אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: מדוע מניית Yelp נוסקת כשזו של פייסבוק צוללת בזנב בוער? צילום מסך: youtube

דו"ח טכנולוגי: מדוע מניית Yelp נוסקת כשזו של פייסבוק צוללת בזנב בוער?

הבכירים ב-Yelp לא מכרו מניות על גב העובדים - לרווחת המשקיעים כולם, הגיימרים באיראן תחת מצור אמריקאי הזוי, סיפור קפקאי על פרסום בפייסבוק ותוצאותיו, ולמה אנשים מבצעים רכישות דרך הסלולר

30.08.2012, 14:06 | יוסי גורביץ

הפתעה, המניות לא קרסו בלהבות

קריסה מהירה של מניות של חבורת הייטק מפונפנות עם עבר מפוקפק הפכו כבר לנורמה. גרופון, זינגה, פייסבוק - כולן מכרו מניות במחיר מופקע כשהן מאפשרות רק לבכירים שלהן להשתתף בסיבוב המכירות הראשון ודופקות את העובדים שלהן. אלו האחרונים בלעו את חלום האופציות וראו בעיניים כלות, עד שהגיע תורם למכור, איך החלום הופך לאפר בעוד הבוס דווקא מצחקק כמו מיסטר ברנז מהסימפסונס. וקונה עוד אחוזה או יאכטה.

מיסטר ברנז. מעניין מה הוא עשה עם המניות של עובדיו, צילום מסך: youtube מיסטר ברנז. מעניין מה הוא עשה עם המניות של עובדיו | צילום מסך: youtube מיסטר ברנז. מעניין מה הוא עשה עם המניות של עובדיו, צילום מסך: youtube

על כן, כשהגיע אתמול (ד') תורם של עובדי Yelp - שירות דירוג השירותים - למכור את המניות שלהם (גם הם קיבלו רשות לעשות זאת רק במועד מאוחר יותר מההנפקה, שבוצעה במרץ השנה), הציפייה בוול סטריט היתה שהמניה תבצע חיקוי נאמן למקור של מסרשמידט גרמני בשמי לונדון ב-1940 ותתרסק בלהבות.

אבל זה לא מה שקרה. Yelp סיימה את יום המסחר בעלייה מסחררת של 22.51%. למה זה קרה? פשוט. במקרה של גרופון / זינגה / פייסבוק, היה ברור לכולם שמדובר במזימת התעשרות מהירה. פינקוס / צוקרברג / תיל מיהרו להפטר מכמה שיותר מניות במהירות האפשרית. תיל נפרד מרוב אחזקותיו; כנופיית גולדמן סאקס השליכה 50% במהירות האפשרית; לכולם היה ברור שהם יודעים משהו שהם לא מספרים לציבור. במקרה של פייסבוק אפילו נפתחה חקירה, כי הסיפור היה מסריח מדי.

זה לא המקרה של Yelp. שם, הבכירים לא התייחסו לחברה שבה השקיעו כל כך הרבה זמן ומאמץ כמו גרב שצריך להחליף במהירות כדי למנף את המניות שלהם להון לקראת העסק הבא. או, בקיצור, הם לא חשבו כמו יזם ישראלי טיפוסי על ה"אקזיט" המתקרב. הם שמרו על המניות שלהם, כלומר הביעו אמון במוצר שלהם ובחברה שלהם - והמשקיעים הביעו בהם אמון בחזרה. מוכרי שורטים התרחקו ממניה שהבעלים שלה מאמינים - והעובדה שלא היה מספר גדול של מניות בשוק גרמה לכך שרכישת שורטים היתה קשה ויקרה מדי.

גיימרים תחת מצור

 

גיימרים באיראן דיווחו לזוועתם בסוף השבוע שעבר שהם מנותקים מהמשחקים שלהם - במיוחד המשחק (שפופולריותו דועכת) World of Warcraft של חברת בליזארד. החשודה האוטומטית, ובצדק, היתה ממשלת איראן, שצנזורה לגמרי לא זרה לה. עם זאת, עד לאחרונה - כשמשחק תיאר פלישה אמריקאית לאיראן בחיפוש אחרי נשק גרעיני - משטר האייטולות לא צנזר משחקים.

WOW: אין כניסה לאיראנים, צילום מסך: Wrath of the Lich King WOW: אין כניסה לאיראנים | צילום מסך: Wrath of the Lich King WOW: אין כניסה לאיראנים, צילום מסך: Wrath of the Lich King

ובכן, הסתבר שלשם שינוי, לא ממשלת איראן אחראית לצנזורה: הפעם האחראית היא ממשלת ארה"ב, שהסנקציות שהיא מטילה על איראן אסורות כמסתבר על מכירת משחקים למדינה השיעית. באופן מעורר חרון במיוחד, בליזארד הודיעה שלא רק שהיא מפסיקה להפעיל את המשחק באיראן - היא גם לא תחזיר את הכסף לגיימרים איראנים שכבר הזמינו משחקים עתידיים שלה, כמו התוסף Mists of Panderia. מסתבר שאם אתה גיימר איראני, חברה אמריקאית יכולה להתייחס אליך כמו קבלן ישראלי שמונע את התשלום האחרון מהעובדיו הזרים שגורשו.

