אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: מדוע מצנזרת אפל את הרוצח המעופף?

דו"ח טכנולוגי: מדוע מצנזרת אפל את הרוצח המעופף?

ארגון שמנסה לחשוף תקיפות מל"טים חשאיות של צבא ארצות הברית נאלץ להתמודד עם חומות הצנזורה של אפל, תוכנות מעקב תמימות הופכות לכלי דיכוי בידי משטרים שונים, הנפגעים האמיתיים מצלילת פייסבוק וה-FBI מתבלבל בין טרור זכויות יוצרים

02.09.2012, 14:54 | יוסי גורביץ

 

דמעות של רובוט

אחת הסיבות שהמלחמות שמנהלת ארה"ב באפגניסטן/פקיסטן ובחלקים שונים של קרן אפריקה (סומליה, תימן) לא עולות לכותרות היא שחלק ניכר מהתקיפות שם מתבצע באמצעות מטוסים ללא טייס - מל"טים. הללו משלבים את היתרון הקבוע של תקיפה מהאוויר עם יתרון נוסף: כמעט אפס נזק פוליטי. בהנחה שהמל"ט לא מוצא את דרכו לאיראן משום מה, גם אם מפילים אותו מדובר בחתיכת בוץ מתוחכם, שהתשלובת התעשייתית-צבאית תשמח למכור לו תחליף בכסף עובר לסוחר. אין טייסים מתים, או הגרוע מכך - טייסים שבויים. אף אחד לא בוכה על רובוט שמת.

התוצאה היא מלחמה עם שיעור גבוה של נפגעים אזרחיים בצד השני, ובו זמנית בלי שום בלאגן פוליטי שמתרחש כשארונות מתים ושבויי מלחמה מופיעים בכלי התקשורת. שורה של ארגונים מנסים להביא את המלחמה הזו לקדמת הבמה ולהזכיר לציבור האמריקאי שהיא עדיין קיימת במגוון דרכים - ביניהן, אפליקציית סלולר. לאחרונה נתקלו במכשול חדש ולא שגרתי: אפל.

ללא תמונות זוועה, רק סימוני תקיפות ללא תמונות זוועה, רק סימוני תקיפות ללא תמונות זוועה, רק סימוני תקיפות

עד כה, דחתה אפל אפליקציה שמתעדת תקיפות מל"טים שלוש פעמים. האפליקציה איננה גרפית במיוחד: היא לא מציגה לאזרח את התוצאות האמיתיות של פעולות ממשלתו (גופות מרוטשות של ילדים, הורים בוכים מעליהן וכולי). היא עושה דבר פשוט הרבה יותר: מעדכנת את המשתמש בכל פעם שמתבצעת תקיפת מל"ט, ומודיעה לו על המיקום. זהו. התקיפה מסומנת על מפה פשוטה, ללא אפשרות להפיק ממנה אף לא בדל של תוצר מודיעיני, כך שאין פה בעיה של בטחון לאומי.

ואף על פי כן, אפל מסרבת להכניס אותה לאפסטור. למה? התירוץ הראשוני שלה היה שמדובר באפליקציה "לא מועילה". די, באמת? בניגוד למאות אפליקציות הפלוצים באפסטור?

המטוס באפגניסטן, הטייס בארה"ב. מל"ט פרדיטור משגר טיל נ"ט המטוס באפגניסטן, הטייס בארה"ב. מל"ט פרדיטור משגר טיל נ"ט המטוס באפגניסטן, הטייס בארה"ב. מל"ט פרדיטור משגר טיל נ"ט


אחר כך, כשהיא הבינה שזה לא יעבור, אמרה אפל למפתחי האפליקציה את הסיבה ה"אמיתית": החברה סבורה שהתוכן שלהם "שנוי במחלוקת" ו"גס" בעיני מספר גדול של משתמשים. 


