אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
Xtreamer Aiki 5: קונים מכשיר בזול, משלמים ביוקר צילום: אוראל כהן

בדיקת כלכליסט

Xtreamer Aiki 5: קונים מכשיר בזול, משלמים ביוקר

מותג הסטרימרים משיק בישראל סמארטפון אנדרואיד חדש ב-999 שקל בלבד. על אף תכונות כמסך גדול במיוחד, זמן סוללה כמעט חסר תקדים, שלל אפליקציות מובנות ושני חריצי SIM - עדיין מדובר במכשיר כבד, מסורבל ומוגבל

26.12.2012, 12:16 | הראל עילם
"מי שקונה בזול משלם ביוקר", אומרים סוחרים רבים בבאסטות וברשתות שיווק. בדרך כלל, כדי לשכנע אתכם לפתוח את הארנק קצת יותר רחב ולרכוש את מרכולתם. Aiki 5, סמארטפון אנדרואיד חדש שנחת לאחרונה בישראל מתיימר להוות פשרה עבור מי שרוצה חוויית שימוש עשירה של מכשיר מתקדם - ומעדיף שלא להוציא יותר מאלפיים שקל על טלפון סלולרי.

מדובר במכשיר במיתוג Xtreamer, מותג סטרימרים נפוץ ומוכר היטב ללקוח הישראלי. על הנייר, נראה שהמכשיר יוכל לשנות את השוק: הוא מצויד במסך 5 אינץ', מריץ את אנדרואיד 4.0, כולל שירותים מקוונים מתקדמים רבים ועולה רק 999 שקל.

המכשיר מופץ בישראל ע"י באג, שרואה בו כפריצה האמיתית שלה לשוק המובייל. המכשיר חשוב גם עבור אקסטרימר הקוריאנית שמתייחסת אליו כשחקן מבטיח בקטגוריית המכשירים הזולים בסין, בה מתחרות יצרניות כחואווי ו-ZTE. אך לאחר בדיקה מעמיקה, גיליתי שבמקרה של האקסטרימר-פון, הסוחרים מהבאסטות צודקים.

לבנה סלולרית. אקסטרימר-פון, צילום: אוראל כהן לבנה סלולרית. אקסטרימר-פון | צילום: אוראל כהן לבנה סלולרית. אקסטרימר-פון, צילום: אוראל כהן

עיצוב ומבנה: וואו, הוא ממש כבד

בדומה לסמארטפוני מדבקה (מכשירי אלקטרוניקה גנריים, שכל חברה יכולה לרכוש בזול ולמתג) אחרים, ה-Aiki 5 מזכיר בעיצובו מכשירים שכבר ראיתם, בעיקר את הגלקסי S2 של סמסונג. רמת הגימור של הסמארטפון גבוהה בצורה מפתיעה ביחס למכשיר זול. גבו עשוי פלסטיק מחוספס, כדי לשפר את האחיזה במכשיר, שהוא עבה ביחס לגודלו.

הבעיה המרכזית באקסטרימר-פון היא שהנ"ל כבד כמעט כמו שני מכשירי גלקסי S2: במשקל 223 גרם, הוא פשוט משקולת סלולרית. "וואו, הוא ממש כבד", אמר כל מי שנכנס למערכת "כלכליסט" והרים את המכשיר.

במקום חדש כושר. אקסטרימר Aiki 5, צילום: אוראל כהן במקום חדש כושר. אקסטרימר Aiki 5 | צילום: אוראל כהן במקום חדש כושר. אקסטרימר Aiki 5, צילום: אוראל כהן

גוף המכשיר גדול מאוד והוא לא יתאים גם עבור משתמשים בעלי כף יד גדולה יחסית. הוא כה כבד ומסורבל, עד שממש לא נוח להשתמש בו בצורה שוטפת; אחרי שיחת טלפון של כמה דקות, תוכלו להרגיש את המאמץ שבשרירי פרק היד.

