אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שלמה אליהו: "לאף מפלגה אין כוונה אמיתית לעזור לבוחר. 'חברתי' זה סתם" צילום: עמית שעל

ראיון כלכליסט

שלמה אליהו: "לאף מפלגה אין כוונה אמיתית לעזור לבוחר. 'חברתי' זה סתם"

בראיון מיוחד למוסף ההשקעות של "כלכליסט" אומר שלמה אליהו שהבעיה המרכזית בישראל היא מחירי הדיור ומייחל לשינוי: "המדינה זקוקה למהפך פוליטי עם אג'נדה, מועמדים צריכים להגיד מה הם משנים ומה הם מתחייבים לבוחר"

20.11.2012, 08:20 | גלית חמי וגולן חזני

"אני לא נאיבי, אבל אני מאמין שאזרח כמוני חייב להגיד את דעתו ושיעשו איתה מה שהם רוצים. המדינה זקוקה למהפך פוליטי עם אג'נדה, מועמדים צריכים להגיד מה משנים ומה הם מתחייבים לבוחר". כך אומר שלמה אליהו, בראיון ראשון מאז שרכש את השליטה בחברת הביטוח מגדל תמורת 3.55 מיליארד שקל. הראיון יובא במלואו במוסף ההשקעות של "כלכליסט" מחר.

קראו עוד בכלכליסט

אליהו כיהן כחבר כנסת בשנים 1977-1981 מטעם ד"ש. כבר ב־1979 הוא העלה בפני ראש הממשלה דאז, מנחם בגין, את הצעתו לפתרון בעיית הדיור. אליהו הציע להגדיל את היקף המשכנתאות לזכאים עד ל־70% מעלות הדירה ולהפנות את הסיוע הממשלתי לבניית דירות להשכרה.

מרבית המפלגות היום נושאות דגל חברתי. יש מקום לאופטימיות?

"מה זה חברתי? שמישהו יסביר לי. זה ניסיון למכור לאדם לא מעמיק כאילו הולכים לדאוג לו. לאף אחד אין תוכנית ואין כוונות אמיתיות. חברתי זו מילה סתם. כל העניין הזה, 'חברתי', לא מדבר אליי. זה מותג, ואני לא רוצה לקנות קוקה־קולה או סנו, אני בוחר מנהיג. זה לא סבון".

גם לא שלי יחימוביץ'?

"שתסביר לי מה היא הולכת לעשות. אין ספק שמפלגת העבודה דאגה לאזרח עד 1977. היום בשוק החופשי אני לא רואה את השוני בינה לבין כל מפלגה אחרת.

"כל המפלגות שמבקשות את אמון הבוחר לא מציעות לו כלום. האג'נדה היום בבחירות היא כלכלה וחברה, לא ביטחון, אבל אני לא רואה עשייה, הבטחה לעשייה או התחייבות כלשהי. הייתי מצפה שאנשים כמוני, שלא זקוקים למעמד, כסף או הכרה - שיתנדבו להציל את המדינה. שהדור הבא שגדל בה לא יברח".

למה אתה לא מתנדב?

"אני לא רוצה להקים מפלגה. יקראו לי אני מתייצב".

"לפיד וכחלון הם רק מותג"

הראיון נערך לפני מבצע עמוד ענן בעזה, בשעה שנראה שהבחירות יסבו סביב כלכלה וחברה. השמועות הן על חזרת משה כחלון לחיים הפוליטים, והסקרים מצביעים על 20 מנדטים שהוא עשוי לקבל.

אליהו. "לא רוצה להקים מפלגה" אליהו. "לא רוצה להקים מפלגה" אליהו. "לא רוצה להקים מפלגה"

"כחלון הוא לא מהדור שלי ואני לא מכיר אותו, אבל המצוקה שלנו תיפתר אם נבחר בעשייה ולא במותג", אומר אליהו. "זהוא עשה אמנם מהפכה בתקשורת, אבל זה התאפשר בגלל השוק. מזה לעשות 20 מנדטים? המדינה מטומטמת?"

