אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קמרון לחץ ומנהיגי אירופה קיצצו לראשונה את התקציב המשותף צילום: בלומברג

אירופה במשבר

קמרון לחץ ומנהיגי אירופה קיצצו לראשונה את התקציב המשותף

ראש ממשלת בריטניה איים הלילה בבריסל כי לא יחתום על התקציב לשנים 2020-2014 וייצא מהאיחוד - ותקרת ההוצאות קוצצה ל-960 מיליארד יורו. גם קנצלרית גרמניה תמכה במהלך. ראש ממשלת צרפת היה פחות מרוצה: "לא רוצים שזה יחליש את הכלכלה"

08.02.2013, 10:31 | סוכנויות הידיעות

מנהיגי האיחוד האירופי הכינו לראשונה בתולדותיהם תוכנית לקיצוץ בתקציב הכולל של האיחוד, זאת על פי דרישתו של ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון. קמרון הודיע כי לא יחתום על תקציב האיחוד החדש הבא אם לא יכלול מהלך נרחב של קיצוץ בהוצאות, כך מדווחת היום (ו') סוכנות הידיעות בלומברג.

קראו עוד בכלכליסט

תקציב חדש לשבע שנים נידון במסגרת כינוס המנהיגים בבריסל שנפתח אתמול זאת לאחר שבמפגש הקודם שנערך בנובמבר המנהיגים לא הצליחו להגיע להסכמה. התקציב אומנם כבר קוצץ ל-943 מיליארד יורו אך במקביל בשל הוצאות חדשות עלה בסה"כ ל-1.011 טריליון יורו. קבוצת מדינות ובאשן צרפת ואיטליה ביקשו להשאיר את ההוצאות ברמה הנוכחית אך בריטניה וגרמניה התעקשו כי יש להוריד את התקציב הכולל בצורה פרופורציונאלית לקיצוץ בתקציבים של המדינות החברות.

בתום דיון לילי ממושך הוסכם על תקרת הוצאות בגובה 960 מיליארד יורו מהתקציב לשנים 2014-2020 זאת לעומת תקציב מקורי של 1.047 טריליון יורו ו-994 מיליארד יורו שהוציאו המדינות במסגרת התקציב המשותף.

מרקל. התייצבה לצד קמרון, צילום: בלומברג מרקל. התייצבה לצד קמרון | צילום: בלומברג מרקל. התייצבה לצד קמרון, צילום: בלומברג

"המספרים שהציגו מדינות במסגרת דיון התקציב היו גבוהות מדי", אמר קמרון במסיבת עיתונאים שכינס לפני הפגישה והדגיש כי "יש להוריד אותם". במהלך הדיון לכל מדינה הייתה זכות וטו כאשר היה ברור יותר שיהיה פערים בין מדינות עשירות יותר לאלה שמצבן הכלכלי חלש יותר. הדיון התקיים בצל משבר חובות מתמשך שהותיר פחות כסף לתקציב של האיחוד האירופי ופגע באחדות של הגוש כולו.

בדרך ליישום קיצוץ בתקציב שיתף קמרון פעולה עם גרמניה, הולנד ומדינות צפון אירופה ואף איים לפרוש מהאיחוד אם הדרישות שלו לא יישמו. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל הייתה הפעם פחות נחרצת והודיעה כי הדבר החשוב ביותר הוא להגיע להסכמה כלשהי בבריסל. נשיא צרפת פרנסואה הולנד הסכים בסופו של דבר למהלך של קיצוץ בתנאי שזה לא יפגע בתקציבים וסובסידיות של חקלאות. "אני מבין את הצורך לחסוך, אבל אנחנו לא רוצים שזה יחליש את הכלכלה", הדגיש הנשיא הצרפתי. התקציב עליו דנים כעת מנהיגי אירופה מהווה כ-1% מהתוצר של האיחוד האירופי ומדובר בסכום לא גדול לעומת הוצאות של כל מדינה לחוד העומדות על כ-50% מהתוצר.

תגיות