אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביקורת: התערוכה "במעגלים אחרים: אאוטסיידרים, נאיביים, אוטודידקטים" ציור: סם דויל

ביקורת: התערוכה "במעגלים אחרים: אאוטסיידרים, נאיביים, אוטודידקטים"

תערוכה שמוכיחה שכדאי לפעמים גם לפקוח עיניים ולהציץ במה שקורה מחוץ למעגלים המוכרים של עולם האמנות

18.02.2013, 09:36 | רעות ברנע

תערוכה קבוצתית מקיפה במוזיאון חיפה לאמנות, של אמנים ישראלים ובינלאומיים שצמחו מחוץ לממסד. קהל היעד: חובבי אמנות שוליים וסיפורים אנושיים מרגשים. דבר המבקרת: התערוכה מציגה לראשונה באופן מקיף את פעילותם של אמנים אאוטסיידרים בישראל ובעולם. המונח "אאוטסיידרים" מתייחס לאמנים שצמחו בשולי עולם האמנות, כאלה שלא למדו אמנות באופן רשמי ובמקרים רבים גם צמחו בשולי החברה.

מאחורי כל אחד מהאמנים המוצגים בתערוכה, הנפרסת על פני שלוש קומות, סיפור אישי שבאמצעותו אנחנו מבינים כיצד מצאו את דרכם בסופו של דבר אל בין קירות המוזיאון. בין האמנים שווה לשים לב ליצירותיו של סם דויל מדרום קרוליינה, שפעל בשלהי המאה ה־20 וצייר על חתיכות פח שמכר בביתו שלו, שעל גביהן יצר דימויים טיפוסיים של קהילת השחורים בארה"ב באותה התקופה; ליצירותיו של מוחמד פאדל, אמן אוטודידקט ערבי חיפאי שיוצר ציורים גדולי ממדים שנעים על הגבול בין אבסטרקט לפיגורטיבי, עמוסים בפרטים ובצבע; וליצירותיו של עובדיה אגסי, שעושה שימוש בטקסטים ובדימויים מן התנ"ך.

עבודה של סם דויל מ-1983. דימויים טיפוסיים של קהילת השחורים בארה"ב, ציור: סם דויל עבודה של סם דויל מ-1983. דימויים טיפוסיים של קהילת השחורים בארה"ב | ציור: סם דויל עבודה של סם דויל מ-1983. דימויים טיפוסיים של קהילת השחורים בארה"ב, ציור: סם דויל

במתחם נפרד בתערוכה מוצג הפרויקט "אמן מציג אמן" שבו מצביעים אמנים פעילים כמו אורי גרשוני ורעות פרסטר על אמנים אאוטסיידרים שלדעתם כדאי לשים לב אליהם (עד 15 ביוני, מוזיאון חיפה לאמנות, שבתאי לוי 26. 30 שקל).

שורה תחתונה: תערוכה שמוכיחה שכדאי לפעמים גם לפקוח עיניים ולהציץ במה שקורה מחוץ למעגלים המוכרים של עולם האמנות.

תגיות