אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מכה את המדד: הניגוד של נגיד בנק ישראל סטנלי פישר צילום: יואב אטד

מכה את המדד: הניגוד של נגיד בנק ישראל סטנלי פישר

גם כשזה נוגע למגרשו הפרטי, בביקורת על העסקת היועץ דחב"ש, הנגיד פישר לא סופר את המבקר

22.10.2012, 08:11 | אמנון אטד

את זה שנגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, לא סופר את מבקר המדינה הבנו בשבוע שעבר, מתגובתו לדו"ח הביקורת על ניהול והשקעת יתרות המט"ח. המבקר מציין בדו"ח שפישר לא התייעץ כנדרש עם שטייניץ על מדיניות ההשקעה של 75 מיליארדי הדולרים שבניהולו? פישר בכלל משוכנע שלא היה מקום להתייעץ עם שר האוצר, והיה ראוי לחכות למינוי הוועדה המוניטרית (שמינויה התעכב במשך לא פחות מ־16 חודשים).

סטנלי פישר, צילום: עטא עוויסאת סטנלי פישר | צילום: עטא עוויסאת סטנלי פישר, צילום: עטא עוויסאת

שנתיים של מתן ייעוץ במקביל

אבל לסיפור על הדברים שרואים ממשרד המבקר ומלשכת הנגיד יש פרק נוסף. ב־1 במאי השנה פרסם המבקר דו"ח ובו ציין כי בנוסף למערך הדוברות הרגיל, נעזרים הרשות והבנק גם בשירותי יועץ חיצוני לנושאי תקשורת - זמיר דחב"ש. בתחילת השנה שעברה סיים דחב"ש את תפקידו ברשות ניירות ערך. בנק ישראל, לעומת זאת, האריך לפני שנתיים את ההתקשרות איתו בשלוש שנים נוספות. ב־2009 ו־2010 העניק דחב"ש שירותים במקביל לבנק ישראל ולרשות ניירות ערך.

"מצב שבו מועסק היועץ על ידי שני גופים שהם רגולטורים עלול ליצור חשש לניגוד עניינים", כתב המבקר בדו"ח, "והיה על הבנק והרשות להסדירו באופן פורמלי ובכתב". בנוסף לשירותי הייעוץ לבנק ישראל, מייעץ דחב"ש מתוקף עיסוקו גם לחברות ולגופים פרטיים. ועל כך כתב המבקר כי "מצבים אלה, ואפילו בעקיפין, על כורחם מעלים חשש לניגוד עניינים אפשרי" דחב"ש גם נבחר לעבודתו בבנק ללא מכרז, כספק יחיד, ועל כך כתב המבקר כי אין די בנימוקים שסיפק הבנק בנושא כדי לבסס התקשרות זו ולהצדיקה, וכי השימוש שעשה הבנק בתקנה המצדיקה כביכול את פעולתו אינו תקין.

זמיר דחב"ש זמיר דחב"ש זמיר דחב"ש

ומה עשה נגיד בנק ישראל עם האינפורמציה? לא הרבה. חצי שנה לפני הביקורת על דחב"ש מינתה המועצה המינהלית של בנק ישראל צוות בראשות סטנלי פישר, לתיקון ליקויים שצוינו בדו"חות המבקר. הצוות קיים דיון אחד, הגיש המלצות ופנה לדווח למבקר על אותן המלצות, ולמי שלא בקיא בעניניים, זה בדיוק המסלול שבו נוטל גוף ציבורי את המלצות המבקר ומשליך אותן למגירה.

במטרה להמשיך ללכת עם (דחב"ש, המייצג בין היתר חברת כרטיסי אשראי ובנק זר הפועל בארץ) ולהרגיש בלי (חשש לניגוד עניינים בנושא הפיקוח על הבנקים), הפעיל בנק ישראל תרגיל יחצני ובחר בנתיב עוקף מבקר. בתחילת יוני מינה הבנק יחצן נוסף, אלי דוידוביץ', שאמור להעניק לו ייעוץ תקשורתי בנושא הפיקוח על הבנקים. וכך יש עכשיו לנגיד סטנלי פישר שלושה דוברים, יחד עם הדובר הכללי ד"ר יוסי סעדון.

בבנק ישראל מחפשים תשובות

ומה לגבי אותן המלצות שגיבש הצוות בראשות פישר? בנק ישראל מסרב לומר, כי השאלות שהפנה אליו "כלכליסט" לפני יותר משבוע הן "שאלות מגוונות, ולכן קשה לאסוף את התשובות עבורן". ומדוע מוכן סטנלי פישר להמשיך ולשאת על גבו את כל הדחבש"ת הזאת, לשלם לה מהקופה הציבורית במשך שמונה שנים סכום מצטבר של 2.3 מיליון שקל, וגם להצטייר כמי שמעודד ניגודי עניינים במגרשו הפרטי? שאלה טובה, שלפחות לפי שעה עדיין לא נמצאה לה תשובה מניחה את הדעת.

בבנק ישראל העדיפו לא להתייחס לדברים.

תגיות