אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אנחנו הילדים של חורף

אנחנו הילדים של חורף

אין כאן באמת סיכוי לדור הזה. הבטיחו לנו צמיחה והצלחה אם רק נתאמץ, וקיבלנו סטירה לפנים. החברה הישראלית לקחה את המודל הקפיטליסטי לקיצוניות איומה, אנחנו מרגישים את זה בחשבון הבנק ובארנק

25.09.2012, 09:00 | עופר ברקן

נולדנו בין שתי הטראומות הקשות של מדינת ישראל – בין מלחמת יום כיפור לבין רצח רבין. מתקרבים לגיל 20, 30 או 40, מביטים במה שקרה למדינה הזו ולא באמת יודעים אם נהיה פה מחר. לא נעזוב בשביל כסף או איכות חיים, אלא נברח מפה בעצב, בגלל שרימו אותנו, מכרו את המדינה שלנו לכל המרבה במחיר ואת השאריות חילקו למקורבים.

יותר ויותר חברים, מכרים ועמיתים לעבודה אומרים לי "אם בזמן הקרוב (או בבחירות בקרובות) לא משתנה כאן משהו – אני עוזב". מדובר במלח הארץ, אנשים שהשקיעו כאן שירות קרבי ומאות ימי מילואים, שהכו שורש, שכל חבריהם ומשפחתם כאן, ולפיסת הארץ הזו הם קוראים מולדת.

הבטיחו צמיחה וקיבלנו סטירה, צילום: shutterstock הבטיחו צמיחה וקיבלנו סטירה | צילום: shutterstock הבטיחו צמיחה וקיבלנו סטירה, צילום: shutterstock

"אבא, מה זה מולדת בשבילך?", שאלה אותי בתי הבכורה, "אני צריכה את זה לשיעורי הבית". הקול שלי נחנק לרגע "זה הבית הגדול שלנו. יש לנו את הבית הקטן של המשפחה, והמולדת היא הבית הגדול". מה אומרים לילדה שאבות אבותיה היו ממייסדי נס-ציונה בסוף המאה ה-19? מה מספרים לילדה שמשפחתה מהצד השני ברחה מהנאצים כדי להקים מושב בפלשתינה? שהם הקימו לנו בית ואנחנו ויתרנו עליו? או שלא יכולנו לכוחות גדולים מאיתנו, כוחות שהגיעו מתוך החברה הישראלית - להחריבה? מה נגיד אם בסוף נעזוב את המולדת, ואיך נביט בראי?

אין כאן באמת סיכוי לדור הזה. הבטיחו לנו צמיחה והצלחה אם רק נתאמץ, וקיבלנו סטירה לפנים. קיבלנו מדינה בלי מנהיגות, ארץ אוכלת יושביה, בקושי מקום לשרוד בו. החברה הישראלית לקחה את המודל הקפיטליסטי לקיצוניות איומה, אנחנו מרגישים את זה בחשבון הבנק ובארנק, והמדדים הכלכליים מראים זאת שוב ושוב בכל תחום אפשרי. הדור הקודם אשם בזריעת הזרעים להרס החברה הישראלית, כשוויתרו על הערך החברתי והעזרה ההדדית, ורק עודדו אותנו להצליח כפרטים. אנחנו אלה שמסכימים לחורבן הזה – ממשיכים לחיות את הרגע, לקנות כל דבר אפשרי, להסתגר בתוך האינטרס שלנו, לשקוע בתוכניות ריאליטי ובאדישות, להתנגח מגזר במגזר, ולשכוח שאנחנו כחברה תלויים אחד בשני.

בשנים שאחרי מלחמת יום כיפור ישראל, אנגליה וארה"ב החלו להוביל מדיניות שבה כל אדם לעצמו, ובכך מפוררות את רשת הבטחון הכלכלית-חברתית, ומרוקנות מתוכן את מחויבות המדינה לאזרחיה. מדיניות שמטפחת קשרי הון-שלטון ומקבעת את אפסיותו של האזרח הפשוט, העובד, המשרת שהופך לשורד. בשנות ה-70 וה-80 זה היה מענה לקומוניזם, מענה שכביכול נותן חופש ואשלייה שהגבול הוא השמיים. בפועל מעט נוגעים בשמיים ומתעשרים, ורובנו חסרי סיכוי להגיע לדירה משלנו, לתעסוקה הוגנת ולבטחון כלכלי.

המיקרוקוסמוס בישראל הוא הנקודה הקיצונית בעולם ה"מפותח" הזה. מדינה שבה הייאוש עולה על גדותיו, והאמון במקבלי החלטות שואף לאפס. אבות ואמהות עצמו עיניים, וילדיהם מתעוררים חסרי תקווה ועתיד.

