אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
9 טיפים להתגבר על מגבלת הגיל בראיון עבודה צילום: בלומברג

9 טיפים להתגבר על מגבלת הגיל בראיון עבודה

אפליה על בסיס גיל עדיין נפוצה, אבל ייתכן שפחות ממה שנהוג לחשוב. ובאילו עוד אסטרטגיות תוכלו להשתמש כדי לשפר את סיכוייכם להתקבל לעבודה בגיל מבוגר?

28.11.2012, 12:53 | סוכנויות הידיעות

אפליה על בסיס גיל עדיין נפוצה, אבל יש אסטרטגיות שמחפשי עבודה מבוגרים יכולים להיעזר בהן כדי לשפר את סיכוייהם להתקבל לעבודה.

האתגר הראשון הוא לא להתייאש. אמנם החוקים נגד אפליה צמצמו את התופעה, אבל קשה לעקור מהשורש את הסטריאוטיפים הנפוצים בקרב המעסיקים, אמר דייויד נוימרק, מרצה לכלכלה ומנהל המרכז לכלכלה ומדיניות ציבורית באוניברסיטת קליפורניה.

קראו עוד בכלכליסט

"יש מספיק עדויות לאפליה המקשה על עובדים מבוגרים יותר, במיוחד בצד ההעסקה", אמר נוימרק. עם זאת, ייתכן שהאפליה אינה נפוצה כפי שנהוג לחשוב, אמרה מרי איילין וויליאמס, מחברת הספר Land the Job You Love: 10 Surefire Strategies for Jobseekers Over 50 (השיגו את המשרה שאתם אוהבים: 10 אסטרטגיות בטוחות למחפשי עבודה מעל גיל 50).

קורות חיים (אילוסטרציה). כל ההיסטוריה התעסוקתית שלכם מופיעה בקורות החיים שלכם? טעות, צילום: שאטרסטוק קורות חיים (אילוסטרציה). כל ההיסטוריה התעסוקתית שלכם מופיעה בקורות החיים שלכם? טעות | צילום: שאטרסטוק קורות חיים (אילוסטרציה). כל ההיסטוריה התעסוקתית שלכם מופיעה בקורות החיים שלכם? טעות, צילום: שאטרסטוק

בסדנאות למחפשי העבודה שהיא מעבירה, וויליאמס אומרת שרק 25-30% מהמשתתפים מציינים כי חוו אפליה על בסיס גיל. אפליה על בסיס גיל "קיימת, אבל לא פוגעת בכולם", היא אומרת.

הנה 9 טיפים להתגברות על מגבלת הגיל לעובדים מבוגרים:

1. תתמקדו בהווה

 

במקום לדבר על העבר, ספרו כיצד המיומנויות שלכם יכולות לתרום למעסיק בהווה ובעתיד, אמרה אנדריאה קיי, יועצת קריירה. "אתם לא רוצים לבטל את כל מה שעשיתם, אבל תנסחו זאת במונחים של מה שהחברה צריכה היום", היא אמרה.

תביעו את הנכונות שלכם לנסות גישות חדשות. לדוגמה, אפשר לומר "כשעבדתי בחברה זו-וזו הייתי אחראי על פרויקט וביצעתי אותו בצורה מסוימת, אבל אני יודע שיש הרבה דרכים לגשתצ אליו. אפשר להשתמש בתוכנה אחרת. אני מצפה לעבוד עם העובדים כאן על הגישה הטובה ביותר לפרויקט".

2. תתייחסו מראש לאפליה המרומזת

 

מחפשי עבודה מבוגרים יכולים לנסות ולהילחם בסטריאוטיפים הסמויים של המראיין באופן פעיל, אמרה וויליאמס. לדוגמה, אם המראיין מניח שעובדים מבוגרים לא מסתדרים עם עובדים צעירים, אתם יכולים לומר "אני אוהבת ללמוד מאנשים בכל הגילאים".

שימו לב: יש גבול דק בין ביטול סטריאוטיפים מראש והעלאת סימני שאלה בנוגע לרגישות שלכם כלפיהן. "אם אתם מרגישים רמז כלשהו, אפשר להתייחס אליו, אבל צריך להעלות את הדברים האלה בזהירות", אמרה קיי.

