אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחברים את הפוליטיקאים למציאות: שלי יחימוביץ' צילום: עמית שעל

מחברים את הפוליטיקאים למציאות: שלי יחימוביץ'

בעקבות ההגנה שמספקת יחימוביץ' לעובדי חברת החשמל ספק רב אם ההנהלה יכולה להוביל את תוכנית ההתייעלות

11.11.2012, 08:28 | יניב רחימי

שלי יחימוביץ' / העבודה: "עלויות החשמל, כמה שעולה החשמל בישראל, אחוז עלות השכר מהן הוא 10% בלבד. בואו נקרא לדברים בשמם" (20 באוקטובר, דה מרקר)

 

האמירה: פחות משלושה חודשים לבחירות, שלי יחימוביץ', המועמדת הסוציאל־דמוקרטית הבולטת לראשות הממשלה, טוענת כי אין לתלות בעלות השכר של עובדי חברת החשמל את תעריף החשמל הגבוה.  

קראו עוד בכלכליסט

 

שלי יחימוביץ שלי יחימוביץ' | צילום: אלכס קולומויסקי שלי יחימוביץ

המציאות: הדו"חות הכספיים של החברה מראים כי שיעור עלות השכר של העובדים מהווה 12%–13% מעלות החשמל, ולא 10% כפי שצוין. אלא שכאן לא מסתיים העניין ואי־הדיוק משמעותי עוד יותר. עלות השכר מבטאת רק את ההוצאות המוכרות לחברת החשמל על ידי רשות החשמל.

לשם המחשה, רק חלק מעלות "חשמל חינם" שמקבלים עובדי חברת החשמל מוכרת על ידי רשות החשמל ובאה לידי ביטוי בתעריף, כך שההוצאות בפועל בגין שכר והטבות גבוהות הרבה יותר.

יתרה מזאת, עלות השכר הרשמית לא כוללת כ־6.3 מיליארד שקל שהועברו ללא אישור רשות החשמל לקצבאות עובדי חברת החשמל. חלק נכבד מהסכום נובע משיפור תנאי ההעסקה והפנסיה של העובדים ללא אישורי הדירקטוריון, הממשלה, רשות החברות והממונה כנדרש.

מבקר המדינה, שהקדיש פרק שלם לעניין, טוען שהעברת הכספים שלא אושרו לתשלומי הפנסיה פגעה באיתנות הפיננסית של החברה ותרמה להורדת דירוג האשראי שלה ובכך העלתה את הריביות שהיא משלמת. עובדות אלה מגדילות את חלקו של שכר עובדי חברת החשמל בתמהיל ההוצאות של החברה.

תגובת יחימוביץ': "ההבדל בין 10% ל־13% אינו משמעותי ולא משנה מהותית את העיקרון שלפיו עלות השכר במחיר החשמל נמוכה יחסית לעלויות האחרות שמגולמות במחיר. בנוגע לנושא הפנסיות בדו"ח המבקר - אף שהוא מקדיש לנושא עשרות עמודים, הביקורת מופנית לרגולטורים ולהנהלת חברת החשמל ולא כלפי העובדים".

השורה התחתונה: יישום תוכנית ההתייעלות שאושרה בדירקטוריון חברת החשמל יכול להוזיל את החשמל. בעקבות ההגנה שמספקת יחימוביץ' לעובדי החברה ספק רב אם היא יכולה להוביל אותה.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
אז העובדים מרוויחים 12-13% ולא 10%! ללא ספק, זו הבעיה של המשק!
כדאי להגיד בתגובה למאמר המגמתי הזה ש- 1. מי שגורף את הרווחים הגדולים במשק אינם העובדים המאורגנים - אפילו לא עובדי חברת חשמל והמלגזנים בנמל - אלא בעלי ההון החולשים על המשק הישראלי והבכירים בחברותיהם ששכרם מנופח ללא כל פרופורציות ביחס לזה של עובדיהם. 2. ההבדל בין 12-13 % לבין 10 % הוא זניח. הביקורת על יחימוביץ' בנושא הזה אינה רצינית. 3. הניסיון לקשור בין פנסיה וזכויות סוציאליות לעובדים לבין שכר, בתואנה כי תנאי התעסוקה הטובים להם זוכים עובדי חברת חשמל מוריד את קרנה של החברה בבורסה, הוא דמגוגיה צרופה. אני מניח שהכותב היה מעדיף שהעובדים יועסקו באופן קבלני ותוך רמיסת זכויותיהם ובלבד שהדבר יעודד השקעות. זהו טיעון תועלתני מנוכר ובלתי מוסרי שאינו קשור לנושא הכתבה. 4. ניתן וחשוב לבצע רפורמות התייעלות בחברת החשמל. רפורמות אלו אינן תלויות בשום אופן בהפרטתה ובפגיעה בתנאי ההעסקה של עובדיה. כפי ששלי אמרה בתגובה, הביקורת בדו"ח המבקר מופנית לרגולטורים ולהנהלת חברת חשמל ולא לארגון העובדים. 5. וכדאי להזכיר שוב לכל מי שמזדעזע מתנאי ההעסקה של עובדי קבלן אבל תומך ב'שבירת כוחם של הועדים הגדולים', שאותם ועדים הם בסך הכול הדוגמאות הספורות לעובדים שהתארגנו והצליחו להשיג תנאי עבודה ומשכורות שאשכרה מאפשרים להם קיום בכבוד. האלטרנטיבה היא שכולם יהיו עובדי קבלן.
ניר רייזלר  |  11.11.12
3.
ועוד משהו לגבי הוועדים
בקיצור, זכויותיהם של עובדי הקבלן בישראל נרמסות עד עפר לא בגלל אופן העסקתם המופרט המשרת את האינטרס של קומץ בעלי הון, ולא עקב חלוקת השכר הבלתי שוויונית באורח קיצוני בינם לבין הבכירים במקומות עבודתם - אלא בגלל מעט העובדים שעדיין נותרו מאורגנים והצליחו להשיג משכורות הוגנות. לא בעל ההון החולש על חלק עצום מהמשק, ממשאבי הטבע ומההון במדינת ישראל ושממונו נאמד במאות מיליארדים, ולא המנכ"ל בחברות שלו המשתכר מאות מיליונים אף הוא, משקפים לשיטתך את 'שוד הקופה הציבורית' - אלא עובד מאורגן המרוויח למרבה החוצפה משכורת שאשכרה מאפשרת לו להתקיים בכבוד. לדעתי הפיתרון הוא להפריט את הנמלים, את חברת חשמל ואת הרכבת, לשבור את כוחם של הועדים הגדולים ולהעסיק במקומם עובדי קבלן. כך, במקום להמשיך ולרמוס מעמדם של עובדי הקבלן הישנים, יהיו עוד עובדי קבלן חדשים לרמוס והנטל יחולק ביניהם באופן שוויוני. בעצם, יהיו רק עובדי קבלן.
ניר  |  11.11.12
לכל התגובות