אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שובו של הפועל הפלסטיני צילום: יואב גלאי

שובו של הפועל הפלסטיני

מתווה ברור להחלפת עובדים זרים בפלסטינים טוב לא רק לפלסטינים אלא גם לישראל

24.10.2012, 08:22 | דני רובינשטיין
הגיע הזמן להחזיר את העובדים הפלסטינים לשוק הישראלי. לא לפתוח לגמרי את השערים כפי שהיה נהוג עד 1993, שבהן לא היה אף מחסום מרפיח עד מג'דל שאמס; ולא להסיר בבת אחת את ההגבלות - אבל לפעול על פי מתווה ברור שבמסגרתו העובדים מהשטחים יחליפו את הפועלים הזרים. זה טוב לא רק לפלסטינים אלא גם לישראל, משום שהפועלים שבים כל ערב לבתיהם ולא מהווים נטל על החברה הישראלית. הם גם לא שולחים את שכרם לארצות מוצאם, אלא מוציאים את כספם בארץ, ומעשירים אותנו.

הממשלה אישרה כניסה לאלפי פועלים פלסטינים

ארגון "קו לעובד" פרסם בשבוע שעבר בדיקה המלמדת שהפועלים הפלסטינים בישראל מקופחים בשכרם ובתנאי עבודתם. רבים נקלעים לסבך בירוקרטי מתיש ונתונים לאיומים ולסחיטות של מעבידים וסרסורים.

נראה שגם הממשלה הבינה שצריך לאפשר ליותר פלסטינים לעבוד אצלנו. רק לפני ימים אחדים היא אישרה כניסה ל־5,000 פועלי בניין פלסטינים מהגדה. (מעזה אסורה כניסת עובדים מאז שנת 2006).

פועלי בניין סינים. יוחלפו על ידי הפועלים הפלסטינים?, צילום: זהר שחר פועלי בניין סינים. יוחלפו על ידי הפועלים הפלסטינים? | צילום: זהר שחר פועלי בניין סינים. יוחלפו על ידי הפועלים הפלסטינים?, צילום: זהר שחר

היום עובדים בישראל כ־80 אלף פלסטינים, כ־60 אלף מהם באישורים מסודרים, המוגבלים לארבעה ענפים: בניין, חקלאות, תעשייה ושירותים.

שיעור האבטלה בגדה גדל בתקופה האחרונה לכ־17%, כ־125 אלף מובטלים (בעזה המספר כפול). הדחף לעבוד בישראל גדול מפני שהשכר הממוצע שמקבל פועל פלסטיני בישראל כפול ויותר מהשכר שהוא יכול לקבל בגדה.

הפועל מוצא עצמו כבול למעסיק

איך מוצא פלסטיני עבודה בישראל? ראשית, עליו למצוא מעסיק ישראלי שמעוניין, בעזרת בני משפחה וחברים או מתווכים. כשהוא מוצא מעסיק כזה ומקבל אישור, אסור לו לעבור למעסיק אחר.

כדי לקבל אישור על הפועל להיות בן 35 לפחות, נשוי ואב לילד. בחקלאות, למשל, מותר להעסיק צעירים יותר. המעסיק פונה לרשויות המתאימות כדי לפתוח תיק לפועל לצורך קבלת שכר. לא נותנים אישור למי שהוא "מנוע ביטחוני", זה כולל גם את מי שבן משפחתו למשל נפגע מצה"ל והוא חשוד כ"נוקם פוטנציאלי". יש "מנוע משטרתי" שביצע עבירות בישראל, ו"מנוע" שהוא בעל חוב כלשהו בארץ. המנועים יכולים לערער לבית המשפט. פלסטיני יכול לעבוד גם בהתנחלויות, שם האכיפה רופפת יותר, בעיקר בחקלאות בבקעה, שם מועסקים גם ילדים ובתנאים קשים.

הוא יכול גם להסתנן באופן לא חוקי לישראל, ואז ירוויח פחות ולא יהיה זכאי לתנאים הסוציאליים שהמעסיק חייב לשלם עבורו.

ההגבלות השונות, ובעיקר הכבילה למעסיק, מאפשרות למעסיק להתעמר בפועל - לאיים עליו שיחדל לבקש עבורו אישורים, לדרוש כסף מהפועל עבור בקשת האישורים ולדווח על ימי עבודה מעטים יותר כדי לשלם פחות עבור התנאים הסוציאליים של הפועל.

הקלות בהסדרי העבודה של הפלסטינים יקלו על כולם, ישראלים ופלסטינים, וימנעו עוולות.

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
הדרך הבטוחה והנכונה לחיים נורמלים כאן זה אינטרס כלכלי זה ולכן חשוב מאוד לתת עבודה
מעבר למילים אין לי ספק שיש סיכון אבל שווה לקחת אותו. הגדלה של כוח עבודה פלסטנאי כנגד הורדה של העובדים הזרים . בצורה נכונה שזה אומר תנאי עבודה מסודרים תנאים סוציאלים וכ"ו תעשה טוב להם וגם לנו. לא יעזור כלום בסופו של דבר פלסטנאים וישראלים צריכים ללמוד לחיות ביחד מעבר למחלוקות . שנינו כאן נולדנו שנינו כאן נגדל את ילדנו ושנינו צריכים לחיות אחד עם השני. האינטרס משותף וחובה על מובילי המדיניות לקדם אותו בצורה טובה והוגנת לשני הצדדים. צריך לזכור שחשוב מאוד שעובדים שבאים לעבוד בישראל צריכים שתהיה להם חוויה חיובית של עבודה ולא של ניצול . וכלן הפתרון צריך להיות מסודר מתגמל ואנושי
חיים , מרכז  |  24.10.12
1.
נרגענו
כשפחתי את גיליuן יום ב' של העיתון,בסקרנות שאני רגיל בה לקרוא את הטור שלך חיכתה אכזבה.משלט פגשתי את הטור גם למחרת חששתי שמצאת לנכון להיפרד ללא דברי פרידה. היה,לכן, משמח ביותר להיפגש היום. כרגיל,טור שמסב כל פעם את תשומת הלב לאספקטים לא ידועים דיים על הרורה אצל שכנינו. מעשיר.
יעוב , מרכז  |  24.10.12