3. תנצלו שאלות קשות לטובתכם

 

אם למשל המראיין רוצה לדעת למה אתם מחפשים עבודה בדרג נמוך יותר מהמשרה הקודמת שלכם, תהפכו את השאלה לחיובית, אמרה וויליאמס. אפשר לומר "נהניתי להיות מנהלת במשך שנים. בנקודה זו בקריירה שלי, הגעתי למסקנה שאני נהנית לעבוד על פרויקטים בעצמי", או "אני מרגישה שככה אני יכול לחנוך צעירים ביעילות רבה יותר".

תערכו מחקר על המשרות ותהיו מוכנים לשאלות קשות, כדי שתוכלו לומר דברים כמו "אני יודעת שהמשרה דורשת ידע בתוכנה זו-וזו. בדיוק סיימתי קורס עליה ואני משתמשת בה ליצירת גיליונות אלקטרוניים. הנה דוגמה".

4. תכירו את הטכנולוגיה

 

סטריאוטיפ נפוץ הוא שאנשים מבוגרים לא יודעים להשתמש בטכנולוגיות עדכניות. תתייחסו לכך ותאמרו "אני אוהב ללמוד דברים חדשים", אמרה וויליאמס. תתנו דוגמה של משהו שלמדתם לאחרונה. אם אתם לא בטוחים במיומנויות הטכנולוגיות שלכם, תשלימו פערים. אתם יכולים גם לשקול להוסיף לקורות החיים שלכם סעיף "התפתחות מקצועית מתמשכת" ולציין בו את הקורסים שלקחתם, אמרה וויליאמס.

5. תשדרגו את קורות החיים שלכם

 

כל ההיסטוריה התעסוקתית שלכם מופיעה בקורות החיים שלכם? טעות. "רוב האנשים מעל גיל 50 חושבים שקורות החיים הם אולר שוויצרי, שמתאר את כל מה שאתם יכולים לעשות וכל מה שאתם מחפשים במשרה", אמר מרטין ייט, מחבר ספרי ניהול קריירה. "קורות החיים האלה אף פעם לא יגיעו למעסיקים הפוטנציאליים".

במקום זאת, התאימו את קורות החיים למה שהמעסיק מחפש. חפשו שש מודעות דרושים למשרה שאתם מחפשים, ואז מצאו דרישה המשותפת לכולן. בהמשך, מצאו דרישה המשותפת לחמש מהמודעות, ארבע, שלוש וכו'. "כשתסיימו, תהיה לכם תבנית של סדרי העדיפויות של צרכי המעסיקים בתחום זה והמילים שבהן הם משתמשים לתיאורם". לאחר מכן "עברו על ההיסטוריה התעסוקתית שלכם ושלפו את כל מה שמוכיח שאתם יכולים לבצע את התפקיד".

6. תמכרו את הכישורים שלכם

 

תארו את הניסיון שלכם במונחים של מיומנויות ספציפיות המוכוונות לחברה מסוימת.

"המעסיקים מתמודדים עם סוגיות וצריכים לפתור בעיות בכל רגע נתון", אומרת וויליאמס. "הם צריכים מישהו עם מיומנויות מתאימות". במקום לומר "אני מומחה ב...", ווילאמס הציעה לנסות לומר "הבוסים שלי תמיד החמיאו לי על..." או "אנשים אומרים שאני...", או "אני מתגאה ביכולת שלי..."

7. תילחמו בפחד

 

"ברור שיש אפליה נגד עובדים מבוגרים יותר, אבל אסור לכם לפחד מזה", אמרה קיי. "תאמרו לעצמכם: 'אני מעולה במה שאני עושה. אני יעיל, אני שווה. יש לי הרבה מה להציע'".

ייט מסכים. "נכון, אתם מבוגרים. מה היתרון בזה? יש לכם מה להציע. מה נקודות המכירה הייחודיות שלכם?"

8. תתאימו את המראה שלכם לתפקיד

 

אתם לא חייבים לצבוע את השיער. אבל כדאי שהתסרוקת, המשקפיים והבגדים שלכם יהיו מעודכנים, אמרה קיי. "ראיתי כמה אנשים עם שיער אפור, אבל התספורות שלהם היו מעולות, המשקפיים שלהם היו נהדרים והבגדים מגניבים. הם לא נראו לי זקנים, אלא מגניבים", אמרה קיי.

תוודאו גם שאתם מעבירים מסר בלתי-מילולי שאתם יכולים למלא את התפקיד: יציבה זקופה, לחיצת יד חזקה וקול חזק.

