אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האג"ח המסוכנות השיגו 60% מהתשואה השנתית באוקטובר

האג"ח המסוכנות השיגו 60% מהתשואה השנתית באוקטובר

קרנות ה־HIGH YIELD מובילות את התשואות בענף בטווח של שלוש שנים, אך בשל חלקן (1%) בתיק ההשקעות רק מעטים נהנו מהראלי האחרון שלהן

13.11.2012, 07:55 | צבי סטפק ורוני אפטר

אוקטובר היה אחד החודשים החזקים לשוק איגרות החוב הקונצרניות בשנים האחרונות, ובהתאם - אחד הדרמטיים בקרנות האג"ח הקונצרניות המקומיות. קרנות אלו טיפסו בשיעור של 1.2% בשתי הקבוצות הנחשבות סולידיות מאוד - קרנות אג"ח בנקים וקרנות אג"ח בדירוג AA ללא מניות - ועד לשיעור של 6.1% בקרנות הנחשבות כמסוכנות הרבה יותר - HIGH YIELD ללא מניות.

למעשה, קרנות HIGH YIELD רשמו באוקטובר כ־60% מהתשואה השנתית שלהן, קרנות אג"ח EX תל בונד (אג"ח שמחוץ למדדי התל בונד) וקרנות אג"ח בדירוג A נהנו בחודש זה מכ־40% מהתשואה השנתית, ואילו קרנות אג"ח בנקים וקרנות אג"ח בדירוג AA רשמו כ־20% עד 25% מהתשואה השנתית שלהן.

הרכב התיק מנע רווח

אך מרבית המשקיעים לא יכלו ליהנות מהראלי של אוקטובר. על פי נתוני הגיוסים לשנה החולפת, קרנות אג"ח HIGH YIELD מהוות רק 1% מהתיק הקונצרני של המשקיעים, קרנות אג"ח EX תל בונד ומודל פנימי, הנחשבות כפועלות ברמת סיכון בינונית, מהוות יחד רק 11%, ואילו קרנות אג"ח AA, אג"ח בנקים ואג"ח מדורגות, בעלות רמת סיכון נמוכה יותר, מהוות יחד 45% מהענף.

תמונת הגיוסים תומכת בנתונים אלו כאשר כ־73% מהכסף שזרם לקרנות הקונצרניות ב־2012 הופנו לקרנות אג"ח בנקים (2.2 מיליארד שקל), ואילו מנגד, קרנות HIGH YIELD, קרנות EX תל בונד, מודל פנימי וקרנות אג"ח בדירוג A רשמו השנה פדיונות, ורק בעת האחרונה החלו לגייס מעט תוך כדי ואף אחרי העליות של החודש האחרון. כיום אנו עדים לגיוסים בקצב ממוצע של 100 מיליון שקל ביום שחלקם זולג לקרנות קונצרניות בדירוגי השקעה נמוכים ורמות סיכון גבוהות.

ב־12 החודשים החולפים קרנות אג"ח בנקים מובילות את ביצועי הענף עם תשואה ממוצעת של 8.5%, ואילו קרנות אג"ח HIGH YIELD, אג"ח מדורגות ואג"ח בדירוג A נמצאות בתחתית הטבלה עם 3% עד 4.5% תשואה. ובכל זאת, ב־36 החודשים האחרונים הקרנות בעלות מרכיבי סיכון גבוהים יותר נהנו מעלייה בשיעור ממוצע של 24% לעומת 14% בקרנות אג"ח בנקים ואג"ח בדירוג AA.

עידן הריביות הנמוכות

נראה כי חוסר הסבלנות וההתמדה של המשקיעים פגע בביצועי תיקי ההשקעות שלהם. לדעתנו, האחזקות כיום בענף הקונצרני אינן מחולקות נכון. על המשקיעים להגדיל את אחזקותיהם בקרנות קונצרניות בעלי מאפייני סיכון גבוהים יותר, אם ברצונם להשיג תשואה סבירה על כספם. גם אם לא ישיגו רווחי הון בטווח הקצר, די בתשואה השוטפת הגבוהה של האג"ח הקונצרניות כדי לספק רווחים נאים בעידן של ריביות נמוכות.

אמנם, המרווחים בין האג"ח הקונצרניות לממשלתיות הצטמצמו מאוד בחודשים האחרונים: במדד תל בונד־20, לדוגמה, המרווח ירד משיעור של 3.3% לפני כחודשיים וחצי לכ־1.7% כיום, אך הפער בין אג"ח בדירוג +A לבין אג"ח ממשלתיות במח"מ של כשלוש שנים עומד על 1.9%, באג"ח בדירוג A על 3.4% ובאג"ח בדירוג BBB על הרבה יותר.

גם בבחינה של ענפי השקעה הפערים הצטמצמו, אך עדיין נותרו גבוהים בחלקם. לדוגמה, המרווח בענף הנדל"ן ירד בתוך ארבעה חודשים מ־7.1% ל־5.3% ובענף המסחר מ־3.8% ל־3.2%. חשיפה לאג"ח מענפים אלו ואחרים נמצא בקרנות אג"ח EX תל בונד ובקרנות אג"ח בדירוגים נמוכים. ההזדמנויות חבויות, אפוא, בקרנות אלו.

השורה התחתונה

כדי להשיג תשואה סבירה כיום, יש להגדיל האחזקה בקרנות קונצרניות בעלות מאפייני סיכון גבוהים יותר

צבי סטפק הוא יו"ר מיטב. רוני אפטר הוא מנכ"ל מיטב סוכנות לביטוח פנסיוני

תגיות