אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יום ההתרמה לחברות ההייטק הישראליות צילום: shutterstock

יום ההתרמה לחברות ההייטק הישראליות

קרנות בוטיק פילנתרופיות שמגייסות הון מיהודים עשירים הן הלהיט החדש בענף, אך לא מה שידחוף קדימה את התעשייה המקומית

26.08.2012, 15:30 | אסף גלעד

לאחרונה חזינו שוב בתרומתו האדירה של ענף ההייטק למשק הישראלי. מפעל אחד של אינטל בקריית גת הצליח להשפיע על נתוני היצוא הישראלי ולהגדיל אותם ב-4% שלמים. זהו נתון פנומנלי: השקת פס ייצור חדש לשבבים בקריית גת הצליחה להגדיל ב-1.3% את התוצר הישראלי ברבעון השני, ומדובר בלא פחות מ-40% משיעור הצמיחה במשק באותו זמן.

בראייה כוללת, ענף ההייטק כולו, על מפעליו וחברות התוכנה שבו, הוא נכס לישראל. הוא אחראי על 17% מהתוצר העסקי של המשק כולו ומעסיק קרוב לעשירית מכלל העובדים במשק, שמרוויחים גם לא רע בכלל ומשלמים הרבה מסים.

אינטל היא הצלחה גדולה בישראל, כמובן, אבל עדיין הצלחה זרה. ומתברר שאת תעשיית ההייטק המקומית מעט יקר לפתח, ואולי אפילו לא משתלם. המשקיעים הפרטיים, כך נראה, משתדלים לקמץ ככל האפשר בהשקעות הייטק. אחרת, קשה להסביר כיצד הפכה ההשקעה בהייטק הישראלי עסק לפילנתרופים.

בעוד שקרנות ההון סיכון הישראליות, המנוע העיקרי למימון חברות הייטק בשלב הסטארט-אפ, נאבקות על גיוס כל שקל לקרן הבאה שלהן, נדמה כי הקרנות היחידות שקמות כאן לאחרונה להשקעה בהייטק הישראלי הן דווקא קרנות בוטיק המבוססות על נדבנות.

אלה קרנות קטנות שמחזיקות לא יותר מ-20 או 30 מיליון דולר כל אחת, וממותגות כלפי המשקיעים שלהן כקרנות פילנתרופיות. אלה מאפשרות ליהודים עשירים מחוץ לארץ או לבנקים זרים להשקיע במוח הישראלי כדי להשקיט מצפון דואב, להתקשט בארומה של "סטארט-אפ ניישן" , או להתחבר לכל החבר'ה המשוגעים עם האייפון והאנדרואיד.

גיוסים מצומצמים - למטרות חברתיות

זה לא בדיוק הכסף שיזניק את התעשייה קדימה לטווחים ארוכים. רק לשם השוואה, חברת תוכנה מוצלחת אחת מגייסת בתקופת קיומה סכום שיכול לפרנס קרן פילנתרופית כזו לכל ימי חייה.

קחו לדוגמה את קרן אימפקט פירסט שדבר הקמתה נחשף בשבוע שעבר ב"כלכליסט". מדובר בקרן שמשקיעה בחברות הייטק - אבל רק כאלה שפועלות למען מטרות חברתיות וסביבתיות. בימים אלה היא מנסה לגייס 25 מיליון דולר בלבד מפילנתרופים שמחפשים שילוב בין תרומה חברתית להשקעה בטכנולוגיה. בינתיים היא העמידה בראשה את יאיר ספראי, לשעבר שותף בקרן ההון סיכון קונקורד, עוד קרן הון סיכון שלא הצליחה להחזיר תשואה למשקיעיה.

קרן נוספת שבאה לעולם בחודשים האחרונים היא Ventures 34 של קבוצת פורום המנהלת מיליארדי שקלים בקרנות נאמנות ושאר נכסים פיננסיים. קרן ההשקעות בהייטק כמובן אינה מעמידה את הכספים הללו עבור ההשקעה בהייטק. למעשה מנהליה, יוצאי יחידת 8200, הקצו לעצמם עשרות מיליוני דולרים בודדים כדי להשתעשע מעט ולהרגיש שוב מחוברים לענף.

אז אם גם אתם רוצים לתרום לחברת ההייטק הקרובה לביתכם, המתינו ליום ההתרמה. ואם תתחרטו, תמיד תוכלו להגיד שתרמתם במשרד.

תגיות