ל-Aiki 5 מסך 5 אינץ' בעל פאנל IPS ורזולוציה של 800 על 480 פיקסל. לראייתי, החברה בחרה במסך כה גדול כדי להתבלט על פני מוצרי המתחרים ולהראות שניתן לשווק מכשיר עם מסך גדול גם במחיר עממי. זה לא רעיון מוצלח כל כך לדעתי, שכן מכשיר בעל מסך 4.5 או 4 אינץ' היה נוח בהרבה לשימוש וללא ספק גם קל יותר.

ממשק, ביצועים וקישוריות: שניים באחד, פתוח לכל

המכשיר מבוסס על אנדרואיד 4.0 - ומשווק כשהוא פרוץ. המשמעות: לא תמצאו עליו אפליקציות מעיקות ומיותרות שספקיות הסלולר אוהבות להתקין - ותוכלו להתקין עליו כל ROM שתרצו. ממשק האנדרואיד שמותקן בו הוא פשוט ונוח, ללא יישומים מובנים.

המסך עצמו מציג תמונה דהויה למדי ובעל בהירות נמוכה. הוא לא יוכל להתמודד היטב עם תאורה ישירה, מה שפוגם בחווית השימוש. סידור הכפתורים שלו שונה משל רוב מכשירי האנדרואיד, מה שמצריך קצת התרגלות אבל לא מהווה בעיה.

הכל פועל חלק, למשך שעות רבות. Aiki 5, צילום: אוראל כהן הכל פועל חלק, למשך שעות רבות. Aiki 5 | צילום: אוראל כהן הכל פועל חלק, למשך שעות רבות. Aiki 5, צילום: אוראל כהן

לאקסטרימר-פון יש מעבד כפול ליבה במהירות של גיגה-הרץ מבית MTK, אשר מספק ביצועים סבירים הודות לממשק האנדרואיד שהופשט מאלמנטים גרפיים תובעניים. יש לו גיגה-בייט של זיכרון פעולה. החומרה הזו נחשבת לפשוטה מאוד ב-2012, אבל מספיקה כדי להפעיל יישומים בצורה חלקה, גם כאשר כאשר מספר אפליקציות פתוחות בו זמנית או שהדפדפן - דולפין המצוין, שמותקן בו מראש - מכיל לא מעט עמודים פתוחים. עוד גורם שתורם לביצועים הוא המסך עצמו: הרזולוציה הנמוכה מצריכה פחות משאבי עיבוד.

ה-Aiki 5 מגיע עם שני חריצי SIM, תכונה אהובה במיוחד במזרח אבל לא אחת שחדרה במהירות למערב - שם טלפונים חכמים הם סמל סטטוס ורבים מסתובבים עם מספר מכשירים. מכיוון שמדובר במכשיר פשוט, קשה לי לדמיין ישראלים נוהרים להחליף את האייפון שקנו והגלקסי שקיבלו מהעבודה באקסטרימר-פון.

מי שבכל זאת יבחר ב-Aiki 5, יגלה שתכונות ה-Dual SIM עובדות בו נהדר: אפשר למשל, לבצע שיחות ועידה בין שני המכשירים בלחיצת כפתור. בניגוד לטלפונים פשוטים אחרים עם התכונה הזו, אין ב-Aiki 5 בעיות איכות שיחה. למעשה, היא טובה מאוד גם בתפקוד סטנדרטי, עם אנטנה מכובדת שמאפשרת איכות גבוהה גם כשאתם באזור עם בעיות קליטה.

דווקא יכולות הבלוטות' וה-WiFi שלו רעועות במיוחד: למכשיר לוקח הרבה זמן להסתנכרן עם התקנים חיצוניים, במקרה של ה-WiFi? גם כשמניחים אותו על הראוטר עצמו. נראה שיש בעיית הגדרה בסיסית ברכיב ה-WiFi, משום שהמכשיר מתחבר מהר יותר לרשתות שאינן מאובטחות.

