אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המאבק בין אפל לסמסונג: מלחמת הפטנטים רק התחילה צילום: אוראל כהן

המאבק בין אפל לסמסונג: מלחמת הפטנטים רק התחילה

פסיקת המושבעים בארה"ב לא צפויה להשפיע על המניות, אך בהחלט עלולה לסבך ענקיות אחרות כמו גוגל ומיקרוסופט

06.09.2012, 08:00 | רמי רוזן ולירון רוכמן

הניצחון של אפל על סמסונג בקרב הפטנטים של המאה בחודש שעבר התרחש בתזמון מושלם. מעבר לזכייה בפיצוי כספי של כ־1.05 מיליארד דולר, ולפסיקה של בית המשפט כי סמסונג הפרה שישה מתוך שבעה פטנטים שעליהם נסבה התביעה (בית המשפט לא הרשיע את סמסונג בהפרת הפטנט שנוגע לעיצוב הפיזי של האייפד), גזר הדין מפנה אזהרה ברורה ליצרניות הסמארטפונים האחרות - וגם לגוגל - ומקבע את עליונות הפטנטים של אפל. כל זאת זמן קצר לפני השקת אייפון 5.

מבחינה עסקית, הפסיקה של בית המשפט מהווה התפתחות מורכבת שמבליטה, מצד אחד, את חשיבות תיקי הפטנטים של חברות, ומצד שני, משפיעה באופן לא מבוטל על מגוון רב של חברות מלבד אפל וסמסונג. החברות המושפעות באופן לא ישיר הן חברות ענק כמו מיקרוסופט, נוקיה וגוגל, שמתחרות באפל ובסמסונג בסגמנטים שונים, וכן חברות קטנות יותר שמספקות צ'יפים למכשירי הסמארטפונים של שתי החברות. שינויים בהיתר בית המשפט לגבי ייצור מודל כזה או אחר של סמארטפון עשויים להשפיע על האופק העסקי של אותן חברות בשנה הקרובה לחיוב או לשלילה.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

במאמר זה נציג את ההשלכות וההשפעות שעתידות להיות להכרעת הדין על גורמים שונים בתעשייה, תוך התייחסות לחשיבותם של הפטנטים בעולם הטכנולוגיה הנוכחי, ונבדוק האם השינוי במחירי המניות של החברות המעורבות היה מוצדק או מוגזם.

סמסונג עוד לא אמרה את המילה האחרונה

במבט לאחור, נדמה כי ההתפתחויות האחרונות שקרו בעניין ההכרעה מעידות על כך שהניצחון של אפל על סמסונג איננו מובהק כפי שחשבו בתחילה. ראשית, בית המשפט בדרום קוריאה פסק כי שתי החברות הפרו זו את הפטנטים של זו באופן הדדי, ולמעשה אסר על שתיהן למכור בדרום קוריאה את הדגמים המובילים של הסמארטפונים והטאבלטים שלהן. בכך, הוא פתח צוהר ליצרניות סמארטפונים פחות בולטות להגדיל את נתח השוק שלהן בשוק הדרום קוריאני.

בנוסף, בית המשפט ביפן דחה לחלוטין את תביעתה של אפל נגד סמסונג בקובעו שסמסונג לא ביצעה הפרה של פטנטים. פסיקות אלה העלו קולות בקרב גורמים בתעשייה כי מאחר שהפסיקה התרחשה בארה"ב, אפל נהנתה מ"יתרון ביתיות. לאור זאת, מסתמן כי הקרב בין החברות יהיה ככל הנראה ממושך יותר ממה שחשבו בתחילה וייתכן כי נחזה בהתפתחויות חדשות.

ההתפתחות האחרונה היתה בבקשתה של אפל לאסור את המכירה של מוצר הדגל של סמסונג, גלקסי 3. יש לציין שזו בקשה חדשה, שאינה קשורה לתוצאות המשפט הקודם, ושתיגרר למשפט חדש שסביר להניח שיתנהל בשנה הקרובה.

שתיים רבות, מיקרוסופט לוקחת

מלבד אפל וסמסונג, גם גוגל מושפעת מאוד מתוצאות המשפט, ולא מן הנמנע שתצטרך להכניס שינויים במערכת ההפעלה שלה, האנדרואיד, כדי להימנע מהפרת הפטנטים של אפל.

בהקשר זה מעניין להיזכר בדברים שאמר סטיב ג'ובס על האנדרואיד, ומופיעים בביוגרפיה שלו. ג'ובס טען שמערכת ההפעלה של האייפון הועתקה לחלוטין על ידי גוגל ולמעשה נגנבה ממנו. ג'ובס אף הכריז שירדוף את גוגל עד יומו האחרון וישתמש בכל כספה של אפל, אם יצטרך, כדי להשמיד את האנדרואיד - שהוא, לטענתו, מוצר גנוב.

