אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדיקת "כלכליסט": "מי ישקיע חצי מיליארד שקל בחברה עם הערת עסק חי?" צילום: אוראל כהן

בדיקת "כלכליסט": "מי ישקיע חצי מיליארד שקל בחברה עם הערת עסק חי?"

שמונה מתוך 49 החברות הבורסאיות שבדו"חותיהן רשומה הערת "עסק חי" הצטרפו לרשימה ברבעון השני של 2012. המצטרפות החדשות: חברות אחזקה ונדל"ן

03.09.2012, 06:51 | אסף גילעם

הרבעון השני של 2012 הביא עמו מבול של הערות "עסק חי". נכון להיום, 49 חברות בבורסת ת"א מחזיקות בהערת עסק חי בדו"חותיהן, כשמתוכן שמונה חברות נוספו במהלך הרבעון השני, כך עולה מבדיקת "כלכליסט".

ההערה היא "אות הקין" של הרישום החשבונאי, המתריע כי רואי החשבון שערכו את הדו"חות מתקשים לראות את החברות עומדות בתשלומי החוב השונים שלהם בשנה הקרובה.

נכון לסוף יוני, היקף החוב של החברות שלהן הערת עסק חי עמד על 4.8 מיליארד שקל שעומדים לתשלום בשנה הקרובה (עד סוף יוני 2013). מתוך סכום זה, 772 מיליון שקל של חוב נוספו ברבעון השני. בבדיקה בחרנו שלא להתמקד בחברות סטארט־אפ בתחומי הביומד וההייטק, שנושאות כמעט כולן הערת עסק חי, מאחר שבשלבי הפיתוח המוקדמים הן תלויות בגיוס מזומנים להמשך פעילותן.

מחצית מהמצטרפות החדשות לרשימה הן חברות אחזקה, כשהיתר הן חברות נדל"ן עם הטיה להשקעות באירופה. הבעיה הגדולה של החברות הללו היא העובדה כי הן אינן תזרימיות בדרך כלל, והן תלויות בתזרים דיבידנדים מהחברות־הבנות או מפרויקטים. ברגע שהתזרים עוצר - החברות בבעיה.

ככל שהחברה נמצאת במעלה הפירמידה והרחק מהחברה שמייצרת את המזומנים, כך מצבה של החברה־האם בעייתי יותר. דוגמה לכך ניתן לראות באי.די.בי אחזקות שבשליטת נוחי דקנר.

רו"ח אמיר סוראיה, שותף וראש המחלקה הכלכלית בקנובל, בלצר, סוראיה ושות' המתמחה בחברות ציבוריות ותאגידים בנקאיים, מדגיש כי "הערת עסק חי לא אומרת שהחברה מפסיקה לפעול מחר בבוקר, אלא שקיים ספק שהיא תוכל לפרוע התחייבויות בטווח הקצר".

"אם ניקח לדוגמה את אי.די.בי", אומר סוראיה, "ברור שקיימות לה הרבה אפשרויות לפני שהיא תפסיק להיות עסק חי, אבל יש השלכות להערה שיכולות ליצור אפקט של כדור שלג: מחזיקי אג"ח שיכולים לכאורה לדרוש פירעון מיידי; ספקים שרואים את ההערה ויכולים להילחץ; וכמובן - משקיעים פוטנציאליים, שיכולים ללחוץ על בעלי השליטה במו"מ. אף אחד לא רוצה להשקיע חצי מיליארד שקל בחברה עם הערת עסק חי".

סוראיה מצביע על הבעייתיות שמולה ניצב רו"ח בקביעה האם להעניק לחברה הערת עסק חי. "הדרישה מרואי החשבון לראות את העתיד אינה נאותה. הכללים החשבונאיים מבקשים שרו"ח ילך שנה קדימה ויצפה האם החברה תעמוד בהתחייבויותיה - האם זה תפקיד של רואה חשבון?".

מעבר לכך, "השוק מתמחר הערת עסק חי הרבה לפני רואה החשבון. אי.די.בי קיבלה הערת עסק חי ברבעון השני, אבל השוק תמחר זאת כבר חודשים ארוכים. מנגד, בסקיילקס אין הערה כזו אבל השוק מתמחר שם סוג של עסק חי". לסיכום אומר סוריאה כי "אם המצב במשק לא ישתפר, ההערות יגיעו גם לענפי פעילות נוספים".

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
הבעיה עם רואי החשבון - שהם מסתכלים באופן לינארי, ללא ראייה עסקית אמיתית
כך שאם הכנסנו X ש"ח בממוצע Y החודשים האחונית, נרוויח X ש"ח לחודש במהלך החודשים הבאים. זה לא מה זקורה בפועל. אחרת מניית חברה היתה פונקציה של הההכנסות שלה בלבד, ללא קשר לפוטנציאל. והפוטנציאל של חברות אי.די.בי (למרות ההפסדים האחרונית)... -שופרסל - חזית מול רשתות הדיסקאונט -קרדיט סוויס והתאוששות באירופה -מודיעין - גז ונפט - השבוע הזה קריטי -כלל ביטוח - מכירה בפתח? כל רגע זה יכול לקרות, דווקא כשלא מדברים על זה בתקשורת. ועוד...
טורבו  |  03.09.12
לכל התגובות