אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אי־שוויון, מתכון לאסון צילום: shutterstock

אי־שוויון, מתכון לאסון

מה הקשר בין אי־שוויון לאיכות חיים, ומה מצבה של ישראל ביחס לעולם?

08.11.2012, 10:05 | שאול אמסטרדמסקי

האם אי־שוויון הוא בהכרח דבר רע? האם הוא פוגע באיכות החיים או החברה? או שהוא בכלל פועל בכיוון ההפוך - מתמרץ את מי שיכול לעבוד קשה ולהגיע להישגים ואיכות חיים גבוהה? המגזין הבריטי "New Statesman", המזוהה עם השמאל

הכלכלי, החליט לפני שבועיים לבדוק את השאלות הללו, והשווה שורה של פרמטרים כלכליים־חברתיים במדינות שונות. הפרמטרים נלקחו מרב־המכר "The Spirit level" שפורסם ב־2009 והציב את האי־שוויון במרכז סדר היום הפוליטי והציבורי בבריטניה. הוא עשה זאת בין השאר בעזרת גרפים פשוטים, שמראים כי במדינות עם שוויון גבוה גם איכות החיים גבוהה יותר, ולהפך. זה לא אומר שיש בהכרח קשר סיבתי בין השניים, אבל בחלק לא קטן מן המקרים יש ביניהם מתאם. כש"ניו סטייטסמן" עדכן את הנתונים התברר שהממצאים עדיין תקפים. בשקלול יותר מעשרה פרמטרים, התוצאה ברורה: המדינה שהכי טוב לחיות בה היא יפן, אחת השוויוניות במדינות המפותחות. מיד אחריה מדורגות שבדיה וגרמניה, ובתחתית נמצאת ארצות הברית, מהמדינות הכי פחות שוויוניות במערב.

ואיפה ישראל על הסקאלה? כששמים את הנתונים הישראליים על השולחן, וליתר דיוק על הגרף, התשובה אינה חד־משמעית. בכמה פרמטרים המצב בישראל גרוע גם מזה שבארצות הברית: רמת האי־שוויון כאן דומה לזו שם, אבל שיעור העוני גבוה יותר, וכך גם שיעור האזרחים שמעידים על עצמם כמי שמתקשים לחיות מההכנסה שלהם. גם בפרמטרים אחרים - תמותת תינוקות, הרוגים בתאונות דרכים ומעשי הרצח - ישראל רחוקה מיפן ושבדיה. חלק מההבדלים, כמו במספר ההריונות של נערות, נובעים כנראה ממאפיינים תרבותיים של חלק מהמגזרים כאן (בקרב חרדים וערבים נשים נישאות ויולדות בגיל צעיר יחסית). פרמטר נוסף שכנראה מושפע ממאפיינים ייחודיים לישראל הוא שיעור האסירים, שכולל גם אסירים ביטחוניים, וכאלה כמעט שאין במדינות אירופה.

מנגד, בשני פרמטרים ישראל בולטת לטובה. תוחלת החיים כאן היא מהגבוהות במערב - 81.5 שנה בממוצע - ומידת האמון בקרב הציבור בישראל יחסית גבוהה: 71% מהציבור טוענים כי הם נותנים אמון בזולת, מקום שני אחרי יפן בפרמטר זה.

בשורה התחתונה, ברוב הפרמטרים ישראל קרובה יותר לארצות הברית מליפן. האי־שוויון כאן גבוה ואיכות החיים נמוכה לעומת מדינות אחרות.

המאפיינים הייחודיים שלנו אולי מטים את התוצאה, אך גם לכל מדינה אחרת ישנם המאפיינים הייחודיים שלה. מלבד זאת, האתגר הוא בדיוק זה - לטפל בנקודות החולשה של החברה הישראלית כדי שלא ימשכו את החברה למטה. במילים אחרות, מי שחושב שבניכוי החרדים והערבים מצבנו מצוין לא ממש חי במציאות, אלא מנותק ממנה.

תגיות

50 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

50.
תאורטית כולנו מושלמים.
בסקרים כולנו תומכים בצדק ביושר במוסר בשיויון באהבה וגם נותנים אמון בזולת.."למה לא,מה זה כבר עולה לי להיות חיובי בסקר?" המציאות קצת שונה כמובן...ביחוד במדינה שיש בה דתיים וחילוניים,יהודים וערבים אשכנזים וספרדים אתיופים ורוסים שלכולם יש נציגים בכנסת המקדמים את האינטרסים הצרים של המגזר.ובטח חיים פה זמן ממושך כי אף אחד כנראה לא מוכן למות לפני השכן שלו...אנחנו חברה שסועה להפליא המחזיקה מעמד הרבה בזכות איום חיצוני קיומי.בלעדיו היינו טורפים זה את זה בלי הנד עפעף בעיקר בגלל אי השיוויון וחוסר הצדק שהוא פשוט גדול מידי.הפער בין הטיקונים וכל השאר גדול לפחות כמו הפער בין סקרים לבין המציאות.
יוסי אנטה , בת חפר  |  12.11.12
47.
על מי דילג הסקר
הסקר הזה דילג על : 2.4 מליון ישראלים שטסו השנה לחו"ל ביולי אוגוסט ספטמבר. על אלה שקנו מתחילת השנה 100 רכבים חדשים. על אלה שלא מצליחים למצוא מקום הצימר,כי הכל תפוס.על אלה שלא מצליחים למצוא מקום במסעדה כי אין מקום . על כל מאות אלפי בעלי הסמרטפונים והאולטרה טלפונים המתקדמים בעולם. את כל אלפי הסטודנטים לתואר ראשון. העיקר להשמיץ את הממשלה ואת נתניהו !
א.ל. , רמת-גן  |  10.11.12
לכל התגובות