אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקורבנות הישראלים של הונאת הפונזי: "אנחנו לא מתכוונים לוותר"

הקורבנות הישראלים של הונאת הפונזי: "אנחנו לא מתכוונים לוותר"

אלפי משקיעים ישראלים נפגעו מהונאת זיק רוורדס, שנראתה בתחילה כהשקעה בטוחה והגיונית. כמה מהם מספרים ל"כלכליסט" כיצד הפילו אותם מפעילי האתר בפח - ומה הם מתכוונים לעשות בנידון

20.08.2012, 16:46 | עומר כביר

בעבור כמה עשרות אלפי ישראלים, יום שישי שעבר ייזכר כיום שישי השחור. ביום זה, אחרי שבועות וחודשים של העברת כספים והמתנה, אותם ישראלים שנכנסו כדי לבדוק את מצב השקעתם באתר זיק רוורדס נתקלו בעמוד שגיאה המבשר שהאתר אינו פעיל.

התקווה שמדובר בתקלה זמנית התבדתה בתוך זמן קצר, עם פרסומים שלפיהם הם נפלו קורבן להונאת הפונזי הגדולה בהיסטוריה מבחינת מספר הקורבנות, וכעת הסיכוי שיראו את הכספים הרבים שהשקיעו הוא נמוך. “זה כואב", סיפרו כמה מהם ל"כלכליסט", “אבל לא נוותר וננסה לקבל את הכסף בחזרה".

איך עבדה ההונאה?

האתר זיק רוורדס (ZeekRewards) הפעיל, לפי החשד, הונאה מתוחכמת שהפילה בפח יותר ממיליון קורבנות, בפעילות בהיקף של 600 מיליון דולר. פעילותו היתה קשורה לאתר המכירות הפומביות זיקלר (Zeekler), שפעל בשיטה המכונה Penny Auction. במסגרת שיטה זו, המשתתפים במכירה יכולים לרכוש הצעת מחיר - "ביד", אותה אפשר להגיש למוצר שעומד למכירה, כאשר כל הצעת מכירה גבוהה רק בסנט אחד מקודמתה. הזוכה הוא בעל ההצעה הגבוהה ביותר בתום הזמן המוקצב למכירה, ורווחי האתר מגיעים בעיקר ממכירת ה"בידים".

שיטה זו של מכירה פומבית אולי נראית מפוקפקת (משתמשים יכולים להוציא כסף רב על רכישת בידים מבלי לזכות בתמורה), אך היא חוקית. ואולם, בזיקלר הלבישו על שיטה זו הונאה מתוחכמת שהתבטאה בפעילות של זיק רוורדס: במסגרת הונאה זו יכלו משתמשים לקנות קרן בסכום מסוים, וכל דולר המושקע בקרן מתורגם לביד, שאותו מעבירה החברה בחינם למשתמשים אחרים. למעשה, ה"משקיעים" קנו בידים עבור הקונים במכירות הפומביות. החברה טענה שחלוקת הבידים לרוכשים מגבירה את היקף הפעילות, מובילה לרכישת בידים על ידי משתתפים במכירות ומגדילה את היקף הרווחים של האתר. בהתאם, היא הבטיחה לחלוק עם המשקיעים 50% מרווחי האתר, שהתבטאו בתשואה יומית של 1.5%.

פרסום של תוכנית השותפים זיק רוורדס פרסום של תוכנית השותפים זיק רוורדס פרסום של תוכנית השותפים זיק רוורדס

בפועל, המשקיעים נאלצו להמתין לפחות שלושה חודשים לפני שיכלו להתחיל למשוך את רווחיהם, ולאלו שכן הצליחו למשוך סכומים שילמה החברה בכספים שהעבירו משקיעים חדשים יותר - הונאת פונזי קלאסית.

המשתמשים עצמם לא היו מודעים להונאה כמובן, וסברו שהרווחים שהצטברו בחשבון המקוון שלהם מדי יום הם אמיתיים.

"השקעתי את שם את כל הכסף ששמרתי בצד"

הונאות מסוג זה אינן חדשות, אבל זו של זיק רוורדס הפכה במהרה לפופולרית וסחפה אחריה, על פי הערכות, כ-50 אלף ישראלים, שגילו את האתר בשיטה הכי ישראלית שיש. "גיליתי את זה דרך חבר שהכיר חברים אחרים, שהספיקו להרוויח מזה די הרבה כסף", סיפר ל"כלכליסט" ז' (כל המרואיינים לכתבה ביקשו להישאר בעילום שם), שהפסיד בהונאה כמה מאות דולרים.