הדור שלי גדל לתוך מציאות של אינדיבידואליזם קיצוני ותחרותיות כערך עליון. רוב הדור הזה עדיין מקובע בתפישה שאם יתאמץ מספיק יוכל להגיע לבטחון כלכלי. "אעבוד קשה יותר" אמר הסוס בחוות החיות של ג'ורג' ארוול, ולא שם לב איך החזירים מנצלים את קבעון מחשבתו. התחנכנו לתחרות כדרך חיים, לכך שהכסף והיוקרה הם המטרות הנשגבות, והכל מותר כדי להשיגן. משם צומחות השחיתות, האלימות וחוסר המנהיגות – מפני שכל אחד לעצמו.

נולדנו לתוך העולם הזה, ועכשיו אנחנו חולמים תינוקות, בונים את הדור הבא – בבית, בתנועת הנוער, בביה"ס וברחוב. עדיין נשארו כאן אופטימיים, פעילים חברתיים שעוד נחושים לשנות את המציאות הישראלית, שעוד מוצאים כאן תקווה. אבל נשארו לנו מעט שנים, מפני שבקרוב עלול להיות כאן מדרון חלקלק שאחריו כבר לא יישארו כאן אנשים שקוראים לארץ ישראל "מולדת", לא יישארו כאן ישראלים גאים במדינתם ולא כאלה שיחלמו על הדור הבא. בנקודת הזמן הזו אנחנו דור שכבר לא מבטיח כלום לילדים שלו. לא שוויון וצמיחה, לא אחווה וחירות. אפילו לא בית, בריאות ורווחה. לא מבטיחים כי אנחנו כבר שבעים מהבטחות שהדור הקודם לא קיים.