עכשיו, תנאי השימוש של WoW ומשחקי בליזארד אחרים אומרים כבר שנים שאסור לאיראנים להשתמש בהם, מה שממש לא הפריע לחברה למכור את המשחקים לאיראן עד עכשיו. אז מה קרה? כנראה שהממשל האמריקאי הגביר את הלחץ שלו. על מה שקורה לאיראנים-אמריקאים בחנויות אפל כבר כתבנו.

קשה לחשוב על דוגמה לסנקציה מטומטמת מזו. אם המטרה היא להפיל את המשטר האיראני, אז רצוי שהעם האיראני יוכל להיחשף לכל מה שהמערב יכול להציע והרפובליקה האיסלמית לא. סנקציות כאלה, בטווח הקצר על כל פנים, רק ידחפו את הגיימר הזועם, שבסך הכל רצה להרוג כמה אורקים בשקט, לזרועות המשטר. אבל כשדמוניזציה היא שם המשחק, כנראה שלא חושבים יותר מדי. לא שם ולא פה.

הקומיסר יראה אותך עכשיו, אתה חוטא בפשע מחשבה

ברנדון ראוב ציטט שורה בעייתית משיר בפייסבוק, שכללה את הביטוי " Sharpen up my axe: I'm here to sever heads". ראוב לא כתב את השיר, הוא נכתב על ידי להקת היפ הופ קנדית בשם Swollen Members. זה הספיק, לפני שבועיים, להביא למעצרו.

סוכני FBI ושוטרים התייצבו בביתו של ראוב בווירג'יניה, ולאחר ראיון קצר - שראוב מתאר כמעורפל - הם עצרו אותו והוציאו אותו, מול המצלמות, כשהוא בבגדים תחתוניים בלבד ונראה מבוהל מאוד. ראוב, ששירת את ארצו נאמנה בעיראק ואפגניסטן, ככל הנראה לא ציפה ליחס כזה בגלל כמה שורות בפייסבוק.

מחיר הסטטוס: מעצר ואשפוז כפוי, צילום: shutterstock מחיר הסטטוס: מעצר ואשפוז כפוי | צילום: shutterstock מחיר הסטטוס: מעצר ואשפוז כפוי, צילום: shutterstock

הרשויות יטענו אחר כך שראוב נעצר לא רק בשל השורות הללו, אלא גם בגלל תמיכה בתיאוריות קונספירציה בפייסבוק. אני מצטער, אבל לא הבנתי את הקטע. אם היינו עוצרים כל מי שתומך בתיאוריות קונספירציה, אפשר לחשוב על חבר כנסת מסוים שטען בעקשנות שבדואים חוטפים אלף יהודיות בלונדיניות מדי שנה, למרות שהמשטרה לא מכירה ולו חטיפה אחת כזו.

כך או כך, המשטרה והבולשת גילו תוך זמן קצר שאין להם בעצם שום עילת מעצר. הם העבירו אותו במהירות לשופט מיוחד, שפסק שהוא מטורף מסוכן לציבור, והורה להעביר אותו לבית חולים לחולי רוח לצורך "הסתכלות" (הפתעה: לראוב אין כל היסטוריה של מחלות נפש). בפועל, המשטרה האמריקאית עשתה לראוב, על סמך כמה משפטים בפייסבוק, את מה שעשו בברית המועצות למתנגדי משטר: כלאו אותם בבתי חולים פסיכיאטריים, כי ברור שמי שמתנגד למשטר הוא לא שפוי.

כשבוע לאחר מכן, למרבה הרווחה, שופט אחר ביטל את ההחלטה של השופט המיוחד ועשה ממנה חוכא ואטלולא. ראוב חופשי עכשיו, ובעצת עורכי דינו הוא מתכוון לתבוע את הצורה של המשטרה ושל ה-FBI.

הדבר המטריד בכל הסיפור, מעבר לקלות מעוררת החלחלה שבה אפשר לאשפז אדם שפוי, היא שמההתחמקויות של המשטרה וה-FBI בפרשה עולה שהם קיבלו תלונות על הטקסט של ראוב - תלונות שהם לא טרחו לחקור כראוי. וזה לקח ששווה לזכור: הזהרו במה שאתם כותבים, איזה פסיכי עוד יכול להלשין עליכם.

למה דרך הסלולר?

לעבדכם הנאמן אין כל בעיה עם רכישות מקוונות. אלה רוב הרכישות שהוא מבצע. אם היה שירות ראוי שהיה מביא לביתו כל בוקר לחמניה ושוקו? הייתי משתמש בו. מצד שני, מעולם מעולם לא הבנתי אנשים שמבצעים רכישות דרך הסלולר. המסך קטן יותר מהסיכוי שיאיר לפיד יבין מה הוא אומר, צג המגע גורם ליותר שגיאות ממחשב ממשלתי, והסיכוי לרכישה לא נכונה גבוה משמעותית יותר מהסיכוי שהמשטרה תהיה שם כשאתה צריך אותה. אז למה?

