אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקניון הגדול באירופה נבנה על שדה מלפפונים סובייטי צילום: איי אף פי

הקניון הגדול באירופה נבנה על שדה מלפפונים סובייטי

מעמד הביניים הגדל של רוסיה נוהר לקניונים ומושך אחריו משקיעים בינלאומיים, מבנק מורגן סטנלי ועד איקאה. השנה צפויים להיפתח ברוסיה 2.5 מיליון מ"ר של מרכזי קניות, חלקם על שטחים חקלאיים מימי ברה"מ

14.01.2013, 09:41 | אולגה ויניאר

תורים אינסופיים של אזרחים המשתוקקים לסל מזון בסיסי היו הדימוי הרווח של רוסיה לפני שני עשורים. היום, בניגוד גמור לכך, הפכה מוסקבה למלכת קניונים שמושכת אליה משקיעים בינלאומיים - מבנק מורגן סטנלי ועד לזרוע הנדל"ן של איקאה.

בשנת 2012 הוקמו ברוסיה 1.5 מיליון מ"ר של שטחי מסחר, בעיקר קניונים - כך לפי חברת הייעוץ ג'ונס לאנג לה־סאל. מחברי הדו"ח מגדירים את התופעה כקדחת קניונים המתפשטת ממוסקבה לאזורים אחרים. בעוד שבעיר הבירה הוקמו רק 7% מכלל הקניונים בשנה החולפת, הערים הקטנות נהנו משגשוג אדיר. ב־2013 מתוכננים להיפתח מרכזי קניות בשטח מצרפי של 2.5 מיליון מ"ר. בסך הכל הוקמו בעשור האחרון ברוסיה קניונים על שטחי מסחר של קרוב ל־25 מיליון מ"ר.

קניון וגאס במוסקבה, צילום: איי אף פי קניון וגאס במוסקבה | צילום: איי אף פי קניון וגאס במוסקבה, צילום: איי אף פי

במקביל ניכרת מגמה של רכישת קניונים פעילים על ידי משקיעים מוסדיים, הרואים בתחום הבטחה כלכלית גדולה. בג'ונס לאנג לה־סאל מדברים על עלייה בהיקף ההשקעות הזרות בנדל"ן מסחרי ברוסיה, ונתוני 2012 מדברים על שיא כל הזמנים - השקעות זרות בהיקף 8.7 מיליארד דולר, בהמשך לשיא שנרשם ב־2011 ועמד על 8.5 מיליארד דולר.

במוסקבה הואט הקצב

עם המשקיעים הבולטים בזירת הקניונים ברוסיה נמנה בנק מורגן סטנלי. אחרי שב־2012 השקיע 1.1 מיליארד דולר בהקמת מרכז קניות ענק בסנט פטרסבורג - הנחשבת לבירה הצפונית של רוסיה - כעת מנהל בנק ההשקעות מגעים לרכישת קניון מטרופוליס בעיר בסכום של 1.2 מיליארד דולר.

את מטרופוליס הקימה ב־2009 חברת פיתוח מקזחסטן, המבקשת עתה לממש את הנכס. כמו כן, על פני דיווחים ברוסיה, מורגן סטנלי אף עשוי לרכוש בסכום של 1.9 מיליארד דולר את הקניון וגם את המגרש הצמודים למטרופוליס (ששטחו 140 אלף מ"ר), המיועד להקמת מרכז בילוי ואולי אף בית מלון.

מטרופוליס, אחד הקניונים הגדולים בעיר בשטח של 200 אלף מ"ר, הוא גם אחד המבוקשים ביותר בקרב בעלי חנויות. בסמוך אליו נמצאים שלושה מגדלי עסקים, מה שמבטיח תנועת קונים מתמדת.

רוצה להיות מלך הקניונים לב לבייב ינסה למשוך 200 אלף לקוחות ביום לאפימול סיטי במוסקבה נכון להיום את אפימול פוקדים 55 לקוחות ביום, לעומת 75 אלף מבקרים בקניון וגאס בעיר אולגה ויניארלכתבה המלאה

במוסקבה, המונה כבר עתה 82 מרכזי קניות גדולים, הואט קצת קצב הקמת הקניונים, והמשקיעים יוצאים עתה ממרכז העיר ומקיפים את מוסקבה בטבעת צפופה של מרכזי קניות עצומי ממדים. כך למשל, על שדה מלפפונים סובייטי לשעבר הוקם מרכז הקניות וגאס בשטח של 390 אלף מ"ר.

הקניון הזה גדול אף יותר ממול אוף אמריקה במינסוטה, הנחשב לאחד הגדולים בעולם (שטחו של מול אוף אמריקה הוא 500 אלף מ"ר, אך כ־30% מכך הם פארק שעשועים).