אין ספק שיורשיו של ג'ובס באפל הולכים בדרך שהתווה בעניין זה, והקרב המשפטי רק ילך ויחריף. התוצאה יכולה לשחק דווקא לטובתה של מיקרוסופט, שמערכת ההפעלה שלה שונה מאוד מזו של אפל וגוגל, מה שיוצר יתרון משמעותי עבור יצרניות שחוששות שהמכשירים שלהן ייאסרו לשימוש עתידי בגלל השימוש באנדרואיד.

בשבוע שעבר השיקה סמסונג את המכשיר הראשון שיעבוד עם מערכת ההפעלה windows 8, וכמה ימים אחר כך גם נוקיה הוציאה כמה דגמים חדשים מבוססי windows. הצלחה של אחד המכשירים הללו, בשילוב עם המלחמה המשפטית המתנהלת נגד האנדרואיד, בהחלט עלולה ליצור סחף לכיוון ה־windows 8.

בנוסף לכך, סמסונג עדיין לא אמרה את המילה האחרונה, וגם אם תפסיד בערעור, סביר להניח שתצליח לעקוף לפחות חלק מהפטנטים על ידי עדכוני תוכנה.

צריך גם לזכור שמעבר למאבק הגלובלי על ההובלה בשוק הסמארטפונים והטאבלטים, אפל היא הלקוחה הגדולה ביותר של סמסונג הן בתחום השבבים והמעבדים (שם סמסונג היא היצרנית הבלעדית של אפל) והן בתחום הזיכרונות למכשיריה השונים.

אין ספק שאפל מוטרדת מעובדה זו והיא מנסה להעביר חלק מייצור המעבדים ליצרניות נוספות כגון TSMC הטייוואנית. ייתכן שנראה גם ספקיות חדשות בתחום הזיכרונות (סנדיסק רמזה על זכייה משמעותית בדגמים הבאים של אפל).

תיקי הפטנטים צוברים תאוצה

הקרב בין אפל לסמסונג, כמו גם הקרב בין אפל לגוגל, ממחישים את חשיבות תיקי הפטנטים כאמצעי לשימור ומינוף יתרונות תחרותיים בסקטור הטכנולוגיה. גבות רבות הורמו לפני שנה כאשר גוגל רכשה את מוטורולה מוביליטי (החברה הציבורית שריכזה את מכירות וייצור המכשירים הסלולריים במוטורולה) תמורת 12.5 מיליארד דולר במזומן. אחד ההסברים שסיפקה גוגל בקשר לרכישה היה שהחברה מעוניינת בתיק הפטנטים הרחב של מוטורולה כחלק מאסטרטגיית הצמיחה של גוגל בשוק הסלולרי. מבלי להיכנס לסוגיית השווי שבו בוצעה עסקת הרכישה, הפסיקה בעניין אפל־סמסונג שופכת אור אחר על הרציונליות מאחורי עסקת גוגל־מוטורולה.

חברות נוספות בעלות תיקי פטנטים שעשויים להיות אטרקטיביים לרוכש פוטנציאלי הן רים (יצרנית הבלאקברי) ונוקיה. שתי החברות מציגות בשנים האחרונות ביצועי חסר בולטים במכירות בתחום הסמארטפונים, ומשקיעים רבים מאמינים כי הדרך להצפת ערך בשתי החברות היא על ידי מכירה מלאה או חלקית של נכסיהן, שהבולטים שבהם הנם תיקי הפטנטים שלהן. ניתן לומר כי על רקע צמיחה צפויה בקצב אטי מבעבר וסביבה מאקרו־כלכלית מאתגרת, חשיבותם של תיקי הפטנטים תלך ותגבר כך שלהערכתנו, יש לצפות לרכישות נוספות בקרוב.

להערכתנו, למרות כל הרעש והמהומה בשוק הסמארטפונים, לא סביר שנראה שינוי דרמטי בשוק זה כתוצאה מהמשפט. ההשלכות יהיו בתשומת לב רבה יותר למעקפי פטנטים, ייתכנו שינויים מסוימים באנדרואיד, ואולי גם עדכוני תוכנה שיעקפו את הפטנטים במכשירים של סמסונג.

נראה שלא צפוי שינוי משמעותי בנתחי השוק או בשחקניות המובילות. עם זאת, בהחלט ייתכן מעבר של יצרניות רבות יותר למערכת ההפעלה של מיקרוסופט. מבחינת השווי של מניות אפל וסמסונג, ההשפעה היא בעיקרה קצרת טווח, ודי שולית, ביחס לגודלן של החברות ועסקיהן המגוונים, ולא סביר שתורגש בטווח הארוך.

השורה התחתונה: הניצחון המשפטי של אפל על סמסונג עשה כותרות רבות, אולם ההשפעה על שתי החברות שולית בטווח הארוך. עם זאת, הוא חושף את הקרב העתידי שצפוי להיות בין ענקיות התוכנה על תיקי פטנטים שהאטרקטיביות שלהם צפויה לזנק.

רמי רוזן הוא אנליסט טכנולוגיה וראש מחלקת מחקר Sell Side בהראל פיננסים. לירון רוכמן הוא מנהל קרנות חו"ל בהראל פיא

תגיות