אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
10 יקבי הגאראז' הטובים בישראל צילום: אלה סברדלוב קרן

10 יקבי הגאראז' הטובים בישראל

יקבי בוטיק קטנים, המייצרים עד 10,000 בקבוקים בשנה, מניבים לעתים יינות משובחים. כלכליסט בחר יחד עם צוות מומחים יקבים שיגוונו את תפריט היינות לחג

11.09.2012, 11:03 | עמית יריב

בישראל פועלים כ־200 יקבים: מהגדולים המייצרים כמה מיליוני בקבוקים בשנה, ועד יקבי הבוטיק הקטנים - המתנהלים בבתיהם של חובבים ומשוגעים לעניין - המייצרים 5,000–10,000 בקבוקים בשנה.

דווקא ביקבי הבוטיק הקטנים האלה, הידועים בעולם בשם "יקבי גאראז'", טמון פוטנציאל להפתעה, שכן היקפי הייצור המצומצמים - והעובדה שרובם מתנהלים כתחביב של בעליהם - הופכים אותם למקור אפשרי ליינות שונים, מעניינים ושוברי מוסכמות. יקבי הגאראז' נהנים מהצלחה רבה, בין היתר בגלל האהבה של חובבי היין לתגליות חדשות. יין של יקב גדול ומבוסס הוא אולי משובח ועקבי, אבל כשפותחים בקבוק מיקב גאראז' ההתרגשות רבה - איך יהיה היין? האם מצאנו את הדבר הבא?

מצד שני, למרבית יקבי הגאראז' אין כרמים, ולכן הם נאלצים להתמודד על חומר הגלם מול יקבים גדולים ועשירים יותר, מה שאומר שאספקת הענבים שלהם אינה אחידה. חוסר האחידות ברמת היין משנה לשנה עלול לנבוע גם מניסיון מוגבל של היצרן החובב, כך שגם אם הצליח להוציא יין מדהים בשנת בציר אחת, ייתכן שבשנה שלאחר מכן היין יהיה כמעט לא ראוי לשתייה.

לרגל ראש השנה, שמסמל התחלות ותקוות חדשות, "כלכליסט" פנה למומחים ליינות ישראליים וביקש מהם לבחור בעשרת יקבי הגאראז' הטובים ביותר כיום בארץ. השתתפו בבחירה, שלא דירגה את היקבים: אבי אזרן, מנהל מסעדת מוסקט במלון מצפה הימים; יוסי בן־אודיס, בעלים וסומלייה של מסעדת הטרקלין; חיים גן, איש הענבים; שלומי טחן, סמנכ"ל תפעול מלונות ישרוטל; שיקי ראוכברגר, היינן הראשי של יקב טפרברג 1870; חיים שפיגל, מנהל אגף מזון ומשקאות ברשת מלונות דן; ויותם שרון, יינן ויועץ יין עצמאי. פרטים על מקומות הרכישה של היינות באתר היקב או בטלפון.

מימין: יינות של דאדה, כרמי עובדת, אבשלום, שושנה, שריגים (שוכב), מילס, נעמן, 3 גפנים, גוסטבו וג מימין: יינות של דאדה, כרמי עובדת, אבשלום, שושנה, שריגים (שוכב), מילס, נעמן, 3 גפנים, גוסטבו וג'ו הים האדום | צילום: אלה סברדלוב קרן מימין: יינות של דאדה, כרמי עובדת, אבשלום, שושנה, שריגים (שוכב), מילס, נעמן, 3 גפנים, גוסטבו וג

 

נעמן: 10,000 בקבוקים בשנה

רמי נעמן, במאי ותסריטאי לשעבר, עזב את רמת השרון ב־2001 לטובת רמות נפתלי שבגליל. מרבית היינות שלו מבוססים על ממסכים (בלנדים) קלאסיים, שזוכים לשמות מהווי הרוקנ'רול. כך, למשל, Deep Purple הוא ממסך של קברנה סוביניון, מרלו וקברנה פרנק, והרוזה זכה לשם המחייב Pink Floyd. יין בתמונה: סגול עמוק 2009, 120 שקל. פרטים: לא כשר, naamanwine.co.il.

