אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"לכבוש את וול סטריט" במבצע מחיקת חובות צילום: איי אף פי

"לכבוש את וול סטריט" במבצע מחיקת חובות

ארגון המחאה האמריקאי מתכוון לרכוש מהבנקים חובות של אזרחים, ואחר כך למחוק אותם. את הכסף יגייס הארגון מתרומות ומאירועי טלתרום. המארגנים: "הגיעה העת שהאנשים יחלצו את האנשים"

12.11.2012, 07:05 | ארז רומס

טענו נגדם שהם לא ממוקדים, שמדובר בחבורת היפים, מסוממים ומובטלים, שבינם לבין מחאה קונקרטית ומנומקת אין דבר וחצי דבר; אולם כעת נראה שתנועת המחאה החברתית האמריקאית "לכבוש את וול סטריט" עלתה על רעיון שעשוי לשכנע אפילו את הקפיטליסטים הנציים ביותר.

קראו עוד בכלכליסט

לפי דיווח של "הדיילי טלגרף", התנועה יצאה בתוכנית שמיטת חובות (Rolling Jubilee) המונית לאזרחים השקועים בחובות סטודנטים או בחובות על תשלומים רפואיים.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

התוכנית תעבוד באופן הבא: לפי החוק האמריקאי, מותר לאדם או לחברה לרכוש מהבנק את חובו של אדם אחר ולאחר מכן לעשות בחוב כרצונו. הבנקים מאפשרים לרכוש את החובות האלה תמורת מחיר נמוך במיוחד, כדי שבאופן הזה יוכלו להיפטר מהם תמורת תשלום כלשהו. התנועה לשחרור וול סטריט תגייס כסף באמצעות תרומות ישירות, טלתרומים וסבבי גיוס שונים, תקנה את החובות, ולאחר מכן תפרוס אותם מחדש בתנאים נוחים או שתמחוק אותם כליל. באופן הזה מקווה התנועה לשחרר אנשים מהביצה הטובענית של החובות ולאפשר להם לצאת לדרך חדשה.

התנועה אף עשתה ניסוי אחד שבמסגרתו רכשה הלוואות לא משולמות בסך 14 אלף דולר תמורת 500 דולר בלבד מאחד הבנקים בארה"ב, ולאחר מכן מחקה אותן עבור החייב. כעת מקווים בתנועה להרחיב את התוכנית לכל ארה"ב.

הטלתרום הראשון יתקיים השבוע

 

דיוויד ריס, אחד ממארגני התוכנית, כתב בבלוג שלו כי "מדובר בדרך פשוטה ורבת עוצמה לעזור לאנשים במצוקה כלכלית ולשחררם מהעול הכבד של החובות, כך שהם יוכלו להתמקד בלהפוך מחדש ליצרנים, בריאים ומאושרים". הוא הדגיש עוד בדבריו כי התנועה ערכה בירורים מקיפים עם יועצי מס ומומחים לחובות, כדי לוודא שהתנאים להרחבת התוכנית יוכלו לסייע לקהילות שנפגעו מהמשבר הגדול של 2008. מכיוון שרשויות המס בארה"ב ממסות כספים שזורמים לכיסוי חובותיו של אדם, התנועה מגדירה את אותם כספים כ"מתנה" ובכך פוטרת את האדם מהצורך לשלם על כך מס.

באתר rollingjubilee.com מספרים על היוזמה ונותנים פרטים על הטלתרום שמארגנת התנועה וישודר באתר ביום חמישי הקרוב. בין משתתפי הטלתרום ניתן למצוא את הסטנדאפיסטית ג'נין גארופלו ואת הבמאי והשחקן ג'ון קמרון מיצ'ל. מחירי הכרטיסים נעים בין 25 דולר (סכום שיכול לכאורה לחסל חוב של 500 דולר) לבין 250 דולר (שיכולים לכאורה למחוק חובות של 5,000 דולר). לדברי המארגנים, עד כה הם הצליחו למחוק חובות בשווי מצטבר של 500 אלף דולר.

