אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טופ אלפא: הקרן עקפה בסיבוב את כל הכרישים הגדולים

טופ אלפא: הקרן עקפה בסיבוב את כל הכרישים הגדולים

טופ אלפא, המנהלת 12 מיליון שקל, מובילה את הדירוג ל־18 חודשים עם תשואה כפולה מהמדד - 19%. הממוצע בקטגוריית מניות חו"ל: 3.8%

15.11.2012, 08:04 | בועז בן־נון

רגע לאחר שוך סערת הבחירות בארה"ב, כאשר ברקע אירופה ממשיכה להיאבק במציאות המורכבת שמייצר משבר החובות, מעניין לבחון את הישגיהם של מנהלי הקרנות המתמחות בהשקעה במניות בחו"ל (כללי) - קטגוריה שהיקפה 1.5 מיליארד שקל שמנוהלים על ידי 25 קרנות. שמה, כללי, נגזר מכך שמנהל הקרן רשאי לבחור מניות ככל שעולה על רוחו, ולכן אולי מביא לידי ביטוי את יכולת הסטוק פיקינג (בחירת מניות ספציפיות) של מנהל הקרן.

השוואת תשואות הקרנות לתשואות של מדד הייחוס של הקטגוריה - MSCI World - מעלה כי רק עשר קרנות הניבו תשואה עודפת על המדד מתחילת השנה וחמש קרנות הצליחו לעשות זאת ב־18 החודשים האחרונים ובשלוש השנים האחרונות. העובדה שרק כחמישית מהקרנות הצליחו להכות את המדד בטווח ארוך, עם פערי תשואות שמגיעים ל־30% בטווח של 18 חודשים בלבד, מלמדת שכדאי למשקיעים בקטגוריה זו לעשות "קרנות פיקינג".

עשתה קופה על 888

ראשונה בדירוג שלנו לתוצאות ל־18 החודשים האחרונים (נכון לסוף אוקטובר האחרון), בפער גדול מהמתחרות, היא קרן קטנה (מנהלת 12 מיליון שקל בלבד) בשם טופ אלפא מניות חו"ל. קרן זו השיגה תשואות יפות בכל תקופה: 23.9% מתחילת השנה ו־19.2% ב־18 החודשים האחרונים (לעומת ממוצע של 11.5% ו־ ,3.8%, בהתאמה, בקרב המתחרות בקטגוריה).

מנהל הקרן ומנכ"ל טופ אלפא בועז צליח מייחס את ההצלחה לשלושת האנליסטים של החברה - בראשם המשקיע הוותיק דני מגן - שעוסקים בחיפוש פרטני אחר השקעות ערך בעולם (מניות שנסחרות בדיסקאונט ביחס לערכן הכלכלי). הודות לכך, עשתה הקרן קופה יפה על מניות כמו 888 הישראלית, אורסקום שמחזיקה ברשתות סלולר מובילות במצרים ובצפון קוריאה או חברת חיפושי הנפט הארגנטינאית YPF. אלה, לדברי צליח, לצד אחזקות מסורתיות יותר (מיקרוסופט וסיסקו), מעניקות לקרן תשואות עודפות בסיכון נמוך. חשיפה גבוהה (62%) לעשר האחזקות הגדולות של הקרן מגדילה, לעומת זאת, את הסיכון של הקרן (ממוצע הקרנות בליגה: 37%).

שנייה בדירוג ל־18 חודשים היא אלומות מניות ערך חו"ל, שהניבה את התשואה הגבוהה ביותר בשלוש השנים האחרונות - 38.8%. גם אלומות היא קרן קטנה יחסית (מנהלת 42 מיליון שקל), עם 17 אחזקות, הכי מעט בקטגוריה, ומחזיקה חשיפה גבוהה יחסית (60%) לעשר האחזקות הגדולות בתיק. וולס פארגו, פרוקטר אנד גמבל ופפסיקו הן הגדולות שבאחזקותיה (6%–7% כל אחת).

הרבה קרנות, מעט הבדלים

הקרן השלישית היא תמיר פישמן מניות חו"ל, גם היא קרן קטנה (27 מיליון שקל), מפוזרת למדי (87 אחזקות), עם תשואות נאות: 14.6%, 12.5% ו־19.9% בתקופות המדוברות.

נקודה מעניינת שכדאי לציין בהקשר של הקטגוריה הזאת היא ריבוי הקרנות שמנוהלות על ידי אותו בית. כך, למשל, בית ההשקעות פסגות מנהל בקטגוריה זו לא פחות מחמש קרנות: פסגות תיק מניות גלובלי, פסגות מניות חו"ל, פסגות מניות דיבידנד גלובלי, פסגות פיזור מניות עולמי ופסגות אירופה. אף שהעולם גדול, ויש מקום לריבוי קרנות עם אסטרטגיות שונות ומיקום גאוגרפי שונה, למעט פסגות אירופה, המשקיע הסביר ודאי ייתקל בקושי לעמוד על ההבדלים שבין הקרנות. יתר בתי ההשקעות, למעט אילים, אלטשולר שחם ותמיר פישמן עם שתי קרנות, מנהלים קרן אחת בלבד בקטגוריה זאת.

שורה תחתונה: רק עשר מתוך 25 קרנות מניות חו"ל כללי היכו את מדד הייחוס מינואר, וחמש בשנה וחצי ובשלוש השנים האחרונות.

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

תגיות