יאיר לפיד, אחד שהצליח בתחומו, החליט לעשות מעשה ולתרום כי אכפת לו. הוא לא עונה על הציפיות שלך?

"זה כמו סיפור כחלון. אני באמת לא מכיר אותו, אבל נראה שהוא לא בא להעניק אלא בא לקחת. אני לא רוצה בהנהגה אדם לא שבע".

מה זאת אומרת לא שבע?

"שחסרים לו כבוד, מזכירה, נהג. זה לא היה מפריע אם היתה לו אמירה".

במי תבחר בבחירות הקרובות?

"לא יודע. אני מצפה שהבחירות האלה יעשו שינוי, אחרת לא יהיה להן ערך".

"לא חלמתי לרכוש את לאומי"

חודש אחרי רכישת מגדל ב־3.55 מיליארד שקל, מדבר אליהו על העסקה.

משכורת 16 לעובדים עובדי "אליהו" יקבלו בונוס על רכישת מגדל כל עובדי חברת הביטוח אליהו יהנו מבונוס של שלוש משכורות בעקבות רכישת מגדל גלית חמי וגולן חזנילכתבה המלאה

"הייתי היחיד שיכול לקנות את מגדל ללא בדיקות נאותות, זה היה היתרון שלי, וזו הסיבה שהצלחתי לרכוש את החברה. כל אחד אחר היה צריך לבצע בדיקות נאותות, ובחברה כמו מגדל זה אורך שנה לפחות. לג'נרלי לא היה הזמן הזה והיא הייתה צריכה לממש את הנכס, כך שהעסקה נולדה מהר. בשום שלב של המו"מ לא היה חשש לפיצוץ העסקה".

לדבריו, "כל מה שעברתי לא רלבנטי עד לסיום העסקה. מה שחשוב זה איזה ערך מוסף אביא למגדל. בלי סבלנות, יכולות ורצון, העסקה לא היתה נסגרת". על העובדה שרכש את החברה בלי בדיקות נאותות אמר אליהו כי "קניתי חתול בשק, ואני מקווה שלא נפלתי. אנשים חושבים שאני גאון, מתוחכם וממזר, ככה זה נראה מהצד, אבל האמת היא אחרת. איני כזה".

אליהו מינה בשבוע שעבר את שני בניו, ישראל ועופר, לדירקטוריון מגדל: "הילדים היו איתי ב'אליהו', ומאחר שאליהו מתפרקת והופכת לחברה־האם של מגדל, טבעי שהם יצטרפו לדירקטוריון. עופר הוא מנכ"ל אליהו כבר 20 שנה וישראל מרכז את כל הנושא הכספי. ייקח לנו זמן ללמוד את מבנה הקבוצה ולתרום מהידע שלנו, לעזור בקטעים שבהם אנחנו יכולים לעזור. אני עדיין לא מכיר את מגדל. ייקח לי שנתיים ללמוד את החברה".

אליהו שמחזיק ב־9.9% ממניות בנק לאומי, שאף במשך שנים לרכוש את השליטה בבנק. בנק ישראל הכשיל את הניסיונות שלו שוב ושוב.

"לאומי לא היה חלום. הוויתור נעשה לאור ההזדמנות שנפלה בחלקי, ואני יהודי מאמין. אין לי ספק שיד אלוהים כיוונה את הדברים כך שאסגור את מעגל חיי בחברה שבה התחלתי כנער שליח. עד עכשיו אני צריך להתרגל למחשבה שאני הבעלים".

נותרו בך משקעים כלפי הגורמים שהפרידו בינך לבין השליטה בלאומי?

"קיימים משקעים שאיני יודע את סיבותיהם, אבל כדובר ערבית, אצלנו אומרים 'אל פאט מאט' (מה שעבר מת - ג"ח). אני לא חי את מה שהיה".

הראיון המלא מחר במוסף ההשקעות של "כלכליסט"

תגיות