הקומיקאית ג הקומיקאית ג'נין גארופלו. תשתתף בטלתרום | צילום: איי אף פי הקומיקאית ג

בתחתית האתר מוצגים פניהם של סלבריטאים אמריקאים או שועי עולם כמו הדלאי לאמה, והגולשים מוזמנים באמצעות האתר לשלוח להם פנייה לתמוך בתוכנית. האתר אף מציג קישורים עם מסר קבוע, שבאמצעות הקלקה עליהם גורמים לחשבון הטוויטר של המקליק לצייץ מסר תמיכה בתוכנית.

במסגרת תוכנית שמיטת החובות, העלתה התנועה סרטון לרשת ובו אנשים שונים מספרים על החובות העמוקים שבהם הם שקועים, ועל האופן שבו החובות הללו מקשים על חייהם. "אנחנו חילצנו את הבנקים במשבר הגדול וכעת הם מפנים לנו את הגב. אנחנו חייבים זה לזה הכל. הגיע הזמן שהאנשים יחלצו את האנשים", נאמר בסרטון.

הפובליציסט טים וורסטל מבקר בטור דעה פרי עטו במגזין "פורבס" את סרטון הווידיאו, בטענה שהטיעונים המועלים בו "מופרכים". הוא מזכיר שבניגוד למוצג בסרטון, חברות הגבייה אינן חלק מוול סטריט אלא ממיין סטריט (שדרת העסקים הלא פיננסיים של ארה"ב), וכי הרעיון לבטל את הצורך בחוב כדי לקנות בית מופרך ביסודו. "כיצד יוכל אדם מן היישוב לממן את רכישתו של בית ב־300 אלף דולר ללא משכנתא", הוא תוהה. אולם באותה נשימה הוא כותב ש"בפעם הראשונה מאז הגיחה התנועה הזאת לחיים הציבוריים, היא מציגה רעיון שיכול לשכנע גם את הקפיטליסטים האדוקים ביותר".

כמו כן, וורסטל מעלה על נס מאפיין מרכזי בתוכנית הזאת, שלדעתו מציב אותה על קרקע מוסרית ראויה - העובדה שמדובר בתוכנית וולונטרית לחלוטין: "אף אחד לא אומר שזה מה שחייבים לעשות. גם אין קריאה לממשלה לאמץ את התוכנית. אין בה אפילו שמץ רמז לכפייה -  פשוט מדובר באנשים חופשיים, בחברה חופשית, שמוזמנים לחלץ אזרחים חופשיים אחרים ממצב ביש שאליו הם נקלעו".

האם הבנקים יצטרפו למאמץ החברתי?

 

במידה מסוימת אף מדובר ברעיון שמרני במהותו, משום שהוא ממזער משמעותית את כוחם של מנגנוני השלטון והבירוקרטיה ומעביר לידי היחידים את הניווט והשליטה בגורלם - וזאת כמובן בניגוד לקריאות להגברת המעורבות הממשלתית בחברה. אולי דווקא מהחיבור הזה יצליח הרעיון להקים גשרים בין התנועה לבין השמרנים ולהגיע ליותר משקי בית ויחידים.

אולם שאלה חשובה שחייבת להישאל היא האם הבנקים בכלל יסכימו לתת את ידם למצב כזה, אם הוא יהפוך מטיפות לזרם של ממש. לפי דיווח של "ביזנס אינסיידר", הבנקים האמריקאיים הוכיחו חוסר רצון בולט לאפשר לבעלי משכנתאות בפיגור למצוא פתרונות יצירתיים כדי למזער או אפילו להיפטר מחובותיהם.

הפובליציסט פליקס סלמון סיפר בטור שכתב לפני כמה חודשים לסוכנות רויטרס על מקרה שעשוי להמחיש היטב את הגישה שסביר שינקטו הבנקים ביחס לסוגיה. הוא סיפר על חברה בשם אמריקן הום אונרס פרזרביישן - חברה המתמחה בקניית חובות משכנתא רגע לפני עיקול, כדי למצוא להם פתרונות מימון שיאפשרו לבעל הנכס להישאר בביתו ולהמשיך לשלם את החוב בתנאים אחרים מבלי שיפונה.