כלומר, אפל לקחה על עצמה את התפקיד של צנזור, שמחליט אילו חדשות לא נעימות לא יגיעו למשתמשיה. אפל לא רוצה שהרגשות שלכם ייפגעו. היא לא רוצה שתלכו לישון עצבניים ולא תוכלו להירדם. זה עשוי לגרום לכם להתעורר מהאשליה הצרכנית שלכם, זה רע לעסקים.

וזו החברה שאחת הפרסומות המפורסמות שלה התבססה על "האח הגדול" ואחרת - על הצורך לסגוד לגאונים, לאלה שאינם משתלבים בחברה. בשני המקרים, ברור עכשיו, אפל ניצלה באופן ציני ערכים ליברליים כדי למכור עוד כמה גרוטאות. יש שם להתנהלות הזו: צביעות דוחה.

לא, לא פושעים

צמד חוקרים התחקה אחרי פעולתה של תוכנה שמטרתה המקורית היא לכידת פושעים - FinSpy, שמיוצרת בבריטניה - וגילה, לא לגמרי להפתעתו, שהיא משמשת לתפקיד אחר לגמרי: מעקב אחרי מתנגדי משטר.

התוכנה מסוגלת לעשות כמה דברים שבעבר היו נחלתם של סרטי ריגול: לצלם את המסך, להקליט שיחות סקייפ, להפעיל את המצלמות והמיקרופונים של המחשב עליו היא מותקנת, ולעקוב אחרי כל מקש מוקלד. יש לה, אומרים החוקרים, גרסאות סלולריות לכל סוג של מכשיר סלולרי מוביל. היא תוכננה כך שתעקוף את כל תוכנות גילוי הווירוסים והרוגלות שנמצאות בשוק - בשוק האזרחי, על כל פנים.

פריצה למחשבים? לא לכך התכוון המשורר, צילום: שאטרסטוק פריצה למחשבים? לא לכך התכוון המשורר | צילום: שאטרסטוק פריצה למחשבים? לא לכך התכוון המשורר, צילום: שאטרסטוק

במקור אמורה התוכנה לסייע לכוחות שיטור ללכוד פושעים חמקמקים. ולמרות שאף ממשלה עוד לא הודתה בכך שהיא משתמשת בה, היא נמצאת בשימוש על ידי כוחות הדיכוי של מדינות כמו בחריין (שהתמודדה עם התקוממות של הציבור השיעי שמהווה בה רוב), טורקמניסטן (שמאז 1991 היא דיקטטורה ביזארית משהו), וברוניי, שעדיין נשלטת על ידי סולטן שלא ממש מתלהב מהרעיון של שלטון עממי.

אנשי תכנות מהוגנים יושבים בקיוביקל שלהם, עובדים על מה שהם חושבים שישמש ללכידתם של פושעים מסוכנים, רק כדי לגלות שהתוכנה שלהם נמכרת באופן חסר מצפון לאיזו דיקטטורה בשנקל ומשמשת את המשטרה החשאית שלה. מכירת נשק לדיקטטורות כבר נחשבת, מזה זמן, למעשה חסר מצפון; הגיע הזמן להכיל את הכלל הזה גם על תוכנות מעקב.

הציבור מטומטם ולכן הציבור משלם

 

מניית פייסבוק ממשיכה לעשות חיקוי אמין של הטיטאניק, והיא צללה לעומק של כ-18.15 דולר לנייר חסר ערך - ירידה של יותר מחצי לעומת מחיר ההנפקה, שהיה 38 דולר במקור. ואם זה לא היה מספיק, אז יש כבר אנליסטים שחושבים שהמניה תתאזן סביב ה-15 דולר, ואחרים מקצצים את תחזית ההכנסות של פייסבוק מחמישה מיליארד ומשהו מפרסום לארבע ומשהו.

והכנסות זה נחמד, אבל מה? לפייסבוק יש גם טונות של הוצאות - כל האכסון הזה של הווידאו והתמונות של כל העולם ואשתו עולה כסף, ולא מעט ממנו. ביחד עם המבול של שחרור מניות עובדי פייסבוק, שיגיע בנובמבר, כיף גדול מחכה לרשת החברתית.