דדה: 8,000 בקבוקים בשנה

היין המרוקאי הראשון בישראל הוא תואר מחייב, אבל יקב דדה, שהחל את דרכו בחצר באור עקיבא ועבר לחוות מקורה בכרם מהר"ל, עומד במשימה. את היין מייצרים לפי מתכון של הסבתא המרוקאית, דדה, שהתפרנסה מייצור יין ותזקיק תאנים. היקב מייצר שלושה יינות, כולם ממסכים אדומים: קברנה סוביניון־שיראז, מרלו־שיראז ומלבק־ברברה. יין בתמונה: מלבק־ברברה 2008, 80 שקל. פרטים: לא כשר, dadah.co.il.

הים האדום: 8,000 בקבוקים בשנה

צריך מידה לא מבוטלת של אומץ (ואולי חוצפה), כדי להקים יקב באילת, גם אם מקור הענבים הוא כרמי יוסף, ורק תהליכי הייצור והביקבוק נעשים בעיר הדרומית. המיזם של אורי שחר, חובב יין שהחליט גם לייצר, מתהדר בשתי סדרות - סדרת Grand Vin, שהיא סדרה מוגבלת וממוספרת, וסדרת הים האדום. את הענבים מביא שחר בנסיעות ליליות לכרמי יוסף, והתוצאה היא יין לא שגרתי, פירותי ועשיר מאוד. יין בתמונה: קברנה סוביניון 2009, 120 שקל. פרטים: לא כשר, redseawinery.com.

יין של שריגים יין של שריגים יין של שריגים

מילס: 8,000 בקבוקים בשנה

מושב כרם בן־זמרה ידוע באיכות המשובחת של ענבי היין שלו, והכרמים של משפחת מילס ידועים כמצטיינים בכרמי בן־זמרה. גם יקבי בוטיק ויקבים גדולים יותר מתגאים בכך שהם קונים ענבים מאייל מילס. אייל ועמליה מילס מייצרים ביקב שממוקם מתחת לביתם מגוון רחב של יינות, בעיקר אדומים, אבל גם יינות מחוזקים בסגנון פורט, שמתאפיינים בחספוס מסוים, שמקנה להם חן מיוחד. היקב מוכר ליקרים מדובדבנים או שזיפים, מבוסתני הפרי של המשפחה. יין בתמונה: קברנה סוביניון 2009, 90 שקל. פרטים: לא כשר, 04-6980623.

אבשלום: 7,500 בקבוקים בשנה

אבשלום כהן חזר לישראל לאחר עשר שנים בתאילנד, והחליט להגשים חלום ישן - ייצור יין. הוא למד במכללת תל חי, עבד כמתמחה ביקב ססלוב, ובניגוד לרוב יקבי הגאראז', החליט להשקיע את ההון הראשוני שלו בחלקת כרם, כדי להבטיח אספקה שוטפת של פרי באיכות הרצויה לו. את תהליך הייצור עושה כהן במתקנים של יקבי בוטיק אחרים, והוא מייצר קברנה סוביניון וסירה, וגם רוזה מצוין. יין בתמונה: סירה 2010, 75 שקל. פרטים: כשר, 054-5383343.

גוסטבו וג'ו: 7,000 בקבוקים בשנה

בחדר העבודה הקטן הצמוד לביתו בכפר ורדים מייצר גדעון בויאנג'ו, הוא גוסטבו, את אחד מיינות הבוטיק המצוינים והעקביים ביותר. הוא רוכש ענבים מכרמים בגליל העליון, בזכות קשרים שיצר כששירת כנח"לאי בקיבוץ מנרה. ייצור יינות קברנה סוביניון ופומה בלאן הוא תחביב של בויאנג'ו, בעוד לפרנסתו הוא עובד כמהנדס בישקר. יין בתמונה: קברנה סוביניון 2009, 140 שקל. פרטים: לא כשר, 050-7886410.

