אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החברות הקדימו לשלם וגביית המסים זינקה צילום: ישראל מלובני

בלעדי לכלכליסט

החברות הקדימו לשלם וגביית המסים זינקה

רשות המסים גבתה בדצמבר 1.6 מיליארד שקל יותר מהצפי, בגלל הקדמת תשלום דיבידנדים ובונוסים לפני עדכון שיעורי המס בינואר. ועדיין, הפער בין גביית המסים בפועל ב־2012 לבין תחזית הגבייה המעודכנת יהיה 14 מיליארד שקל

09.01.2013, 06:54 | הדר קנה

במשרד האוצר וברשות המסים יכולים לנשום מעט לרווחה לאור סיכום נתוני גביית המסים ב־2012. ל"כלכליסט" נודע כי החוסר בגביית המסים אשתקד הצטמצם ביחס לתחזיות המוקדמות, ועמד בסוף השנה על 2.4 מיליארד שקל ולא על 4 מיליארד שקל, כפי שנצפה רק בחודש נובמבר.

קראו עוד בכלכליסט

כבר בתשעת החודשים הראשונים של השנה נוצר חוסר בגביית מסים של כ־2.5 מיליארד שקל, והחשש באוצר וברשות המסים היה כי זה יעמיק ויחצה את רף ה־4 מיליארד שקל בסוף השנה.

אך במהלך חודש דצמבר חלה התאוששות בגביית המסים הישירים, הכוללים מס חברות ומס הכנסה, ונרשמה עלייה ריאלית של 12% בהשוואה לגבייה בחודש המקביל אשתקד. עם זאת, גביית המסים העקיפים המשיכה לרדת גם בדצמבר, בעיקר כתוצאה מהירידה במיסים הנגבים על יבוא וצריכה.

יובל שטייניץ, צילום: עטא עוויסאת יובל שטייניץ | צילום: עטא עוויסאת יובל שטייניץ, צילום: עטא עוויסאת

יעד הגבייה המקורי ל־2012 עמד על 221 מיליארד שקל, והיעד שעודכן בחודש ינואר 2012 היה 232.3 מיליארד שקל.

הבשורה הטובה והרעה ההכנסה הלא צפויה תיגרע מ־2013 המשמעות של 1.6 מיליארד השקלים שנוספו לקופת המדינה ב־2012 היא גירעון גדול יותר בקופה השנה אמנון אטדלכתבה המלאה

עכשיו מתברר כאמור שהגבייה תסתכם בכ־218.6 מיליארד שקל.

הגבייה העודפת של 1.6 מיליארד שקל בדצמבר אמורה להקטין בסכום דומה גם את הגירעון התקציבי, אולם מה שיקבע בסופו של דבר את גודל הגירעון יהיו ההתפתחויות בצד ההוצאות בתקציב המדינה.

הגידול במס הישיר בחודש דצמבר נוצר כתוצאה ממספר סיבות מרכזיות: הראשונה היא הכנסה מגביית מסים על הרווחים הכלואים בהיקף של 200 מיליון שקל. זאת בעקבות אישור הוראת השעה לחוק עידוד הון המורידה את המס על הרווחים ל־6%–17.5% במקום 10%–25% ומעודדת חברות לשחרר את הרווחים הכלואים.

הסיבה השנייה היא שכפי שפורסם לראשונה ב"כלכליסט", במגזר העסקי נערכו להנהגת חוק מס היסף (מס עשירים) בתחילת 2013, והקדימו לחלק בבונוסים למנכ"לים ולנושאי משרות בכירים ולשלם דיבידנדים על 2012 עוד במהלך שנה זאת, ולא כפי שנהוג בינואר 2013. כך, נמנעו בכירי החברות המשתכרים יותר מ־800 אלף שקל בשנה מתשלום 2% נוספים על הבונוסים והדיבידנדים. מס העשירים צפוי להכניס לקופת המדינה 600 מיליון שקל נוספים מדי שנה, והוא יוטל על כ־35 אלף אזרחים המשתייכים לעשירון העליון.

כמו כן, עצמאים ובעלי חברות שתכננו עסקאות שעליהן משלמים מס רווחי הון העדיפו לבצע אותן ב־2012. המסים ששולמו על הדיבידנדים והבונוסים תרמו להתאוששות בגביית המסים בדצמבר.

תגיות