אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החברה להגנת הטבע: "אושרו כבר קרקעות לבניית 300 אלף דירות" צילום: אשר שרביט

בלעדי לכלכליסט

החברה להגנת הטבע: "אושרו כבר קרקעות לבניית 300 אלף דירות"

בעוד משרדי הממשלה פועלים לשחרר קרקעות כדי להוריד את מחירי הדיור, דו"ח של החברה להגנת הטבע קובע כי מדובר בהליך מיותר שכן הבעיה היא שתוכניות שכבר אושרו מעוכבות בגלל חסמים כמו היעדר כבישים ומערכות ביוב

05.03.2013, 07:07 | דותן לוי

האם יש בישראל מחסור בעתודות קרקע לבנייה והאם יש צורך בשיווקי קרקע מהירים? הנחת העבודה של משרדי הממשלה עד כה היתה כי המחסור בקרקעות ובעקבות זאת ביחידות דיור הוא הסיבה העיקרית לעליית מחירי הדיור. אלא שדו"ח חדש שהוכן על ידי החברה להגנת הטבע והגיע לידי "כלכליסט" חושף כי בטווח הקצר והבינוני אין כלל מחסור בקרקעות, והבעיה העיקרית היא דווקא חסמים שונים שאינם מאפשרים לאותן יחידות דיור להיבנות.  

קראו עוד בכלכליסט

הדו"ח מגלה כי בישראל יש כ־300 אלף יחידות דיור שניתנות למימוש בתוך שנה עד עשר שנים. מדובר בתוכניות שרובן אושרו בוועדות התכנון.

הכוונה לעתודות קרקע נרחבות מהדרום ועד לצפון אשר חלקן קודמו במהירות הבזק, בין היתר בזכות הוד"לים אך בסופו של דבר נתקעו מסיבות כאלה ואחרות בשלבים מתקדמים יותר. הדו"ח כולל נתונים שנאספו על ידי נציגי החברה להגנת הטבע בוועדות המחוזיות ומתייחס בעיקר לתוכניות הגדולות, כך שבפועל אף ייתכן שקיימות יותר קרקעות.

קרקע חקלאית ברעננה. האם תהפוך לנדל"ן?, צילום: אוראל כהן קרקע חקלאית ברעננה. האם תהפוך לנדל"ן? | צילום: אוראל כהן קרקע חקלאית ברעננה. האם תהפוך לנדל"ן?, צילום: אוראל כהן

משרדי הממשלה השונים דאגו בארבע השנים האחרונות להגביר את קצב שחרור הקרקעות שנכנסו לצנרת התכנונית ואף אושרו בחלקן, ובתקופה זו מדובר בגידול של עשרות אחוזים ובמקומות אחדים אף במאות אחוזים בהשוואה לארבע השנים שקדמו להן. אלא שבמקרים רבים התוכניות נותרות בצנרת שנים ארוכות גם לאחר שאושרו. כך למשל, בראש העין ממתינה תוכנית ל־14 אלף יחידות דיור לתוכנית תחבורתית מקיפה הכוללת כבישים ומחלפים; במחוז חיפה אלפי יחידות דיור מאושרות לבנייה בקריות ומעוכבות בשל היעדר פתרונות ביוב; במחוז הדרום ישנו מלאי של עשרות אלפי יחידות דיור מאושרות, בעיקר בבאר שבע, אך עתודות אלו לא ממומשות בעיקר עקב ביקוש נמוך.

"מה שמדהים הוא שאחרי כמה שנים עדיין מסבירים לנו על הצורך בשחרור של עוד ועוד קרקעות, אבל מתעלמים מכך שקרקעות חדשות שייכנסו לצנרת ייתקעו בדיוק באותו המקום. יש מקומות שבהם אין מערכת ביוב ועד שלא פותרים את הבעיה הזו אי אפשר לממש אותן", אומרת עו"ד איריס האן ממכון דש"א בחברה להגנת הטבע, וחברת המועצה הארצית לתכנון ובנייה. לדבריה, בפועל רואים שיש ערים שבהן קיימות עתודות קרקע נרחבות במיוחד לבנייה כמו נתניה ומודיעין, ועדיין מחירי הדיור בהן עלו באופן ניכר בשנים האחרונות.

לעומתן בערים אחרות, למשל בחיפה, המלאי מצומצם יותר ולמרות זאת מחירי הדיור נותרו נמוכים יחסית. "מכאן ניתן להבין כי מחירי הדיור אינם מתנהגים כמו כל מוצר בשוק על פי כללים פשוטים של ביקוש והיצע, והם מושפעים משורה של פרמטרים אחרים כגון שיעור הריבית, תנאי המשכנתאות, גודל וטיב הדירות, אטרקטיביות היישוב למגורים ועוד", לשון הדו"ח. ממשרד הפנים נמסר: "המשרד אמון על תכנון מלאי יחידות דיור ולא על מימושן".

