אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה מהשמעות של הערת "עסק חי"? צילום: אוראל כהן

מה מהשמעות של הערת "עסק חי"?

בדו"חות האחרונים של אי.די.בי הופיעה הערת "עסק חי" שעוררה הרבה הדים. מה המשמעות של הערה זו, מי קובע האם היא תופיע ועל בסיס אילו קריטריונים?

03.09.2012, 08:18 | יניב רחימי
אחד העקרונות החשבונאיים המקובלים הוא שהדו"ח הכספי של החברה מבטא את מצבה ופעולותיה כ"עסק חי". כלומר, שהיא תמשיך לפעול בעתיד הנראה לעין. מהו "העתיד הנראה לעין"? בפרקטיקה מקובל להתייחס לתקופה של 12 חודשים.

במהלך הכנת הדו"חות הכספיים עלולים להגיע לידיעת רואי החשבון של החברה סימני אזהרה בקשר להמשך קיומה של החברה כעסק חי. רואה החשבון נדרש לשקול ולבחון האם סימנים אלו מצביעים לכאורה על ספק ניכר בדבר המשך קיומו של העסק, מפני שהוא הגורם שמכריע אם תופיע הערה זו או לא.

דו"חות אי.די.בי אחזקות הערת "עסק חי" והפסד של 1.3 מיליארד שקל ברבעון השני ההפסד עמד אשתקד על 883 מיליון שקל; דירקטוריון החברה: "על אף ולאחר הכללת הערת 'עסק חי', החברה הינה בעלת יכולת להמשיך ולפעול בעסקיה ולפרוע את התחייבויותיה" מעין מנלה, 23 תגובותלכתבה המלאה

לשכת רואי חשבון בישראל פרסמה בגילוי דעת 58 הנחיות הכוללות, בין היתר, דוגמאות לסימני אזהרה שניתן לשאוב מהדו"חות הכספיים ומחוצה להם.

כל הקריטריונים לפרסום הערה

דוגמאות לסימני אזהרה שניתן לשאוב מתוך הדו"חות:

1. גירעון בהון העצמי: מצב שבו ההתחייבויות גבוהות מהנכסים.

2. גירעון בהון החוזר: מצב שבו ההתחייבויות השוטפות גבוהות מהנכסים השוטפים.

3. פיגורים: מצב של אי־עמידה בפירעון התחייבויות שמועדן הגיע, או היעדר תחזית ריאלית לפירעונן או לחידושן.

4. מימוש נכסים קבועים: מצב שבו החברה נאלצת לממש נכסים תפעוליים לצורך פירעון התחייבויות.

5.תזרים שלילי.

דוגמאות לסימני אזהרה שניתן לשאוב ממקורות אחרים:

1. שינוי לרעה בתנאי אספקת סחורות.

2. שינוי לרעה בתנאי אשראי ספקים.

3. אובדן אנשי מפתח בדרג המינהלי או התפעולי.

4. תלות בהצלחת פרויקטים מסוימים כשההצלחה מוטלת בספק.

5. ליקויים בתפקוד ההנהלה לרבות חילוקי דעות בדירקטוריון המונעים תפעול תקין של העסק.

בדיקת "כלכליסט" "מי ישקיע חצי מיליארד שקל בחברה עם עסק חי?" שמונה מתוך 49 החברות הבורסאיות שבדו"חותיהן רשומה הערת "עסק חי" הצטרפו לרשימה ברבעון השני של 2012. המצטרפות החדשות: חברות אחזקה ונדל"ן אסף גילעם, 10 תגובותלכתבה המלאה

מנגד, מפרט גילוי דעת 58 שורה של דוגמאות לגורמים מקלים, שאותם אמור רואה החשבון המבקר את הדו"חות הכספיים של החברה להביא בחשבון בשיקוליו האם להוסיף לחברה הערת "עסק חי".

דוגמאות לגורמים מקלים:

1. תחזית סבירה של תזרים מזומנים חיובי מפעולות בעתיד הנראה לעין.

2. תחזית סבירה לרווחים בעתיד הנראה לעין.

3. כוונות ותוכניות מגובשות להסדר חובות.

4. מקורות לאשראי נוח חדש.

5. ערבויות אישיות של הבעלים.

ריבוי הערות בחברות בשוק

אחד הכלים המרכזיים שעומדים לרשות המשקיעים בבואם לבחון האם קיים חשש שלחברה תוצמד הערת עסק חי הוא דו"ח תזרים מזומנים חזוי, שאותו מחויבות לפרסם חברות שבדו"חותיהן מופיעים סימני אזהרה.

תזרים המזומנים החזוי מפרט את המקורות שדירקטוריון החברה מעריך שישמשו לצורך שירות החוב בשנתיים הקרובות. בשנים האחרונות, למרבה הצער, התרבו המקרים שבהם בדו"חות של חברות ציבוריות הופיעה הערת עסק חי. הניסיון המצטבר מוכיח שלעתים קרובות הערה זו מופיעה במקביל ולעתים אף אחרי שהחברה מכריזה שהיא איננה יכולה לעמוד בהתחייבויותיה למשקיעים במועדן.

כך או אחרת, הופעת הערת עסק חי מרעה את מצבה הרעוע ממילא של החברה ומקרבת אותה בצעדי ענק לעבר הסדר חוב או פירוק, משום שעם הופעת ההערה, כל הגורמים שבאים במגע עם החברה, לרבות ספקים, בנקים, לקוחות ועובדים, נזהרים שבעתיים ומצמצמים את פעילותם עם החברה, צעד שעלול לסתום את הגולל על כל ניסיון של החברה להתאושש ממצב הביש שבו היא מצויה.

לשם המחשה, הערת העסק חי המופיעה בדו"חות הכספיים של אי.די.בי אחזקות עלולה ליצור כדור שלג שיביא את החברה מוקדם מהצפוי להסדר חוב. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שעל פי תנאי איגרות החוב שהנפיקה אי.די.בי אחזקות "אם קיים חשש מהותי כי תפסיק את תשלומיה" למחזיקי האג"ח, תעמוד הזכות לדרוש פירעון מיידי של החוב של החברה כלפיהם.

תגיות