ובכן, השאלות האלה לא הציקו רק לי, ומסתבר שמישהו טרח לערוך מחקר בנושא. המסקנות שלו הן חד משמעיות: אנשים מבצעים קניות דרך הסלולר שלהם, כשהם רוצים להסתיר את הקניות האלה מאנשים אחרים. בדרך כלל, בני הזוג שלהם.

יש דברים שאנחנו פשוט מתביישים להכניס לעגלה, צילום: shutterstock יש דברים שאנחנו פשוט מתביישים להכניס לעגלה | צילום: shutterstock יש דברים שאנחנו פשוט מתביישים להכניס לעגלה, צילום: shutterstock

25% מהרוכשים הודו שהם מבצעים רכישות כדי להתחמק מעיניהם של בני הזוג שלהם, ועוד 14% אמרו שהם משתמשים בסלולר כדי לבצע רכישות "מביכות". 12% טענו שאתה הרבה יותר מדי חשוף ברכישות מקוונות רגילות - מה שנשמע סביר, אם אתה לא יודע למחוק את היסטוריית הגלישה שלך. מסתבר שפורנוגרפיה, שעשתה כל כך הרבה כדי לקדם את הרשת ה"רגילה", עושה עכשיו את שלה גם עבור הרשת הסלולרית.

קצרצרים

1. המועמד הרפובליקני לנשיאות, מיט רומני, רכש trending topic בטוויטר, והיום הוא צפוי להיות ה-trending topic המלאכותי הראשון בקרב פוליטיקאים. זה לא צריך להפתיע: המילה "מלאכותי" מלווה את רומני מיומו הראשון בפוליטיקה לאומית. ניתן היה לרכוש קידום מלאכותי כזה בטוויטר מאז דצמבר 2010, אבל אף פוליטיקאי לא עשה זאת עד עכשיו. הנושא המקודם של רומני צפוי לצוף בטוויטר בדיוק כאשר יישא את נאום הקבלה שלו בפני הוועידה הרפובליקנית, הערב.

2. כתבנו כאן בעבר על ניקולה ברוקס, בריטית שנמאס לה מבריונות אנונימית בפייסבוק ושהלכה לבית המשפט כדי לחשוף את זהותם של הבריונים. ובכן, המשטרה - שעד כה היתה אדישה למדי בפרשה - התעוררה סוף סוף והחלה בחקירה. בעקבות בדיקת המחשב של ברוקס בלשיה עצרו גבר בן 32, בחשד ל"שימוש לא נאות במחשב". למרבה הפאדיחה, מסתבר שהאיש - ששמו בינתיים נאסר לפרסום והוא שוחרר בערבות - הוא שוטר.

3. צחוקים: פייסבוק קיבלה אישור להשלים את רכישת אינסטגרם באמצעות המניות שלה. כשהיא הציעה את העסקה, המניות שלה היו שוות (על פי הערכת מקטרת האופיום של עמק הסיליקון) 31 דולר למניה; היא הנפיקה את עצמה ב-38 דולר למניה; ועכשיו המניה שווה בערך 19 דולר. התוצאה היא התכווצות של 260 מיליון בסכום שפייסבוק אשכרה משלמת לאינסטגרם. כאן המקום לציין שכשפייסבוק ניסתה לפני כמה שנים לעשות את התרגיל הזה עם טוויטר, האנשים החכמים בטוויטר אמרו לא תודה. הם הסכימו לדבר על מזומן, אבל לא על מניות שאף אחד לא יודע כמה הן שוות.

4. התיק נגד קים דוטקום ממשיך להתפורר: משתף הקבצים המפורסם כבר היה אמור להיות מוסגר לארה"ב החודש. הוא עדיין בניו זילנד, ובית משפט במדינה שוב התייצב לצידו, נגד ממשלת ארה"ב, והורה להעביר לו שישה מיליון דולר מכספו שהוחרם. שימוע ההסגרה עצמו נדחה למרץ 2013.

רוצה גלקסי S3? למד לצייר וקווה לטוב, צילום: שי ענבל רוצה גלקסי S3? למד לצייר וקווה לטוב | צילום: שי ענבל רוצה גלקסי S3? למד לצייר וקווה לטוב, צילום: שי ענבל

5. לפני מספר חודשים, שלח אזרח קנדי בקשה לסמסונג לקבלת מכשיר סמסונג גלקסי S3 בחינם. בתמורה, הוא צירף לבקשה ציור של דרקון. החברה ענתה בחביבות שאם היא תחלק מכשירים בחינם לכל דורש, היא תתמוטט מהר יותר מזינגה (טוב, לא במילים אלה), אבל היא מקווה שהוא יתנחם בציור שהיא שולחת לו - קנגרו הרוכב על חד-אופן. שני הציורים, והתגובה של סמסונג, משכו תשומת לב רבה בשלל פורומים, ועכשיו החליטה החברה שנוצר מספיק פרסום חינמי לגלקסי S3, והיא שולחת לאיש מכשיר במתנה.

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

תגיות