דאסטין מוסקוביץ דאסטין מוסקוביץ' בימים יפים יותר | צילום: בלומברג דאסטין מוסקוביץ

מי שרוצה תמונת מצב של פייסבוק מבפנים, יכול להסתכל על מר דסטין מוסקוביץ', אחד ממייסדיה. מר מוסקוביץ' כנראה מעדיף לוותר על הכיף ונפטר מכמות עצומה של מניות - הוא מכר עד כה כ-1.35 מיליון מהן - בעיקר את מניות B שלו, שהקנו לו שליטה בחברה. המשקיע המוקדם פיטר תיל נפטר גם הוא מרוב מניות פייסבוק שהיו ברשותו. מי שנדפק, כרגיל, הוא הציבור. אומרים לנו עכשיו שמי שקנה מניות פייסבוק, לא טרח לקרוא את מסמכי ההנפקה, שמעידים במפורש על כך שמדובר בקקמייקה:
כתוב שם שקצב הצמיחה של פייסבוק מאיט לזה של צב משועמם, שבסיס המשתמשים שלה עורק למכשירים סלולריים שמכניסים פחות בפרסום, שלמנכ"ל הנתעב שלה יש שליטה כמעט חסרת תקדים על החברה, שערך ההנפקה של החברה מופקע בערך כמו תחושת הערך העצמי של כמה פוליטיקאים ישראלים, ושבתשעת החודשים הראשונים שאחרי ההנפקה ישוחררו לשוק כשני מיליארד מניות.

הכל נכון. אבל רוב האנשים לא קוראים מסמכי הנפקה. אין להם זמן לזה והם לא יודעים איך לקרוא אותם. הם מקשיבים לבנקאים שלהם, או לקרן ההשקעות שלהם. והבנקאים, שעשו קופה, שכנעו אותם שפייסבוק היא הדבר החם ביותר מאז היום האחרון באוגוסט. ועכשיו מיליוני פנסיונרים תוהים איך צוקרברג הצליח לעשות עליהם את כזה סיבוב. הם - ולא עובדי פייסבוק שיצטרכו להסתפק בדירה נאה במקום וילה - הקורבנות האמיתיים של מזימת ההנפקה הזו.

הקלות הבלתי נסבלת של הענישה ללא משפט

במסדרונות ה-FBI מסתובבים כמה אנשים נבוכים; משרד החקירות הפדראלי החרים לפני כשנה את הדומיין של אתר היפ הופ בשם Dajaz1 בתירוץ שמדובר באתר שמפר זכויות יוצרים - ועתה התברר שהתוכן בו היה חוקי למהדרין. עם זאת, עובדה זו לא הגנה על מנהלי האתר מפני הטורפנות של תאגידי התוכן.

זה לא היה המקרה היחיד, כמובן, של החרמת דומיינים ללא סיבה הגיונית. העוול היה חריג בכך שהממשלה סירבה במשך חודשים לשתף פעולה עם עורכי הדין של האתר, והאריכה בסתר שוב ושוב את ההחרמה שלו. עכשיו, מסתבר שבמהלך החודשים הללו הממשלה חיכתה, לשווא, לדוגמאות של הפרת זכויות יוצרים, שהיו אמורות להגיע אליה מה-RIAA, ארגון הגג של תעשיית ההקלטות. ובעוד ש-RIAA חיפשו משהו שאפשר יהיה לתלות עליו את הפרת החוק הזו, הממשלה סתמה ל-Dajaz1 את הפה במשך יותר משנה.

יחד עם אתר ההיפ הופ, בוטלה גם החרמת הדומיינים של שני אתרי ספורט. עכשיו מתחילים חברי קונגרס לדרוש הסברים איך, לעזאזל, קורה כזה דבר - ולמה רשויות החוק הפכו לזרוע מבצעת של תאגידי זכויות היוצרים, כשהם משמשים כשופט ותליין. תאגידי התוכן רוצים להוריד דומיינים? שילכו לבית משפט ויוכיחו שנגרם להם עוול. כמו בכל מקרה אחר. הגיע הזמן להפסיק להתייחס לעבירות זכויות יוצרים כאילו היו טרור.

