אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדינה תקצץ בקצבאות הילדים למי שלא יחסן את ילדיו צילום: shutterstock

בלעדי לכלכליסט

המדינה תקצץ בקצבאות הילדים למי שלא יחסן את ילדיו

משרד הבריאות מתכוון לשלוח ביוני מכתבי התרעה להורים שלא יחסנו את ילדיהם ובאוקטובר לקצץ את הקצבאות לעשרות אלפי ילדים. הנפגעים העיקריים: המגזר החרדי והמגזר הערבי, שמהם מגיעים רוב הילדים שאינם מחוסנים. בג"ץ יידרש לאישור המהלך

13.03.2013, 06:44 | מיקי פלד

במשרד הבריאות החלו להיערך ליישום סעיף מחוק ההסדרים מ־2009 הקובע כי המדינה יכולה לשלול חלק מקצבאות הילדים להורים שלא חיסנו את ילדיהם - כך נודע ל"כלכליסט". ביוני מתכוון משרד הבריאות לשלוח התרעות להורים שלא ידאגו לחסן את ילדיהם בטיפות החלב ובבתי הספר, אחרת קצבת הילדים שניתנת להם תקוצץ מאוקטובר. הקיצוץ יהיה בגובה מקסימלי של 100 שקל למשפחה עם עד שני ילדים, 200 שקל למשפחה עם שלושה ילדים ו־300 שקל למשפחה עם ארבעה ילדים ומעלה. במשרד החלו לשקול לאחרונה גם התניית סבסוד שכר הלימוד במעונות היום בחיסונים.

קראו עוד בכלכליסט

לשם המחשה, קצבת הילדים למשפחה עם שני ילדים עומדת על 438 ש"ח לחודש, למשפחה עם שלושה ילדים, שאחד מהם מעל גיל 10 - 701 ש"ח בחודש, ולמשפחה בת ארבעה ילדים ששניים מהם מעל גיל 10 - 964 שקל בחודש.

עם אישור חוק ההסדרים ב־2009, משרד האוצר דחה את הטענה כי מדובר בניסיון לפגוע בקצבאות הניתנות למשפחות מרובות ילדים בציבור החרדי ובציבור הערבי, שבהם לא מקובל לחסן את הילדים. אולם בפועל מרבית הילדים שאינם מתחסנים מגיעים משני מגזרים אלו. בדיון בנושא שנערך בכנסת ב־2010 הוערך מספרם בכמה עשרות אלפי ילדים וכ־7% מההורים.

ארכיון, צילום: shutterstock ארכיון | צילום: shutterstock ארכיון, צילום: shutterstock

הארגון המשפטי עדאלה, המועצה לשלום הילד והעמותה למידע על חיסונים עתרו ב־2011 לבג"ץ בבקשה שיורה למדינה לבטל את החוק, אך עד כה בג"ץ לא הכריע בעתירה. בין העותרים גם קבוצה של נשים בדואיות מהנגב, שטענו כי אין התנגדות עקרונית לחיסונים בקרב הציבור הבדואי בדרום, והסיבה לכך שאלפי ילדים לא מחוסנים ביישובים אלו היא חוסר נגישות לטיפות החלב. כמו כן טענו העותרים כי עידוד החיסונים צריך להיעשות באמצעות הסברה והגדלת הנגישות, ולא בשיטת "המקל" שתפגע בילדים משמעותית בשל קיצוץ הכנסות הוריהם.

כשאנשי האוצר ניסחו את חוק ההסדרים של 2009 הם היו מודעים לבעייתיות המשפטית. לכן כבר בתוך דברי ההסבר לחוק הם הקפידו לכתוב כי מותר למדינה להכניס שיקולים של טובת הציבור. בדברי ההסבר לחוק מציינים אנשי האוצר כי ב־2008 התפרצה בגני הילדים מחלת החצבת, לאחר שכמה הורים בחרו שלא לחסן את ילדיהם מפני המחלה הקשה. מכיוון שההליך המשפטי עוד מתנהל, צפוי משרד הבריאות לפנות כבר בסוף החודש הנוכחי לבג"ץ כדי לקבל את אישורו להוצאת מכתבי ההתרעה ביוני.