יין של גוסטבו וג יין של גוסטבו וג'ו יין של גוסטבו וג

כרמי עבדת: 6,000 בקבוקים בשנה

בחוות הבודדים שעל כביש 40, לא הרחק משדה בוקר, מייצר אייל יזרעאל יין מדברי יוצא דופן. הגובה הטופוגרפי בשילוב עם האקלים המדברי נותנים ליין ארומות וטעמים מיוחדים. אל תצפו ליין חלק. זהו יין מחוספס ומלא אופי, שמגיע מענבים שמקורם בכרמי האזור. התוצאה היא יצירה מעניינת מאוד, עם עומק ואישיות. לא יין שגרתי, אבל בהחלט יין שכל חובב יין חייב לנסות. יין בתמונה: קברנה סוביניון 2009, 75 שקל. פרטים: לא כשר, carmey-avdat.co.il.

3 גפנים: 4,000 בקבוקים בשנה

ב־2003 הקים יוסי בן־ברק יקב בוטיק ברמות נפתלי, שבו הוא מייצר יינות מענבי קברנה סוביניון, מרלו, סירה, קברנה פרנק ופטי ורדו. הכרמים הם בבעלותו ובניהולו, והיינות מצליחים לשמור על אופי קלאסי ואיכות מעניינת מאוד. יין בתמונה: קרן נפתלי 2009, 100 שקל. פרטים: לא כשר, 052-2660933.

שריגים: 3,000 בקבוקים בשנה

ביישוב שריגים/לי־און שבאזור בית שמש שוכן יקב שריגים, שמוכר כמעט את כל הבקבוקים ביקב עצמו. הבעלים, אוריאל הררי היינן (מורה דרך בהכשרתו) ומוטי מרדכי (אגרונום) מייצרים קברנה סוביניון, מרלו, קברנה פרנק ועוד. למרות הציוד הבסיסי והמיקום בחצר הבית, היקב מצליח לייצר יינות ברמה טכנית טובה, עם הרבה נשמה. יין בתמונה: קברנה סוביניון 2008, 95 שקל. פרטים: לא כשר, srigimwinery.co.il.