השטח המצרפי של הקניונים במוסקבה מגיע ל־3 מיליון מ"ר, מה שהופך אותה לבירת הקניונים של אירופה. בימים אלה מסתיימת הקמתו של קניון ענק נוסף, אביה פארק, בצפון־מזרח העיר על שטח של 465 אלף מ"ר. כבר עתה מתהדרת מוסקבה בשני קניונים הנחשבים לגדולים באירופה והשייכים לזרוע הנדל"ן של איקאה. אולם למרות ריבוי הקניונים בעיר, יש בה היום רק 281 מ"ר שטח מסחרי בקניונים לאלף איש, לעומת הממוצע האירופי שעומד על יותר מ־1,000 מ"ר לאלף איש.

העלייה ברמת ההכנסה הגדילה את כוח הקנייה והפכה את הקניונים להשקעה אטרקטיבית. גם ההכרזות של הנשיא ולדימיר פוטין בדבר חיזוק מעמד הביניים העניקו רוח גבית לתופעה. לפי אנליסטים, מכלול של אפיונים כלכליים הביא לתרגום העלייה בהכנסה, לעלייה בצריכה. כמו, למשל, שיעורי בעלות גבוהים מאוד על דירות (עוד מורשת מהעידן הסובייטי), מס הכנסה של 13%, ומערכת בריאות ממשלתית.

כל אלה גרמו לכך כי יותר מ־60% מההכנסה הפנויה מופנים לצריכה. בג'ונס לאנג לה־סאל אף דירגו את רוסיה במקום הראשון בעולם מבחינת נתח ההכנסה המופנית לצריכה. במקום השני ניצבת שבדיה, עם 40% מההכנסה הפנויה המופנית לצריכה. בגרמניה, לשם השוואה, מדובר ב־28%.

עם זאת, יש גם מי שמחפשים בקניונים מפלט מיוקר המחיה. חברת היינז האמריקאית, שהקימה את אחד הקניונים הראשונים בארה"ב, קניון גלריה ביוסטון, טקסס, תפתח בקרוב שלושה קניונים ברוסיה. היינז גם נכנסה לנישה שהיתה עד לאחרונה מוזנחת למדי ברוסיה - מרכזי העודפים, האאוטלטים. ההחלטה הזו התבססה על חיבה בולטת שרוחשים הרוסים לסוג כזה של קניות בחו"ל ואף נוהגים לצאת באופן מיוחד למרכזי עודפים בווינה ובמילאנו.

מרכז עודפים ראשון מסוגו ברוסיה נפתח בסתיו לא הרחק מאותו שדה מלפפונים שעליו ניצב קניון וגאס. גם מרכז העודפים הוקם על שטחים חקלאיים לשעבר של הקולחוז הסובייטי. העובדה שהוחלט להקימו במתכונת של כפר מסורתי ולא של קניון סגור גרמה ללא מעט הרמות גבה, שכן בקור המקפיא של החורף הביקור שם הוא לא בדיוק בילוי נעים. האאוטלט מספק שירות שאטל בחינם מתחנת המטרו הקרובה, כפי שמקובל במרכזי עודפים בעולם, וברובו מציע מותגים בינלאומיים מוכרים - ובהם מיס סיקסטי, גאנט, לקוסט, פורלה וטומי הילפינגר - כמו גם חנויות עודפים של רשתות יוקרה רוסיות.

קניונים בהאטה בארה"ב

הקניון הראשון נפתח ברוסיה בשנת 2000. כיום, בעוד שמרכזי הקניות בארה"ב סובלים מתופעה של שטחי מסחר ריקים, אלה ברוסיה נהנים מפריחה. "רוסיה חוזרת לשנת 1982", אמר ל"ניו יורק טיימס" לי טימנס, נציג קבוצת היינז, בהתכוונו לתקופת השגשוג בארה"ב. לדבריו, הציבור הרוסי אוהב מאוד מרכזי קניות, והעלייה המתמדת במספר המבקרים מעידה על כך שמעמד הביניים הפך לכוח משפיע.

"בעשור האחרון הפכה רוסיה למדינת מעמד הביניים", הוסיף בראיון ל"ניו יורק טיימס" צ'רלס סלייטר, אנליסט בחברת ייעוץ הנדל"ן קושמן אנד וויקפילד. "מה נעים יותר מבילוי במתחם מחומם המציע מגוון רחב של מוצרים ופינוקים שבעבר לא היו נגישים". עם זאת, הקניונים הרוסיים שונים מהאב־טיפוס האמריקאי, וחנויות העוגן הן בדרך כלל סניפי ענק של רשתות מזון. זאת בעיקר על רקע טראומת המחסור הסובייטי, שבגללה מראות השפע במרכולים עדיין מהווים מקור משיכה.

תגיות