אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הרמזים של פישר צילום: יואב אטד

הרמזים של פישר

מהנאומים של הנגיד ברחבי העולם ניתן להבין כי מדיניות הורדת הריבית צפויה לחזור ממש בקרוב

19.02.2013, 08:10 | אמנון אטד
ניסיון העבר מלמד שאת הנאומים החשובים באמת שלו מעדיף נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר לשאת באנגלית, ובחו"ל. אותו ניסיון מראה גם שמי שמתעמק באותם נאומים מושקעים, עשוי ללמד דבר או שניים על תוכניותיו של הנגיד בעתיד. לפני שנתיים וחצי, למשל, נשא פישר נאום בכנס של הבנק המרכזי האוסטרלי, שבו רמז זמן רב מראש על כוונותיו להקשיח את התנאים למתן משכנתאות, ולהילחם בספקולנטים במטבע חוץ.

נגיד בנק ישראל סטנלי פישר, צילום: עטא עוויסאת נגיד בנק ישראל סטנלי פישר | צילום: עטא עוויסאת נגיד בנק ישראל סטנלי פישר, צילום: עטא עוויסאת

לפני שנה נשא פישר נאום נוסף בחו"ל, הפעם בהולנד, שבמהלכו השמיע כבדרך אגב את המשפט הבא: "השאלה הגדולה שאיתה צריכים להתמודד בימינו מנהלי המדיניות המוניטרית היא מה לעשות כאשר מקבלי ההחלטות בתחום התקציב אינם ממלאים את תפקידם". והתשובה שפישר לא טרח לפרט אז היא שבמקרה כזה התגובה המתבקשת של הבנק המרכזי לחריגה מיעד הגירעון היא העלאת הריבית.

כאשר הממשלה לא מיהרה להפנים את המסר, שיגר לעברה פישר מסר ברור יותר: "אני לא סבור שהוועדה המוניטרית של בנק ישראל תוכל לשמור על מדיניות ריבית ברמה הנוכחית אם המדיניות התקציבית לא תתכנס למסלול בר־קיימא". שלושה חודשים לאחר מכן אישרה הממשלה חבילת מסים בהיקף של כ־14 מיליארד שקל.

שני הרמזים שפישר שיגר מפראג

את הנאום האחרון נשא פישר לפני שבוע וחצי בפראג, בירת צ'כיה, וגם באמצעותו שיגר שני רמזים עבים. הראשון היה על נכונותו לשוב ולהתערב במסחר במטבע חוץ, במטרה להחליש את השקל. הרמז השני עסק ביכולתו של הבנק המרכזי לפעול בסביבה של ריבית אפסית. במקרה כזה יכול הבנק לרכוש אג"ח ממשלתיות כדי להוריד את הריבית לטווח ארוך.

עכשיו כל מה שצריך לעשות הוא לחבר את הרמזים האחרונים של פישר עם המציאות הכלכלית. בחמשת החודשים האחרונים ירד המדד בשיעור מצטבר של 0.7%. האינפלציה בפועל מסתכמת כעת ב־1.5%, מתחת למרכז תחום היעד שקבעה הממשלה (1%–3%). בתחום הפעילות הריאלי, לעומת זאת, המצב קשה בהרבה, כאשר רק שלשום דיווחה הלמ"ס כי ברבעון הרביעי של השנה החולפת נרשמה הצמיחה הרבעונית הנמוכה ביותר ב־14 החודשים האחרונים.

אל תופתעו אם הריבית תרד החודש

מציאות זו תואמת את הדברים שאמר לאחרונה חבר הוועדה המוניטרית של בנק ישראל פרופ' אלכס צוקרמן בראיון ל"כלכליסט": "ההערכות של כל חברי הוועדה הן שהסיכונים לאינפלציה כרגע בטלים בשישים, ולעומת זאת הסיכונים לצמיחה הם רציניים". ומה שבנק ישראל צריך לעשות במצב כזה הוא להוריד את הריבית, כדי להקטין את עלויות היצרנים ולהגדיל את הביקושים, ולתמוך בדרך זו בהגברת הפעילות במשק.

הורדת הריבית תואמת את הרמזים של פישר, כי היא גם תקרב את היום שבו ייאלץ בנק ישראל לפעול בסביבת ריבית אפסית, וגם תתרום להחלשת השקל. הבשורה שיוצאת לכן מכל הסיפור היא: אל תופתעו אם בנק ישראל יחליט בקרוב לחדש את הפחתות הריבית. המכשול היחיד בינתיים בדרך הוא החשש מעלייה נוספת במחירי הדירות. אבל בסופו של דבר - הפחתת הריבית, גם אם תתמהמה, בוא תבוא.

תגיות