אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איראן עובדת על תוכנה לשליטה במשתמשים ברשתות חברתיות צילום: איי אף פי

איראן עובדת על תוכנה לשליטה במשתמשים ברשתות חברתיות

בכיר במשטרת איראן אומר כי המשטר עובד על "תוכנה מתוחכמת" שתאפשר למשטר להכווין את המשתמשים האיראנים ברשתות חברתיות. הגישה אליהן ברפובליקה האיסלאמית חסומה כרגע

07.01.2013, 10:29 | יוסי גורביץ
איראן ממשיכה לנסות לשלוט במשתמשים שלה: בכיר משטרה, איסמעילי אחמדי מוג'דאם, אמר כי המשטר מפתח "תוכנה אינטליגנטית" שתאפשר למשתמשים באיראן גישה מוגבלת לאתרי מדיה חברתית. כך דיווחה אתמול (א') סוכנות הידיעות הצרפתית. מוג'דאם אמר כי "שליטה חכמה ברשתות חברתיות לא רק תמנע מן החסרונות שלהם, אלא אף תאפשר לאנשים ליהנות מהצדדים החיוביים שלהן".

קראו עוד בכלכליסט

הגישה לרשתות החברתיות המובילות, כגון פייסבוק וטוויטר, חסומה ברפובליקה האיסלאמית והן מתוארות על ידי המשטר כמזימה מערבית שמטרתה למוטט את המדינה. עם זאת, מספר גדול של משתמשי רשת - כמחצית מאוכלוסיית המדינה - עוקפים בעקביות את מערך הצנזורה של המשטר באמצעות שימוש בתוכנות VPN, זאת על אף שהשימוש בהן מנוגד לחוק.

המהומות באיראן לאחר בחירות 2009, במהלכן הבין המשטר את הסיכון שברשתות החברתיות, צילום: cc-by-Faramarz Hashemi המהומות באיראן לאחר בחירות 2009, במהלכן הבין המשטר את הסיכון שברשתות החברתיות | צילום: cc-by-Faramarz Hashemi המהומות באיראן לאחר בחירות 2009, במהלכן הבין המשטר את הסיכון שברשתות החברתיות, צילום: cc-by-Faramarz Hashemi

מדבריו של מוג'דאם עולה כי המשטר עשוי לשנות את הגישה שלו: "שליטה חכמה על רשתות חברתיות טובה יותר מאשר סינון כולל שלהן", אמר. הערותיו של מוג'דאם הגיעו מספר שבועות לאחר שנחשפה העובדה כי למנהיג העליון של איראן, האייטולה עלי חמינאי, יש עמוד פייסבוק. לחמינאי יש נוכחות במספר אתרי מדיה חברתית אחרים.

ניטור במקום ניתוק

לפני כארבע שנים, בעקבות שורה של זיופים גדולים בבחירות, פרצה באיראן התקוממות עממית כנגד המשטר, שכונתה "המהפכה הירוקה". המשטר הצליח לדכא את ההתקוממות, אך בקרב ההנהגה שוררת עצבנות ניכרת לאור העובדה שאיראן שוב תלך השנה לבחירות. נמסר כי בדעת האייטולות לוודא הפעם שאף מועמד אופוזיציה לא יוכל כלל לעמוד לבחירה, אך לאור ההתפתחויות בעולם הערבי, מומחים העריכו כי המשטר חושש מהתקוממות נוספת. בשנים האחרונות הביעו בכירים באיראן רצון לנתק את המדינה מהרשת - ולאפשר למשתמשים שלה גישה רק למעין "אינטרא-נט לאומי", שיהיה תחת פיקוח הדוק של המשטר.

אף שמאמצים רבים נעשו בכיוון, ואף שנראה היה כי המדינה ערכה נסיון למעבר כללי לרשת כזו, המעבר טרם יושם ויתכן כי דבריו של מוג'דאם מצביעים על כך שהמשטר יעניק למשתמשים גישה מוגבלת לרשתות חברתיות, בנסיון להרגיע את הרוחות ערב הבחירות.

תגיות