אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עץ הזית הפלסטיני נטוע בעבר צילום: יואב גלאי

עץ הזית הפלסטיני נטוע בעבר

תעשיית שמן הזית הפלסטינית תורמת 3% לתמ"ג למרות שהיא פועלת עדיין בשיטות מסורתיות

12.11.2012, 08:29 | דני רובינשטיין

עכשיו זהו שיא עונת מסיק הזיתים וייצור שמן הזית. כ־12 מיליון עצי זית נטועים בגדה על שטח של קרוב למיליון דונם, כמחצית מהשטחים החקלאיים של הגדה. זהו הענף המרכזי בחקלאות הפלסטינית המפרנס כ־100 אלף משפחות ומהווה כ־3% מהתמ"ג הפלסטיני.

כדי להימנע מקניית שמן זית שקשה לעמוד על מקורו ואיכותו, נסעתי בשבוע שעבר לבית בד מסורתי וותיק בעיירה הנוצרית בית ג'אלה הסמוכה לבית לחם. קל להגיע למקום השוכן בסמוך לשכונת הר גילה בדרום ירושלים. זהו אחד מבתי הבד האחרונים בארץ שעדיין פועלים בשיטה העתיקה של אבני ריחיים הסובבים (בכוח חשמל, ולא בעזרת חמורים) וטוחנים עיסה של זיתים הנדחקת לסלי חבלים. הסלים נערמים מתחת למכבש הדוחס את העיסה בכוח של 400 טונות ומפיק ממנה את השמן היקר.

מסיק בשומרון. תפוקת השמן הפלסטינית זהה לתפוקה הישראלית, צילום: אביגדור שץ מסיק בשומרון. תפוקת השמן הפלסטינית זהה לתפוקה הישראלית | צילום: אביגדור שץ מסיק בשומרון. תפוקת השמן הפלסטינית זהה לתפוקה הישראלית, צילום: אביגדור שץ

השיטות המסורתיות מייצרות שמן איכותי יותר

 

היועץ החקלאי ד"ר פתחי עבד אל־האדי, מהכפר אכסאל שבגליל, אומר שהטחינה באמצעות האבנים היא אטית יותר, מונעת חימום של העיסה ומבטיחה איכות טובה יותר של השמן. לשמן הזיתים של בית ג'אלה יש מוניטין ולכן גובה בעל בית הבד מחיר גבוה - שקל אחד לכל ק"ג זיתים שהוא מעבד - לעומת 40 אגורות לק"ג שגובים בתי בד בישראל. בכניסה לבית הבד היה בשבוע שעבר תור של אנשים שנשאו שקי זיתים. בעל בית הבד שקל את השקים, ואחר כך הניח את הזיתים על גבי מסוע ששטף אותם והובילם אל מתחת לאבני הריחיים. כל אחד מקבל את השמן מהזיתים שהביא.

תעשיית שמן הזית הישראלית, לעומת אחותה הפלסטינית, עברה בשנים האחרונות מהפכה רבתי. שטחי כרמי הזיתים התרחבו מאוד, נוספו שטחים בהשקיה, והוכנסו זנים חדשים שהחליפו את הנבאלי והצורי המסורתיים. שינוי חשוב היה הכנסת מכונת ענק המוסקת את הזיתים. המכונה מכסה את עץ הזית מכל צדדיו, מנערת את הענפים ומובילה את הזיתים למכלים גדולים. אדם המפעיל את המכונה יכול ביום עבודה אחד למסוק זיתים משטח של כ־30 דונם. בשיטה מסורתית זה ידרוש 250 פועלים.

יותר שטחים ועצי זית מבישראל, תפוקת שמן דומה

 

המכונה המוסקת מתאימה לעבודה בכרמי זיתים מושקים הנטועים בשורות מסודרות. המומחה הפלסטיני פארס ג'אבי משכם אומר שבגדה המכונה לא הצליחה כי עצי הזית שם מפוזרים על שטח רחב יותר, הררי ברובו. 25 עצים לדונם, לעומת כ־200 עצים לדונם בישראל. בגדה רק מעט שטחים מושקים, העצים עבותים יותר ויש בהם הרבה ענפים יבשים המקשים על המכונה. אף שבגדה יש כמעט פי ארבעה יותר שטחים ועצי זית מבישראל, תפוקת שמן הזית דומה, כ־18 אלף טונות בשנה. השנה התפוקה נפגעה בשל ימי החום בסוף הקיץ.

ישנם הבדלים גדולים בצריכת שמן הזית בין יהודים לערבים. ד"ר עבד אל־האדי אומר שהצריכה הממוצעת לנפש בישראל היא כ־2.5 ליטרים בשנה, אבל יהודים צורכים בממוצע כליטר אחד בעוד שערבים צורכים קרוב ל־8 ליטרים בשנה. פארס ג'אבי אומר שהכפריים בגדה צורכים יותר שמן זית מהעירוניים. בגדה נמכר ליטר שמן ב־22 שקל בממוצע, לעומת כ־30 שקל ויותר בישראל.

שמן הזית של בית ג'אלה נחשב לאיכותי ולכן גובה בעל בית הבד המקומי מחיר גבוה - שקל אחד לכל ק"ג זיתים שהוא מעבד - לעומת 40 אגורות לק"ג שגובים בתי בד בישראל

תגיות