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
הקמת שכונת נווה חבצלת ברחובות מתעכבת כבר שנתיים בגלל בדיקת רעש!!!
אחד ממשרדי הממשלה מעכב תוכנית לבניית שכונה חדשה ברחובות בגלל בדיקת רעש, טוען המשרד שבאיזור השכונה שעתידה לקום ישנה בעיית רעש , רק בעשור האחרון קמה בסמיכות שכונה גדולה אחרת רחובות החדשה , לשכונה הקיימת בעיית הרעש לא הפריעה. ישנה הבטחה של יור השלטון המקומי (ראש עירית מעלות תרשיחא) שהמשרד הממשלתי יבצע את הבדיקה עד יוני הקרוב ובמידה והנושא יושלם , תאושר בניית השכונה , אחרי המתנה של 30 שנה. מקווים שיעמוד בהבטחתו והנושא יפתר והשכונה תקום.
בעלי קרקע ברחובות , נווה חבצלת  |  06.03.13
4.
לטבע בישראל אין שום ערך
לא חסרים בניינים שזועקים לתמ"א 38 ושניתן להוסיף עליהם בקלות עוד 2.5-3.5 קומות בלי שינוי משמעותי או כלשהוא בתשתיות הרחוב והוספת עלויות פיתוח. אבל מה? המדינה לא באמת רוצה את זה, היא לא רוצה שהמחירים יירדו, היא לא רוצה שבניינים יהיו בטוחים בפני רעידות אדמה או מלחמה. למה? כי את המיסוי הגדול היא גוזרת ממחירי הדירות (70%) ובפרוייקטים של תמ"א 38 אין מיסוי. גם הבנקים, על הלובי האדיר שלהם, לא מעוניינים בירידת מחירי הנדל"ן-הם מושקעים שם, הבעלים של הבנקים בישראל הם לא פעם אילי נדל"ן. למה שיהיו מעוניינים בירידת מחירי הדירות? לכן, אין חקיקה ומדיניות אמיתית בנושאים אלו. מדברים על מחסור בקרקעות. אז זהו, נכון-אנחנו מדינה צפופה. אבל בהחלט אין צורך בהפשרת עוד קרקעות. 25% מרוכשי הדירות הם משקיעים שרוכשים לרוב דירה שלישית או רביעית או יותר מכך. יש פוטנציאל לעוד חצי מיליון דירות בבניינים שמתאימים לתמ"א 38-אבל יש אפס מוכנות ואפס דחיפה מצד המדינה. המקסימום שהמדינה עושה זה להוריד את אחוז ההסכמה של הדיירים (לסף שהוא עדיין גבוה) ולהעלות בשיעור אפסי את המס על השכרת דירות או על החזקת דירות ריקות. הרי חברי הכנסת הם בעצמם אלו שמחזיקים בכמה דירות. החתול שומר על השמנת. לגבי הטבע בישראל-ישראל מדורגת כאחת המדינות הגרועות בשמירה על ערכי טבע. לפני 3 עשורים היה פה טבע מטורף. בישראל היו בעבר הלא מאוד רחוק נמרים ותנינים ודובים והיפופוטמים ומה לא. היום לשלולית בשטח של 100 מ"ר בצד כביש החוף קוראים שמורת טבע. מסביב בונים אזור תעשייה. זה האופן בו המדינה שומרת על הטבע. מי שלא איכפת לו מהטבע במדינה בה הוא חי, לא באמת אוהב אותה לטעמי. כמעט תמיד פגיעה בטבע קשורה לפרוייקטים יוקרתיים של נדל"ן, לא להורדת מחירי הדיור. למשל, לפני חודש או חודשיים הלכתי בטיילת הצוק בנתניה וראיתי נמיה, חיה מוגנת, משוטטת במהלך שעות היום-בין אנשים. זה דבר שלא אמור לקרות. היא פשוט הייתה רעבה. למה? כי בנתניה נתנו יד ליזמי נדל"ן שבאופן לא חוקי הרסו חלק מהצוק (וקטעו את הרצף שלו) לצורך הקמת מגדל יוקרה על החוף. בגץ? תמיד יאשר בדיעבד עבירות כאלו על החוק עצמו. ככה נראית המדינה.
גלעד  |  05.03.13
לכל התגובות