אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מזכ"ל ה-OECD: "חוסר נכונותה של ספרד לבקש סיוע הוא מוצדק" צילום: בלומברג

מזכ"ל ה-OECD: "חוסר נכונותה של ספרד לבקש סיוע הוא מוצדק"

לדברי אנחל גוריה, הדבר נובע מכך שגם אם ספרד תבקש סיוע, קריאותיה לעזרה לא ייענו; לפי הערכות, מדריד טרם ביצעה צעד זה מכיוון שהגשת הסיוע כרוכה בדרישה ליישום רפורמות

12.10.2012, 16:25 | סוכנויות הידיעות
חוסר נכונותה של ספרד לבקש סיוע הוא מוצדק לאור הסימנים כי קריאות לעזרה מצדה לא ייענו, כך טוען אנחל גוריה, מזכ"ל הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD).

קראו עוד בכלכליסט

על פי ההערכות, ממשלת ספרד צפויה לבקש סיוע מקרן החילוץ של גוש היורו – מנגנון היציבות האירופי (ESM) – בניסיון להקל על הלחץ שמופעל על הכלכלה שלה, שנקלעה למיתון. עם זאת, עד כה מדריד נמנעה מהגשת בקשת סיוע, וזאת מכיוון שסיוע זה מלווה בדרישה ליישום רפורמות פיסקאליות.

"אם אתה עומד בראש מדינה שעשתה כל שניתן לעשות, ואז הבנק האירופי המרכזי פועל למענך בשוק המשני ומוריד את התשואה, אך עדיין נאמר לך שאתה חייב לבקש סיוע - אתה אמנם מסכים, אך אז אתה מקבל סימנים בולטים לכך שבמקרה שתבקש סיוע, יסרבו להעניק לך אותו. כיצד תוכל ליישב בין שני הדברים", אמר גוריה בראיון ל-CNBC מכנס קרן המטבע הבינלאומית שנערך בטוקיו.

גרמניה, הנושה הגדולה ביותר באירופה, הציעה כי ספרד תדחה את בקשת הסיוע. שר האוצר הגרמני וולפנג שוויבלה אמר בתחילת החודש כי ספרד נוקטת בצעדים הנכונים להתגבר על הבעיות הפיסקאליות שלה, ואינה צריכה לבקש סיוע.

"לא מדובר פה בחוסר הנכונות של ספרד, אלא בשאר חברות האיחוד האירופי שמצביעות על כך שהעזרה שלהן לא תתקבל בברכה", טוען גוריה, "הדבר הגרוע ביותר שיכול לקרות למנהיג, לאחר שלושת החודשים המייסרים האלה, יהיה שהוא יחליט לבקש כסף ויידחה. זה יהיה פשוט מגוחך".

הפגנה בספרד נגד צעדי הצנע, צילום: איי אף פי הפגנה בספרד נגד צעדי הצנע | צילום: איי אף פי הפגנה בספרד נגד צעדי הצנע, צילום: איי אף פי

בחודשים האחרונים מופעל לחץ רב על ראש המממשלה הספרדי, מריאנו ראחוי. הוא פועל ליישום צעדי צנע על אף ההתנגדות הציבורית הגוברת, זאת בניסיון להפחית את הגירעון התקציבי ולהחזיר את אמון המשקיעים ביכולתה של הממשלה להשתלט על מצבה הפיננסי.

בחודש שעבר הודיע הבנק האירופי כי ירכוש אג"ח של מדינות בגוש היורו, שנקלעו למצוקה פיננסית, אולם המהלך יתבצע רק לאחר שאותן מדינות יבקשו באופן רשמי סיוע ממנגנוני החילוץ. תכנית זו עזרה להרגיע את חששות המשקיעים, אולם החששות לגבי כלכלת ספרד נותרו בעינם.

"אני חושב שהתשואות על האג"ח הספרדיות והאיטלקיות לא משקפות את הפעולות של המדינות הללו. אני חושב שאנחנו טובים מאד בענישת המדינות בעלות הביצועים הלא טובים, אך איננו טובים בהענקת תמיכה וסיוע ואפילו בהגנה על אותן המדינות שמופעל עליהן לחץ מהשוק", מסביר גוריה.

תגיות