מרחב האחסון שלו זעום: 4 גיגה-בייט בלבד. עם כל האפליקציות שמותקנות בו, יש בקושי חצי גיגה-בייט פנוי על המכשיר, בניגוד ל-11 גיגה-בייט שתוכלו למצוא על מכשיר גלקסי S3 למשל. ממוצע האחסון בסמארטפונים, לשם השוואה, הוא 8 גיגה-בייט. 

מולטימדיה ואפליקציות: לא תצטרכו להתקין כלום

במקום האפליקציות המיותרות של המפעילות, תמצאו על האקסטרימר-פון יישומים מוכרים רבים כפייסבוק, טוויטר, וואטסאפ, ווייז, סקייפ, וייבר ועוד. לצידם, מותקנים שירותי אחסון וגיבוי וכמה מיותרים. היתרון הוא, כאמור, שניתן למחוק כל אפליקציה שתרצו.

הבחירה להעמיס אפליקציות על המכשיר אמנם עשויה להרגיז משתמשים מתקדמים, אבל לעשות חיים קצת יותר קלים עבור משתמשים מתחילים, בדגש על כאלו שזה סמארטפון האנדרואיד הראשון שלהם.

שלל אפליקציות, למשתמשים מתחילים, צילום: אוראל כהן שלל אפליקציות, למשתמשים מתחילים | צילום: אוראל כהן שלל אפליקציות, למשתמשים מתחילים, צילום: אוראל כהן

בזירת המולטימדיה, תקבלו בדיוק מה ששילמתם עבורו: איכות התצוגה היא נמוכה ולא תספק משתמשים שביקשו לצפות בסרטי HD במכשירם, אין לו רכיבי אודיו מובנים שמשפרים את איכות השמע או אוזניות ברמה גבוהה וגם המצלמה שלו מציגה איכות תמונה נמוכה מאוד. מדובר במצלמת 5 מגה-פיקסל, אשר נופלת באיכותה גם מאלו שבמכשירים בני שנתיים, בעלת מעט תוכניות צילום ואפשרויות התאמה אישית.

סוללה: טלפון לטווח ארוך

למכשיר יש סוללה גדולה למדי: 2,200 מיליאמפר-שעה. לאור החומרה הפשוטה, הממשק הבסיסי והרזולוציה הנמוכה, מספק ה-Aiki 5 ביצועי סוללה מעולים: הוא יספיק לכם ליומיים של פעילות – ובמצב המתנה יחזיק גם שבועות ללא טעינה. אלו ביצועי סוללה יוצאי דופן, שלא תמצאו בסמארטפונים מובילים למיניהם.

סיכום ואלטרנטיבות: לטיול שאחרי הצבא

כבר התרגלנו בישראל למכשירים שנמכרים במחיר כפול ממחירם בחו"ל. מדי פעם מדווחים בתקשורת מקרים בהם נלכד מבריח אלקטרוניקה עם סמארטפונים שהסתיר. מכשיר כ-Aiki 5 הוא שינוי מרענן בשוק הסלולר המקומי - עם תווית מחיר שאפתנית ויחס עלות/תועלת שכזה. למעשה, לא מדובר במכשיר רע ביחס למחירו.

ולמרות זאת, קשה לי להמליץ על המכשיר כטלפון הראשי שלכם - ולו בשל גודלו משקלו העצום. פשוט לא נוח לבצע בו שיחות ארוכות או להכניס אותו לכיס המכנס הממוצע.

מי שמחפש מיני-טאבלט או טלפון קבוע לרכב עשוי לבחור בו. עוד קהל פוטנציאלי הם משתמשים שמרבים לנסוע לטיולים ארוכים בחו"ל ומחליפים כרטיסי SIM מקומיים בתדירות גבוהה. עבורם, יוכל המכשיר להתאים גם בשל זמן הסוללה המרשים שלו – או אפילו בתור מכשיר משני למקרה חירום.

תגיות