הסיבה שהחוק טרם יושם אינה רק משפטית. כדי להפסיק לשלם קצבאות דרוש שיתוף פעולה בין טיפות החלב ומערך החיסונים לתלמידים של משרד הבריאות (שם ניתנים החיסונים) לבין ביטוח לאומי שמשלם את הקצבאות. מעבר לתיאום הטכנולוגי שהסתיים לאחרונה, משרד הבריאות התנה את יישום החוק בהגדלת התקנים לאחיות טיפות החלב בדרום הארץ, וכרגע נעשה מאמץ להוספת תקנים בעיקר בריכוזים חרדיים, כמו העיר החרדית אלעד.

ההכרעה עשויה להשתנות אם הממשלה החדשה תחליט על קיצוץ רוחבי בכל קצבאות הילדים, כחלק מהקיצוצים בתקציב המדינה.

תגיות

68 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

66.
לכל התומכים בכפיה של חיסון על רקע הסיכון לילדים אחרים- שאלה.
נניח ואני מסכים עם ההגיון, האם הכלל הזה יהיה תקף גם להתנהגויות אחרות? לא לבשת קונדום? אתה יכול לחטוף משהו ולהעביר את זה לאחרים (לא במגע מיני). נסעת לתאילנד? על אחת כמה וכמה. עישנת? יש לך יותר סיכוי לחטוף מחלות (מדבקות). נכנסת לבית חולים? אוהוהוהו..... אני זוכר שקראתי פעם לפני הרבה שנים על כך שבתי חולים הם המקור הפורה ביותר להתפתחויות של זנים חדשים ווקטור להפצת מחלות. (אם יש מישהו שמכיר את המצב בארץ אשמח לתגובה. המאמר שקראתי היה על בתי חולים בארה"ב והחיטוי הירוד במחלקות). התנהגות הסיכון לא בהכרח חייבת להיות קשורה במחלות. אפשר לרוץ ברחוב וליפול על זקנה. עצמות שבורות בגיל הזה יובילו לבעיות קשות. ומה לגבי חולים באיידס? אני למשל מאוד הייתי רוצה לדעת מי חולה בדבר כזה כדי שאוכל להימנע ממנו ולהזהיר את כל מי שאני פוגש. הרי אם מדברים על סיכון, אז הסיכון שהם יוצרים עבור אנשים אחרים- הוא עצום. אגב, מה לגבי אדם שחטף שפעת ומגיע לעבודה? מה לגבי אדם כזה שמסרב לקחת תרופות ורוצה 'ריפוי טבעי'? מה לגבי מחלות אחרות? לאנשים עם צינון יש יותר סיכוי לגרום לתאונות, נראה לי שהדבר ההגיוני ביותר הוא לנעול אותם בתא- קשורים למיטה. אני כבר לא מדבר על לתת למישהו כזה לנהוג (למען האמת,למרות הטון הסרקסטי של כל הטוקבק שלי, עם המשפט האחרון, אני דווקא לא בטוח שאני לא מסכים. למה אסור לנהוג כשאתה שתוי אבל מותר כשאתה מצונן?).
נו נו  |  14.03.13
64.
למגיב 47 - המדינה לא "מטילה קנסות" על אף אחד
למדינה שמורה הזכות להגדיר דפוסי התנהגות, שלא ניתן לכפות אותם בצורה חוקית בשל מגבלות משפטיות או דמוקרטיות. כך, המדינה אינה יכולה לכפות על הורים לחסן את ילדיהם, אולם היא יכולה לנסות ולהפוך את החיסונים לנורמה, מתוך דאגה לאינטרס הציבורי. כחלק מהצעדים לקביעת נורמה זו, מותר למדינה לפגוע בתגמולים שהורי הילדים שאינם מחוסנים מקבלים. התגמול כשלעצמו הינו מענק שהמדינה נותנת, ולא "מס" שהיא חייבת להורים, וככזה באפשרותה לפגוע בהיקפו במידה ומקבל התגמול פוגע באינטרס הציבורי, כפי שהוגדר על ידי הרשויות.
רם  |  14.03.13
לכל התגובות