קצרצרים

1. הפושע הנמלט גוטפריד סווארטהולם, אחד מכנופיית שיתוף הקבצים פיירט ביי, נעצר לאחרונה בפנום פן שבקמבודיה, אליה נמלט לאחר שעל חברי הכנופיה נגזר מאסר של שנה וקנס כבד. הוא צפוי להיות מוסגר בקרוב לשוודיה, כדי שירצה את עונשו. בעבר טענו כמה מחברי הכנופיה האחרים כי הם חושבים שהוא מת. ובכן, זה היה נסיון הטעיה כושל. עוכר דינו של סווארטהולם אמר כי הוא מעריך שמרשו נעצר מאחר שסירובו להסגיר את עצמו לרשויות הכניס אותו לרשימת מבוקשים בינלאומית. סוף גנב לתליה.

הפגנה מול משפט מפעילי פיירט ביי, צילום: אי פי אי הפגנה מול משפט מפעילי פיירט ביי | צילום: אי פי אי הפגנה מול משפט מפעילי פיירט ביי, צילום: אי פי אי

2. בסוף השבוע שחררה הרודנות הגדולה בעולם, זו של המפלגה הקומוניסטית הסינית, את לוחם החירות וואנג שיואנינג, בן 62. הסיבה ששיואנינג מושך תשומת לב כעת היא משום שבאחד מרגעי הבגידה הגדולים ביותר של חברה מערבית במשתמשיה, הפרטים שלו הוסגרו לשלטונות הסיניים על ידי יאהו לפני כעשור. את העשור האחרון ריצה שיואנינג בגולאג סיני. דיסידנט אחר שהוסגר על ידי יאהו, העיתונאי שי טאו, עדיין בגולאג.

3. בידיעה אחרת שקשורה למשטר הגולגלות של בייג'ינג, השלטונות הורו לאחרונה למנהלי מחנות החינוך מחדש של אנשים שסובלים מ"התמכרות לרשת" - בעיקר צעירים - להפסיק להכות אותם. המחנות, רובם פרי יזמות עצמאית של בריונים להוטים ולא של הממשלה, צצו מאז שסין התחילה להתייחס ל"התמכרות רשת" כאל הפרעה נפשית. בסין מרפאים הפרעות נפש אמצעות מחנות שונים ל"חינוך מחדש". לפחות צעיר אחד כבר נרצח במחנות החינוך הללו.

בתמונה: חולי נפש, אם תשאלו את ממשלת סין בתמונה: חולי נפש, אם תשאלו את ממשלת סין בתמונה: חולי נפש, אם תשאלו את ממשלת סין

4. עוד יום, עוד פרויקט כושל של גוגל: החברה הודיעה בסוף השבוע שהיא סוגרת את Google TV Ads, השירות שבמסגרתו ניסתה בחמש השנים האחרונות לשכנע תחנות טלוויזיה ומפרסמים למכור מודעות באמצעות הרשת. חברות הכבלים והטלוויזיה נלחמו ברעיון שגוגל תפלוש לטריטוריה שלהם, אותן הן רואות כנמצאת בסכנה מהרשת גם כך, בחירוף נפש וסירבו לאפשר מכירת מודעות כאלה בתכניות שלהן. גוגל תירצה את סגירת התכנית בכך שהמשתמשים כבר לא כבולים לטלוויזיה והם רואים תוכן טלוויזיוני בשלל מכשירים.

5. קלינט איסטווד נשא נאום בוועידה הרפובליקנית בסוף השבוע, שנחשב על ידי רבים למביך: בין השאר הוא ניהל דיאלוג מזעזע עם כסא ריק שאמור היה לייצג את הנשיא אובמה. הנאום הפך לנושא לממים ברשת האמריקאית, ומשתמש טוויטר חדש - InvisibleObama - זינק בעקבותיו לכ-20,000 עוקבים. נסיונות פארודיה אחרים, כמו ObamaChair, לא הצליחו כל כך. הצעה למקבילה ישראלית: בקרוב צפוי ראש ממשלתנו היקר לנאום באו"ם, ואם נסיון העבר מעיד על משהו, הוא כנראה ינופף במפה/תרשים/תשחץ של מחנה השמדה כלשהו. ממיסטים, הכינו את הפוטושופ.   