שושנה: 3,000 בקבוקים בשנה

שושנה ויזן, שעסקה בייצור סבונים טבעיים, מוצרי קוסמטיקה טבעיים ועוד, החלה לייצר יין ב־2005 בהדרכתו של ד"ר ארקדי פפיקיאן, מבכירי היועצים ליקבים בארץ. ויזן רוכשת את הענבים מכרמים ברמת הגולן ובגליל העליון, ומייצרת את היין ביקב הפועל בביתה בעתלית. היא מייצרת קברנה סוביניון וסירה, וגם רוזה וממסך אדום של קברנה פרנק, מרלו וקברנה סוביניון. היינות של ויזן, אשתו לשעבר של דני דנקנר, מתאפיינים בלא מעט השפעות של עץ, בטאנינים מורגשים מאוד ובפרי עשיר ובשל. יין בתמונה: קברנה סוביניון 2007, 149 שקל. פרטים: מ־2010 היקב בהשגחה של הרבנות הקונסרבטיבית־המסורתית בישראל, 052-4235222.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
הכירו יקב נוסף - "כפירה" ו- "גשם"
כתבה יפה מאד. שווה מאד להכיר גם את יקב "גשם" ממושב דלתון שהוקם ומנוהל ע"י מוטי מאמו ואת יקב "כפירה". היקב של ד"ר רוני שפירא מחלוצי יקבי הבוטיק בשנות ה-90 שחידש את פניו בשיתוף עם יקב גשם. את שניהם ניתן להכיר ב-15 לחודש דצמבר במפגש מעניין בטייסטינג רום ב-ת"א. לפרטים נוספים: DANMOV@012.NET.IL חג אורים שמח
דני מובשוביץ , מרכז הארץ  |  07.12.15
7.
היי אילת היי אילת
יאמר לזכותו הרבה של אורי שחר, בעלי יקב הים האדום באילת. תכולתו ואיכות הכנת היין מדברים בעד עצמם. עם עבודת כפיים מאומצת וחזון. לא רק ניתן להפריח את הדרום בלשונו של בן גוריון, אלא ניתן להטביע חותם על כל תרבות היין המתפתחת בארץ ובעולם. כל הכבוד אורי שחר ושותפו לעבודה מיכה,אתם צוות מנצח. היין שלך עד עכשיו מתקתק בגרוננו בהצלחה ובפרגון משפחת חייט נ.ב בסוכות חוזרים לסבב גבינות וטעימות נוסף.
בועז חייט , ארסוף  |  21.09.12
6.
היופי שבדירוג כזה יש אובייקטיביות מהדהדת ונשמרת היושרה במקצוע.לכן הפעם קלעו בול במטרה
אני חובב יינות מושבע. ונוסע ברחבי העולם לנסיעות עסקים ותמיד דואג לשתי בקבוקי יין איכותיים כאשר אני חוזר לארץ. אך את התופעה המיוחדת שאני הולך לספר לכם,גם אני הייתי מופתע(לטובה). בשנה האחרונה, אנוכי נוסע לאילת עם השבט שלי(משפחה 11 נפשות)מנהג שכבר 20 שנה אני עושה, החלטנו לא לוותר על מסעדה אחת מיוחדת שהיא המחבוא של אדי שאותה אני פוקד 20 שנה.בעיקר בסופי שבוע קצרים שאני מפנק את אישתי. הסיפור מתחיל לפני שלוש שנים סיפר לי השף של המחבוא על יין איכותי מקומי שהם הכניסו לתפריט והייתי כל כך סקרן. יין הקברנה סוברניון של יקב הים האדום באילת, הזמנו באותו ערב שלושה בקבוקים שזכו בתחרות בין לאומית יוקרתית לשנת 2009. ופשוט התענגנו משכרון טעמים מתקתקים של היין הכל כך טעים ואיכותי והן מהאוכל המשובח שבתפריט. בלי לחשוב פעמיים רציתי לפגוש את מי שעומדים מאחורי סיפור הסינדרלה המדהים הזה. התפלאתי כמובן מי החבר'ה עם השיגעון להקים יקב באילת,שיחה עם השף המוכשר אשלי שנתן לי את הטלפון של אחד משני הייננים, בוקר למחרת הפתעתי אותם בצלצול והזמנתי מקום בצאת השבת אצל אורי ומיכה שעושים ארוחות בהזמנה מראש. אורי הוא יינן בעל התמפרמנט המפתיע עם ידע רב של אנציקלופדיה ומיכה הוא יינן יסודי וחד שיודע בדיוק לטפל בתהליך ההכנה מתחילתו ועד סופו( סיפרו לי השניים שהם כל כך משוגעים שהם קמים בשלוש בבוקר לבדוק טמפ') הייתי המום שרק בשבילי פתחו לנו שולחן עם בשרים וטעימות יין ושירות "אל-הקארט"-מקצועי ואדיב כמו שאומרים בצרפתית. אני ואשתי התמוגגנו מאושר ומכל הטוב שהעניקו לנו שני החבר'ה האילתים שעשו את הלא יאומן. במפרץ הים האדום הקימו את היקב המקסים הזה. שני החברים האלו מתנהגים כמו זוג נשוי לכל דבר ומפתחים משנת 2006 יקב(הבייבי) לתפארת,נקי באופן קיצוני. שלל מדליות וזכיות בתחרויות בארץ ובחו"ל.אודות ותודות לעמל הרב ששניהם משקיעים בו יום וליל ולכשרון שכל אחד מהם בקי בו, אני יכול להתענג היום על יין משובח. לא הייתי מופתע כשקראתי את כתבה הזאת.ואני חייב לציין פרט אחרון. כל הכישרון והידע שלהם נרכש בלימוד אוטודידקטי תוך כדי עשייה נהיו שני החברים האלו ייננים מקצוענים והיום הם קוצרים את הפירות נפרדנו בחיבוקים ונשיקות עד לפעם הבאה לא לפני שרכשתי שני ארגזים למשפחה במרכז לפעמים יש חוויות שאסור להפסיד ואם לא טיילתם שם לא ידעתם חוויה מה היא. אני התאהבתי ותמיד אשמור להם מקום בלב.
גולן זהבי-פוקס , ישוב מתן  |  20.09.12
לכל התגובות