אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טאוב: היעדר השכלה גבוהה מקשה על מציאת עבודה יותר מבעבר צילום: שאטרסטוק

דו"ח מצב המדינה

דו"ח טאוב: היעדר השכלה גבוהה מקשה על מציאת עבודה יותר מבעבר

ככל שהאדם משכיל פחות, כך עולה הסיכוי שיהיה מובטל בגיל מבוגר. הפער בנתונים משמעותי יותר עבור גברים, העוסקים יותר במקצועות פיזיים, בעוד ששיעורי התעסוקה של נשים עם השכלה פחותה נמוכים מלכתחילה

27.11.2012, 06:59 | מיקי פלד

בישראל יש שני שוקי תעסוקה נפרדים: האחד של בעלי השכלה גבוהה והשני של עובדים בעלי השכלה תיכונית ומטה. לפי דו"ח מצב המדינה 2011–2012 של מרכז טאוב, גם אם חסרי ההשכלה העל־תיכונית מועסקים בגיל צעיר יחסית, אזי בגיל מבוגר הם חווים ירידה חדה בכמות ובאיכות התעסוקה שלהם. השוואה שביצע פרופ' איל קמחי מהאוניברסיטה העברית וממרכז טאוב מראה כי הפערים הללו מעמיקים עם הגיל. ככל שהאדם משכיל פחות, כך הסיכוי שיהיה מובטל בגיל מבוגר עולה.

כתבות נוספות בנושא דו"ח מצב המדינה של מרכז טאוב

תלמד, תעבוד, תרוויח - כבר לא בהכרח נכון

המחאה הקטינה מעט את אי-השוויון

פרופ' בן דוד: סכנה קיומית למדינה

המדינה הוציאה רק 15.7% מהתוצר ב-2012 על רווחה

מחיר החינוך לגיל הרך מכביד יותר על כיסו של החמישון התחתון

משקי הבית לא יוכלו להמשיך ולממן מכיסם את הוצאות הסיעוד התופחות

הפרטת השירותים החברתיים עלתה למשקי הבית ביוקר

 

נתונים היסטוריים מראים כי גברים שנולדו בשנים 1930–1939, כלומר הפנסיונרים של היום, הועסקו בשיעור של 92% כאשר היו בני 45, ללא קשר להשכלה שלהם. כאשר היו בני 60, שיעור התעסוקה עמד על 81% בקרב בעלי יותר מ־12 שנות לימוד לעומת 61% בקרב בעלי ה־12 שנות לימוד ומטה. כאשר קופצים 20 שנה קדימה, לילידי וילידות 1950–1959, מגלים ששיעור התעסוקה של שני סוגי העובדים עמד על 81% בגיל 34. עד כאן הכל טוב ויפה, אך כאשר הם התבגרו והגיעו לגיל 54 ניכר כי בעלי השכלה של יותר מ־12 שנות לימוד רשמו שיעור תעסוקה של 83%, בעוד שעבור בעלי ההשכלה הפחותה נרשמה צניחה ל־68%.

מנתוני הדו"ח עולה כי הפערים בתעסוקה נוגעים במיוחד לגברים, אולי כי גברים משכילים פחות נוטים לעסוק בעבודות פיזיות, והירידה במצבם הגופני לאורך השנים פוגעת יותר ביכולת העבודה שלהם.

עם זאת, חשיבות ההשכלה בכל הגילים משמעותית יותר עבור נשים, שכן הן אינן נוהגות לבצע עבודות פיזיות שאינן דורשות השכלה. ההבדלים בשיעורי התעסוקה בין נשים משכילות למשכילות פחות ניכרים כבר מגילי העבודה המוקדמים. שיעורי התעסוקה של המשכילות בגיל 35–50 עומדים על כ־80%, בעוד של אלו בעלות 12 שנות לימוד ומטה עומד על 40%–50%. עם זאת, ישנו גם עניין תרבותי שלפיו מלכתחילה נשים שמתכננות לצאת לשוק העבודה משקיעות בהשכלתן ובצבירת כישורים.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
זה ככה בכל העולם. למשכילים יש עבודה כמעט תמיד ואלה אלא נשארים בחוץ
אפילו בארה"ב עם כל האבטלה הגואה שם. המובטלים אלה בעיקר הפועל הפשוט מאוהיו שהמפעל שלו הועתק לסין, פועל הבניין ונהג האוטובוס שהוחלפו במקסיקנים שחוקיותם במדינה נתונה בספק. (מספר social security תמיד אפשר לגנוב ממישהו) דרך אגב, מגיב 1, אני - בתור מישהו מהתחום - אומר לך שאין את המקצוע הזה באונ' כי הוא פשוט לא קיים שם. אין 'תואר' כזה בשום מקום. ואלה שעובדים ברשתות שאני מכיר בארץ שהגיעו למקצוע הזה שלא דרך הצבא (קורסים צבאיים ועבודה בשירות) הם היו בכלל מתכנתים איזה כמה שנים לפני שעשו את המעבר. מה שכן יש לך תארים של סיסקו - הם די נחשבים בנושא - שווה לברר.
כלכלן אוסטרי  |  28.11.12
1.
את המקצוע שאני אוהב לא מלמדים באונ'
אלא רק בלימודי תעודה. למה לי לסבול וללמוד משהו שאני לא אוהב? התחום שלי הוא רשתות מחשבים. האונ' מציעות מדעי המחשב (שנשען ברובו על ידע תיאורטי ותכנות, קרי: yawn), מערכות מידע (ששם יש דגש יותר על מסדי נתונים וכו'). אז נותר לי ללמוד לבד ולגשת למבחנים החיצוניים.
לא  |  27.11.12