אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עבודת שירות לנמלי ישראל: התאגיד כאדם צילום: אוראל כהן

פרשנות

עבודת שירות לנמלי ישראל: התאגיד כאדם

פסיקת העליון היא עוד צעד במגמה להשוואת מעמדם המשפטי של תאגידים ואנשים

25.10.2012, 07:05 | משה גורלי

השופט אליקים רובינשטיין עושה צעד נוסף במגמה פילוסופית, אך גם מעשית - המשך השוואת מעמדו של תאגיד לאדם כנשא של זכויות וחובות במשפט. כך למשל ניתן להוציא דיבה על תאגיד, ניתן להוציאו להורג בצו פירוק וניתן להרשיע אותו בפלילים, אלא שעד כה כלי הענישה היו מוגבלים. מאסר ושיקום לא נכללו בהם. מאתמול נוסף השיקום לרפרטואר, באמצעות צו שירות לתועלת הציבור.

"בחשבנו 'בתוך הקופסה' על שיקום, לא תאגיד הוא שיזדקר לנגד עינינו", כותב השופט, "אך במחשבה נוספת אין לכאורה דופי בכריכת תורת השיקום עם תאגיד, שיתרום וייתרם". כיועץ משפטי לממשלה, הגביר רובינשטיין את האכיפה בתחום איכות הסביבה, ובמקרים מתאימים המיר כתב אישום בהתחייבות של הרשות המקומית וראשה לתרום בתחום איכות הסביבה ברשות.

ביהמ"ש המחוזי קבע שאין לשירות המבחן כלים לערוך תסקיר שבודק את כשירות התאגיד לעבודות שירות. רובינשטיין, שמצטט חקיקה אמריקאית שמסמיכה להורות על צו מבחן לתאגיד, קובע שניתן להתגבר על הקשיים. זאת, כדי לגוון את דרכי הענישה ולהשוות ככל הניתן את מצבו של תאגיד למצבו של אדם - כשם שעבריין בשר ודם מבצע עבודות שירות כ"תשלום חובו לחברה", כך גם תאגיד שמבצע פרויקט בתחום הקרוב לעיסוקו.

תגיות