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

תגיות

20 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

20.
מגיב 19, אני בטוח שממציאי האינטרנט לא חשבו מראש על טוקבקיסטים וג'סטין ביבר
ועכשיו ברצינות, דילמות אתיות תמיד היו ויהיו (סודות הגרעין והגנום האנושי למשל). להרבה דברים יש צדדים מועילים ומזיקים, הרבה המצאות יכולות להיות מנוצלות לרעה. הכל תלוי בסוף באופן שבו משתמשים בטכנולוגיה. כמו שהודגם בכתבה, אמצעי האזנה יכולים לעזור לתפוס פושע, לסכל פיגוע וכו' ויכולים גם לפגוע באזרחים תחת שלטון דיקטטורי, אמצעי אל הרג יכולים למנוע מוות מיותר אך יכולים לשמש לעינויים. על הנייר זה טוב ונחמד לנסות לחשוב מראש על ההשלכות של הטכנולוגיה, אבל האנושות לא יכולה לעמוד במקום. הקצב של ההתפתחות היום הוא כזה שבכל רגע שמישהו חושב על רעיון, יש עוד כמה שחושבים על אותו רעיון-זה שמישהו ימנע מעצמו לקדם טכנולוגיה,זה לא אומר שהיא לא תופיע. המצאה מובילה להמצאה וכל רגע נולדת אחת נוספת. בסופו של דבר, קשה לתאר את החיים אחרת: איפה היינו היום בלי גילוי האש, בלי נעליים ובגדים, בלי השימוש בנייר והמצאת הכתב, בלי טכנולוגיית הבנייה, בלי טכנולוגיות מים ותשתיות לביוב, בלי מחשב וכן הלאה. בלי טכנולוגיה היום היינו חיים במערות האם אתה יכול להתחייב שמחר תפסיק להשתמש במכונית "שגורמת" לתאונות דרכים ומזהמת את הסביבה? האם אתה יכול להתחייב שתפסיק להשתמש בטלפון סלולרי בגלל הקרינה שהוא גורם והחומרים המסוכנים שיחלחלו למי התהום במזבלה שבה יסיים את חייו? כל אחד מאיתנו תלוי במידה כזו או אחרת בטכנולוגיה, גם אם לא באופן ישיר. דוגמה רחבה יותר-ההתחממות הגלובלית מאיימת על האנושות. הפתרון הוא "פשוט" לצמצם את פליטת הפחמן, אבל אם כיחידים אנחנו מתקשים להיפרד מהטכנולוגיה, כיצד האנושות תצליח לרסן את עצמה? האחריות שלנו (בין אם אנחנו יוצרים טכנולוגיה, צרכנים או משקיפים מהצד) היא להיות מודעים ולצמצם את הנזקים שנלווים לטכנולוגיה ובפרט את השימוש בה לרעה. הפתרון לדעתי הוא חינוך מתאים ונגיש לכל, בחתירה לאנושות מוסרית יותר (שמודעת להשפעתה על הסביבה כשהיא מדליקה מזגן, למשל). בסופו של דבר, הבעיה היא מי שמשתמש בטכנולוגיה לרעה (שוטרים שמשתמשים בטייזר שלא לצורך, מטיסי מל"טים שתוקפים יישובים אזרחיים) ומי שמשתמש בטכנולוגיה מזיקה כשקיימת טכנולוגיה שגורמת פחות נזק (ואפילו סתם חזירות-לא תמיד צריך את המכשיר החדש ואחרי חודש לזרוק אותו ולעבור אל החדש הבא...ובקיץ לא צריך מזגן בעוצמה שדורשת התכסות בשמיכה) ולא הטכנולוגיה עצמה.
פרד פלינסטון , מיוקן עילית  |  07.09.12
לכל התגובות