הכותב הוא פעיל המאבק לצדק חברתי

תגיות

129 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

129.
נו, באמת.
אם יש משהו שלמדתי, הוא שישראלים יוצאים למאבקים רק כשזה נוגע להם. "נולדנו בין שתי טראומות", נו באמת. אתה זוכר את הימים שאחרי מלחמת יום כיפור, שהרב גורן אסר ללבוש שחורים כי לכל משפחה שלישית היה מישהו שהוא הכיר שנהרג במלחמה ? ורצח רבין ? מה אתם זוכרים ? "שלום חבר ?" הסיכוי היחידי לשנות משהו הוא שלא כולם יחלמו את אותם חלומות. כולם בדורכם חולמים את אותו חלום : בית, אשה עם חזה משופץ ושני פעוטים שפוגשים אותם פעם בשבוע כי, היי, ניצחנו ! המדינה תחליף להם טיטול עכשיו. אתם רוצים דירה בתל - אביב, תקנו משהו ישן, שלושה חדרים בשכונה נחשלת ותגדלו את ילדיכם במשך לפחות עשר שנים בדירה. כך עשו רבים בשנות השמונים.
מירה מרקוספלד , תל - אביב  |  03.10.12
128.
להתמודד עם המצב
לרוב הצעירים בארץ, כמו בכל ארץ, אין סיכוי להסתדר כלכלית, תמיד היה כך ותמיד יהיה כך. זה נכון בכל העולם. ואולם, בארץ נוצרה שיכבה רחבה של צעירים בד"כ משכילים ובד"כ ממשפחות אשכנזיות שבעבר זכו לעדיפות ברורה ומתמשכת על ידי שיטה פוליטית קלוקלת שדרסה ולקחה משכבות אחרות. אוכלוסיה זו ידעה בנוסף לממן לימודים לדור ההמשך במימון כספי הפיצויים תוך יצירה ושמירה על עדיפות מתמשכת (חכם ואף לגיטימי) של ילדיהם. במקביל צעירי האוכלוסיה הפחות מקושרת, פחות משכילה וללא פצויים למימון השכלה גבוהה לא ידעו במשך שנים רבות מדי לפעול, לשמור ולדרוש שיוויון זכויות. אלא שאסור להתבלבל וצריך לזכור שגם אז שיכבה אחת של האוכלוסיה ניצלה שיכבה שניה. ה"אשכנזים" ניצלו את ה"ספרדים" העולים הוותיקים ניצלו את העולים החדשים וכך הלאה. כיום התהפך הגלגל, כל אלה שבעבר יכלו לממן בעבר השכלה גבוהה, בד"כ בסיוע מימון חיצוני, התרגלו לחיות ברמת חיים גבוה (ניצול קשרים, שמור לי ואשמור לך וכ"ד) וקיבלו הכל כמובן מאליו (מגיע לנו אנחנו משכילים תרבותיים וכ"ד) "ילדי השמנת" הפכו לאזרחים שממתלוננים כעת על חוסר שיוויון, על קושי כלכלי ועל קפיטליזם דורסני. האנשים הללו משכילים ומפותחים תרבותית לא מבינים שבכל התקופה שהם כביכול פרחו הם גם איבדו את כישורי התחרות וההישרדות (הכל בא להם בקלות ובטבעיות). באותה תקופה ממש התפתח דור על מחסור, דור שראה את אי השיוויון ואת הניצול המחפיר ונאלץ לפתח כישורי תחרות והישרדות בסביבה כלכלית קשה, כביכול סוציאליסטית ושוויונית, שכעת באים לידי ביטוי. דור של אנשים ללא השכלה גבוהה שהצליח על אף כל הקשיים ליזום, להתפתח, ללמוד את כל הדרוש ולשרוד. לזה צריך להוסיף את תעשיות החדשות, מחשבים ואינטרנט, שדורשות ידע, יוזמה וכישורים חדשים שלא נלמדו על ידי "ילדי השמנת", תעשיות הבנויות בעיקר על כישורים ולא על קשרים. וכך עברה תהילתם של ילדי השמנת שכעת מתלוננים בכישרון רב, אם כי בחוצפה לא מעטה, על אי השיוויון ועל חוסר ההזדמנויות ועל חברה תחרותית מדי ועל קפיטליזם דורסני. הכל היה טוב ונכון בכל השנים שזה פעל לטובתם ולטובת ילדיהם. כעת מה שנדרש מכולם זה להפסיק להתלונו ולהתבכיין שקשה להתקיים במדינה להפסיק את השביתות והעיצומים ולהפסיק לאיים בירידה מהארץ, בחול יהיה קשה אף יותר. צריך לשנס מותניים לעבוד קשה יותר ללמוד מקצועות הדרושים לכלכלה מודרנית ותחרותית. כמו כן, פוליטיקה - צעירים משכילים ומוכשרים מכל השכבות והמגזרים חייבים להכנס לפוליטיקה, לנסות להבחר לכנסת על מנת להשפיע על השינויים הנדרשים מכולם בסביבה חדשה ומתפתחת זו ולהחליף את רוב חברי הכנסת הנוכחיים, מבוגרים וחסרי השכלה, בדור צעיר משכיל ומתקדם
דני , תל אביב  |  29.09.12
126.
שני דברים:
1. מה שיש פה זה לא קפיטליזם. יותר אוליגרכיה או רפובליקת בננות. קפיטליזם זה מה שיש במדינות עם דמוקרטיה אמיתית. אבל בשביל להגדיר את המדינה שלך כדמוקרטיה, אתה צריך שוויון בפני החוק בתור התחלה. ואין פה. 2. שאלת מליון הדולר היא איך להגר מפה. באופן חוקי. לתמיד. תסלחו לי, אבל אין לי סנטימנטים למדינה הזו, ואין לי רצון להיות חלק מהעם הזה. אני לא רוצה להיות חלק מעם ומדינה שהביטוח הלאומי שלה מכיר באדם המרותק למיטתו 20X7 כסיעודי רק חודש לאחר מותו. כך סבי ז"ל סיים את חייו. הוא היה ציוני. לא רוצה להגיד מה אני הפכתי להיות.
.  |  28.09.12
125.
להשתלט על הכנסת - לעשות במקום לקטר
הפיתרון היחיד הוא להילחם בשיטה הקיימת לפי כללי המשחק המעוותים והמצחינים הקיימים - להקים מפלגה של מעמד הביניים, עם כלכלנים חברתיים תותחים שיציגו תכנית סדורה לפתור אותנו מהעבדות. - להתאחד סביבה ולשנות את מאזן הכוח. במקום לקטר ולומר "אם לא ישתנה כאן שום דבר בבחירות הבאות" - מי ישנה עופר ברקן (שאני מאוד מעריכה מפעילות המחאה, אבל מחאה זה לא מספיק, צריך לעשות ובכיוון הנכון). זה פשוט מאד. כל כך פשוט שבא לבכות. אם בבחירות הבאות יעבדו פעילי המחאה שהוציאו מליון איש לרחובות להפגנות והפעם יוציאו מליון איש לקלפיות - אפשר יהיה לשנות את המציאות כאן ועכשיו. פשוט מאד - לא נבחר עוד במפלגה של בובות פוליטיקאיות שמשתפות פעולה עם הטייקונים, אלא של אנשי מקצוע שיודעים להביא את הכלכלה לטובת הרוב). נתעסק בשינוי ולא בבכיינות. אהבתי מאד את הכתבה, רק לא מבינה למה עופר ופעילי מחאה אחרים לא מפנימים שלהיגעל מהפוליטיקאה זה להפקיד את שדה ההשפעה היחיד במדינה דמוקרטית לפוליטיקאים הקיימים.
ענת , ירושלים  |  27.09.12
לכל התגובות