"הרעיון הזה היה יכול להיות אלגנטי, אבל הוא לא פעל במציאות", כתב סלמון. לדבריו, "הבנקים פשוט לא שיתפו פעולה. נראה היה שהם שונאים את הרעיון שבעל הנכס יישאר בביתו אחרי שחוב המשכנתא שלו יימכר בשורט, ובמקרים רבים הם אף ביקשו תצהיר עורך דין מקונה החוב שבו הוא מתחייב לפנות את הקונה מביתו לאחר ביצוע העסקה".

חוזרים לעקרון שנת היובל התנ"כי

 

הרעיון שמטרתו ערבות הדדית מזכיר שקניית חובות מבנקים בארה"ב עשויה להיות עסק מניב. אנשים מזן מסוים יכולים לקנות חוב של אדם תמורת סכום קטן מאוד (בהסכמתו, כמובן), ואז לרדוף אותו בעצמם כדי לקבל בחזרה את השקעתם בריביות שונות.

מהבחינה הזאת, בתנועת "לכבוש את וול סטריט" עושים היפוך מוסרי ראוי במיוחד, שכן במקום לקנות את חובו של האדם ולעשות על גבו רווח במקום הבנק, קונים את החוב כדי להסירו מעל צווארו של החייב. נראה שלא בכדי בחרו בתנועה בכינוי התנ"כי Jubilee - יובל, שמשמעותו הכלכלית היא שמיטת חובות כללית בכל 50 שנה.

אף כי נראה שהחוק עומד לצדה של התנועה, המכשולים העומדים בפניה עדיין רבים. ולו בשביל השינוי המחשבתי שהרעיון מעורר והפוטנציאל חוצה המחנות שלו, הוא שווה עיון מעמיק.

תגיות

38 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

37.
מדובר בחובות אבודים
לרוב אלו חובות של אנשים ששלמו במשך תקופה מסוימת והבנק כבר קיבל את הקרן אבל בגלל הריביות החוב תופח הבנק מוותר על אגרות שכר טרחת עורכי דין וריבית ומחוב של 5000 נשאר 400 דולר אנשים ימשיכו לשלם את החובות שלהם כי מי שמגיע לכזה מצב המערכת מוציאה לו את הנשמה בגלל זה הרעיון שלהם יפה וגם נכון
אורי  |  13.11.12
35.
ל- 31. אם אינך יודע על מה אתה מדבר - שתוק! עדיף ככה.
בנקים יוצרים הלוואות או כסף יש מאין. הבנק לא מפסיד שקל! איך יפסיד אם המציא את הכסף מלכתחילה? מה שמדהים הוא, שלא רק שהבנקים לא מפסידים באמת, אלא הם מרוויחים בכל מקרה. כי את ההלוואה הזו שלא הוחזרה הם רושמים כחוב אבוד שיורד כהוצאה מוכרת ולכן משלמים פחות מס. כשתבין או תדע משהו, אז דבר. בינתיים, כפי שאמר רבנו הלל, צא ולמד!
מישהו משהו  |  12.11.12
34.
מופתע מהתגובות הציניות שלם...
קודם כל נאמר שהחובות שירכשו הם כאלה של סטודנטים ושל אלו אשר לקחו הלוואות לעניין רפואי. שני נושאים שבעולם מתוקן צריכות להיות חינם. אני לא חושב שמישהו יתרגל להיות חולה ואפילו אצלנו יש גבול לכמה שנים אתה יכול להסתובב עם כרטיס סטודנט.. ולעצם העניין, למה לא בעצם? מה, כולם גנבים? אז מישהו נפל כלכלית מאלף סיבות, למה לא לתת לו הזדמנות שניה? למה לא לאפשר לו להעביר את 40 שנה הקרובות של חייו בהתפתחות וצמיחה ולא ב"לסגור את החודש"? רעיון מעולה בעיניי. הדבר היחידי שאני באמת לא מבין זה עצם האפשרות לקנות את החוב במחיר מוזל.
ליאור , שדה ורבורג  |  12.11.12
לכל התגובות