אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה עמדו שעות בתור לדלק? צילום: צביקה טישלר

למה עמדו שעות בתור לדלק?

פרופסור יקר, רשת אחת של תחנות דלק נתנה החודש הנחה של 1.2 שקל לליטר למשך לילה אחד. התוצאה היתה תורים אינסופיים כל הלילה. מה גרם לאנשים להתנהג ככה? מירה

13.09.2012, 08:57 | דן אריאלי

מירה היקרה,

למה באמת אנשים מתרגשים עד כדי כך ממחיר הדלק? הדלק כמובן יקר, אבל יש הרבה דברים יקרים. החשמל יקר, והמחיר שלו עולה בתכיפות גבוהה. בריאות זה עסק יקר. המחיר של כוס קפה יכול להגיע בכמה מקומות לסכומים שערורייתיים. אבל רק דלק גורם לאנשים לעמוד בתור מכוניות בשלוש לפנות בוקר רק כדי לחסוך כמה עשרות שקלים. לדלק יש השפעה פסיכולוגית גבוהה יותר מהשפעתו על הכיס - ולכן, דרך אגב, מחיר הדלק הוא נושא חשוב פוליטית, וזה עוד לפני שמתחשבים בהשפעה שלו על הכלכלה כולה. עצם ההשפעה שלו על בני אדם הופכת אותו לחשוב.

תור בתחנת דלק (ארכיון), צילום: צביקה טישלר תור בתחנת דלק (ארכיון) | צילום: צביקה טישלר תור בתחנת דלק (ארכיון), צילום: צביקה טישלר

אבל כאמור, למה הוא משפיע כך? בעיקר בגלל איך שקונים אותו: יש חנות מיוחדת לדלק; קונים ממנו בבת אחת המון יחידות, כלומר ליטרים; ובזמן הקנייה רואים את המחיר שלו עולה ככל שהוא זורם לאוטו. זה משפיע. דמייני שהיית קונה את היוגורט שלך בחנות מיוחדת שמפרסמת את מחיר היוגורט באותיות גדולות ומוכרת אותו בהיקף של 30 יחידות בכל פעם. ודמייני את עצמך עומדת בחוץ ורואה את הגביעים נכנסים לתא המטען שלך בזה אחר זה, והמחיר עולה בהדרגה. לי זה היה גורם לחשוב על היוגורט בתדירות גבוהה יותר משחשבתי על 30 הגביעים האחרונים שאכלתי.

וזה מה שקורה עם הדלק. מחירו חשוב, אבל אם את שואלת אותי, אנחנו משקיעים בו יותר מדי זמן ואנרגיה.

כן, אנחנו צריכים לחשוב מה העלות של מוצר או שירות ומה החיסכון האפשרי, אבל גם אם החיסכון שווה את הטרחה סביבו. לפעמים בזבוז הזמן (והדלק) בתור לא שווים את הכסף. לפעמים משתלם יותר להשקיע שעה בהורדת מחיר הביטוח, או להשקיע את המחשבה היומיומית בלזכור לכבות את האורות. כשאת חושבת איך לחסוך, חפשי את ההוצאות שבאמת משפיעות הכי הרבה על חשבון הבנק שלך ולא מסבות מספיק הנאה, וקצצי בהן. נסי להתמקד במספרים, ולא במה שעושה כותרות. זה האתגר הכי גדול שלנו - חשיבה רציונלית.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
תודה על ההתיחסות, קראתי וחייכתי... :-)
אהבתי במיוחד את הדוגמא של היוגורטים, שאכן מחירם בארץ עלה בעשרות אחוזים (במיוחד אלה עם הפירות) ללא שום פרופורציה בשנים האחרונות. ב3 שנים מ3 ש"ח בערך ל5ש"ח. במקום "מונה יוגורטים" שקונים בבת אחת לחודש אני מציעה חישוב חודשי (שרובינו לא עושים...). נניח שעלות היוגורטים לחודש היתה כ200 ש"ח והיום היה צריך להוסיף על זה עוד 130 ש"ח לחודש!!! על זה אפשר לוותר או לקנות הרבה פחות. על דלק זה קשה יותר, וכאן הבעיה. מבצע על דלק עולה לנו מאמץ, זמן וכסף ואילו כשיש מבצע על יוגורטים, זה "על הדרך בסופר" - כולם מתפתים וקונים... והרבה כי זה "במבצע"!!! שנה טובה!
מירה , צפון  |  18.09.12
6.
קוראים לזה תועלתיות מהרכישה
בכל עיסקה יש שני סוגים של תועלת למי שמבצע אותה: התועלת מהמוצר שנרכש + התועלת הפסיכולוגית שהמתקבלת כתוצאה מביצוע עיסקה מוצלחת. ברכישת דלק מוזל יש תועלת פסיכולוגית עצומה בזכות העובדה שמבצעים עיסקה מוצלחת ביותר בהשוואה כל אדם אחר. לכן הסיבה שאנשים עומדים בתור היא כדי להשיג את אותה תועלת פסיכולוגית, למרות שהתועלת הכלכלית מהמוצר עצמו קטנה. הנושא של שני סוגים של תועלת התפרסם בעולם המדעי ב-1985 על ידי חוקר בשם טאלר. בהמשך זכה דניאל כהנמן בפרס נובל על עבדותיו בתחום החשבונאות הפסיכולוגית. לסיכום, פרופ' אריאלי בוודאי בקיא בכך יותר ממני וחבל שלא הרחיב מעט יותר.
ב.ק.  |  15.09.12
לכל התגובות