"אני לא מבין במכירות פומביות יותר מדי ולא השקעתי יותר ממה שאני יכול. המודל עצמו נראה לי הגיוני, אבל כמו במניות, שבהן לא משקיעים סכומים מטורפים כי אי אפשר לדעת מה יהיה, גם כאן ייעצתי להיזהר. זה לא בסדר מצד מקימי החברה הזו. אני מבין שהסיכוי לקבל את הכסף בחזרה לא גבוה".

ההונאה המתוחכמת הצליחה להפיל ברשתה גם את הגולשים הזהירים ביותר, ובהם א', ספורטאי מקצועי שמקווה לקחת חלק באולימפיאדה הבאה. “המדינה לא מממנת אותי, אז כל דבר קטן ואפשרות להרוויח חשובים לי”, סיפר. "לזיקריוורדס הגעתי דרך בן משפחה שהראה לי תדפיס בנק וזיכויים של כסף, נתונים שהראו חד משמעית שנכנס כסף לחשבון. הוא הסביר לי שזו הזדמנות טובה להשקיע סכום כסף קטן ולהרוויח דמי כיס. השקעתי שם את כל המעט שהיה לי בצד".

אתר ישראלי שקידם את זיק רוורדס. ירד מהאוויר לאחר חשיפת ההונאה אתר ישראלי שקידם את זיק רוורדס. ירד מהאוויר לאחר חשיפת ההונאה אתר ישראלי שקידם את זיק רוורדס. ירד מהאוויר לאחר חשיפת ההונאה

א' החליט להשקיע אחרי שביצע בדיקות מקיפות, אבל הטענות של זיק רוורדס הפילו אותו בפח: "המצגת שלהם היתה מצגת שווא. המידע היה שקרי, וגם אם חשבת שזו פירמידה, הציגו לך נתונים שלפיהם הכסף נכנס מרווחים ולא מכך שהקטן מסבסד את הגדול. לא מדובר בחברה שצצה לפני כמה חודשים - האתר קיים מ-2010. עשיתי בדק בית רציני מאוד וחיפוש של תלונות ותביעות בפורומים, רק כדי למצוא סיבה לא להיכנס לזה".

ואז הגיע יום שישי האחרון. "קיבלתי מייל מבן המשפחה שהכניס אותי לזה, והוא כתב שהאתר לא פועל כי הם בחקירה", מספר א'. "נכנסתי לקרוא והבנתי בהתחלה שזו לא חקירה פלילית. עוד הייתי אופטימי כי חשבתי שזה עסק חוקי ושהם יחזרו לעמוד על הרגליים, אבל התברר שהם שיקרו בחלק מהדברים ובתוך יום התפוצצה החקירה, והיה ברור שזו הונאה".

לא מוותרים על הכסף

ד', שגילה על קיום האתר בפייסבוק, מספר כי ההכנסות שהציגו משתמשים אחרים הן ששכנעו אותו להשקיע 1,450 דולר. "במשך שנים הייתי סקפטי מאוד, וגם בהתחלה זה נראה לי יותר מדי טוב. אבל כשראיתי שאנשים אחרים מכניסים כסף, זה שכנע אותי”.

במשך כמה שבועות הכל התנהל כשורה. “במינוי האישי ראיתי שהרווחים הגיעו ל-3,700 דולר, ונשארו לי רק שבועיים-שלושה לתאריך שבו אפשר להתחיל למשוך כסף", הוא מספר, עד שהגיע יום שישי האחרון". לדבריו, הוא לא מתכוון לוותר על הסכומים שהשקיע. "אפנה ל-SEC (רשות ניירות הערך האמריקאית שפתחה בחקירה -ע"כ) כדי לקבל את הכסף", הוא אומר. "אני מסוג האנשים שלא מוותרים, מסוג הקליינטים שלא תמיד כדאי להכיר אותם".

המשקיע ז' מוסיף: “אני מאוכזב וכועס עליהם. אם זה היה נופל כי לא היו רווחים אז בסדר, אבל מכיוון שאני רואה שהם הונו, אני כועס. אבל אני לא מחפש נקמות אלא להמשיך הלאה".

לגבי העתיד, מוסיף ד', הוא לא מתכוון לשוב לנסות את מזלו באתרים המבטיחים רווח קל: “תמיד אמרתי שאם הדבר הזה, שנראה כל כך רציני ומדהים, נופל, אז טוטלית אני לא מתכוון להיכנס לתחום כזה שוב לעולם. זה תפס אותי אחרי שכל כך הרבה שנים הייתי סקפטי. אני לא מאמין יותר לשום דבר בנושאים האלו".

תגיות