9. תסיימו בחיוב

 

תסיימו את הראיון באופן חיובי, כדי להפריך את ההנחה שלעובדים מבוגרים אין הרבה אנרגיה. אתם יכולים לומר: "עכשיו שדיברנו, אני אפילו עוד יותר מעוניינת במשרה".

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
אפשר לנסות להלחם במציאות ואפשר לנסות לזרום איתה
המציאות הקשה שגיל מהווה חסם. אפשרות אחת לעקוף את החסם היא לתכנן את הקריירה כך שבאזור גיל 40 להצטרף לארגון מוסדי/ממשלתי/ציבורי, שם משרתך מובטחת עד לפנסיה. רוב האנשים לא מסוגלים לתכנון כזה. האפשרות השניה היא לנסות ולפצוח בקריירה שניה ולא, הכוונה לא להתחיל ללמוד - מה שרוב האנשים שוגים לעשות - אלא למצוא עיסוק מכניס אחר שלא בהכרח קשור למה שאתה הוכשרת.
הגעתי לגיל היועצים  |  29.11.12
9.
אשליות: רובם המוחלט של בני 40+ כלל לא יגיעו לראיון עבודה
לתאגידים יש די והותר אמצעים (חוקיים ושאינם כאלה) לברר את גיל המועמד עוד לפני הגיעו לראיון. אותי שאלו כבר מספר פעמים כבר בטלפון. אפילו שירות התעסוקה מנע ממני הכשרה מקצועית, בגלל שבחטאיי הרבים חציתי את גיל 40. מחברת ג'ון ברייס, שביצעו את ההכשרה עבור לשכת התעסוקה, שאלו את גילי בטלפון - ומאז ידעתי שאקבל כלבת לפני שאקבל הכשרה מקצועית. פניתי בנושא לנציבות שוויון ההזדמנויות במשרד התמ"ת, ואז גיליתי כמה הנציבות הזו היא עצלה ושופעת תירוצים למה לא לבצע אכיפה בנושא אפליית גיל.
סקפטולוג  |  28.11.12
8.
במדינת חוק העבריין הוא המודאג ולא הקורבן
במסגרת מדיניות ההפרטה ופריקת האחריות מהממשלה, הוחלט כנראה להטיל את האחריות על אפליית הגיל (האסורה בחוק מפורש) על כתפי ... המופלים. זה הגיוני בערך כמו לייעץ ליהודים איך להתמודד עם אנטישמיות, במקום לחסל את התופעה. אילו נציבות שוויון ההזדמנויות בעבודה, שהוקמה בקול תרועה רמה לפני מספר שנים, היתה ממלאת את תפקידה - המעסיקים היו אלה שצריכים לדאוג למלא את שורותיהם באופן שוויוני.
מכיר אותם  |  28.11.12
7.
כתלמיד למופת הנני מיישם את העצות כלשונן אחת לאחת
1. תתמקדו בהווה - בקורות החיים שלי תהיה רק שורה אחת: "היום אני מאוד מנוסה". 2. תתייחסו מראש לאפליה המרומזת - תהיה שורה נוספת: "אינני צעיר אך אני אוהב להיות בחברת צעירים (וגם צעירות)". 3. תנצלו שאלות קשות לטובתכם - אומר למראיין: "במקרה אין לי מושג על מה אתה מדבר, אך מנסיוני הרב עניתי כבר על שאלות קשות יותר. 4. תכירו את הטכנולוגיה - אכתוב שאני מכיר טכנולוגיה רבה ואשמח להכיר נוספת. 5. תשדרגו את קורות החיים - אכתוב שממש במקרה אני בול העובד שהוא מחפש. 6. תמכרו את הכישורים שלכם - אומר למראיין שתמורת סכום צנוע (כולל מע"מ) אני מוכן להעניק לו מכישורי. 7. תילחמו בפחד - אגיע לראיון עם תרסיס פלפל בכיס. 8. התאימו את המראה לתפקיד - אם אתראיין לתפקיד פועל נקיון אגיע עם בגדים מלוכלכים. 9. תסיימו בחיוב - לסיום אומר למראיין שאני מחייב אותו על סך 200 שקל על הראיון. נפלא, מחר אני רץ לראיון, בטוח אתקבל.
המובטל  |  28.11.12
לכל התגובות