אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לנשיא פרוטרום יש בונוס ייחודי; כיל יודעת לתגמל מנכ"לים צילום: אוראל כהן

אלופי השכר

לנשיא פרוטרום יש בונוס ייחודי; כיל יודעת לתגמל מנכ"לים

נשיא פרוטרום אורי יהודאי מקבל בונוס על פי חישוב ייחודי לו, אף שעדיין לא אושרה מדיניות בונוס לבכירי החברה. המנכ"ל היוצא של כיל קיבל יותר מ־300 מיליון שקל ב־13 שנים

14.03.2013, 08:26 | גיל קליאן

לנשיא יש חוקים משלו, זאת המסקנה המתבקשת מבחינת השכר בחברת פרוטרום. נשיא החברה אורי יהודאי, שזוכה בה לשכר גבוה בפער משמעותי מהבכירים האחרים, מקבל בונוס על פי נוסחת חישוב ייחודית לו - כאשר החברה טרם אישרה מדיניות בונוס כוללת שתהיה תקפה לכל בכיריה גם יחד.

קראו עוד בכלכליסט

נוסחת הבונוס של יהודאי צמודה לרווח לפני הוצאות ריבית, מס, פחת והפחתות, כך שהיא בסופו של דבר תלויה בביצועים של הנשיא, וזה יפה. אך הנוסחה הזאת מאוד משתלמת לנשיא במבחן התוצאה: ב־2012 עמדה עלות הבונוס שלו על כ־1.2 מיליון דולר במזומן, בזמן שארבעה מקבלי השכר הגבוה האחרים בחברה קיבלו בונוס מצרפי בעלות 305 אלף דולר בלבד. עלות שכר הבסיס של יהודאי עמדה ב־2012 על 936 אלף דולר, לעומת עלות שכר של 200–283 אלף דולר לכל אחד מהבכירים האחרים.

התגמולים ליהודאי מצביעים יותר מכל על כך שבחברה סבורים שאי אפשר בלעדיו. הוא הוביל כ־30 רכישות ומיזוגים לאורך שנות כהונתו, 22 מתוכם בעשור האחרון, ובכל אותן שנים החברה מצליחה להגדיל הכנסות ורווחיות - הישג שלא כל חברה ולא כל בכיר יכולים להתהדר בו.

החברה הציגה ב־2012 תוצאות שיא בכל הפרמטרים התפעוליים שלה, ורק השכר הממוצע לעובד שמר על רמתו ולא רשם זינוק. הסיבה: ב־2012 גדלה מצבת העובדים של החברה במדינות שלא מתהדרות בשכר עבודה גבוה במיוחד, בעוד בישראל היא דווקא ירדה. עובדי החברה במקומות כמו ישראל וסלובניה מועסקים בהסכם עבודה קיבוצי, ואילו בסין, במזרח, ובברזיל אין הסכם כזה.

 

מניית זהב: מנהלי ועובדי כיל זוכים לשכר עתק

בספטמבר 2012 תם עידן עקיבא מוזס בכיל. מוזס החל את דרכו בחברה לפני 38 שנה ככלכלן, ובאפריל 1999 מונה למנכ"ל. מאז גרף שכר ותגמולים נוספים בהיקף של יותר מ־300 מיליון שקל - סכום שהופך אותו לאחד המנכ"לים המתוגמלים בהיסטוריה הכלכלית של מדינת ישראל. את 2012 סגר מוזס, שבינתיים כבר המשיך לתפקיד יו"ר בזן, עם שכר בעלות חודשית של כ־1.1 מיליון שקל.

הפער בין שכרו האסטרונומי של מוזס לבין זה של עובד ממוצע עמד על פי 39 בלבד, לעומת פי 49 בשנת 2011. זאת בגלל ההסכמים הקיבוציים של עובדי כיל בישראל (ובעוד כמה מדינות) וירידה ברכיב האופציות של מוזס. עובדי כיל בסין לא נהנים מאותם תנאי עבודה, אך הם מהווים רק 5.7% מכלל עובדי החברה ולא השפיעו דרמטית על השכר הממוצע בחברה, שהסתכם ביותר מ־28 אלף שקל בחודש.

מפעלי ים המלח של כיל מפעלי ים המלח של כיל מפעלי ים המלח של כיל

כיל מציינת כי היא מעסיקה גם עובדי קבלן, אולם לא מפרטת כמה. החברה מקפידה כי עובדים אלה יקבלו 5% מעל שכר המינימום במשק, אך ניתן להניח כי גם אחרי תוספת זו שכרם נמוך משמעותית משכר העובדים הקבועים בכיל. כמו כן, יש עובדים המועסקים בפרויקטים ספציפיים ושכרם נכלל בעלות הפרויקט, כך ששכרם לא הובא בעת חישוב השכר הממוצע בחברה.

מנכ"ל כיל החדש סטפן בורגס ייהנה ממשכורת חודשית של 308 אלף שקל, ממענק חד־פעמי של כ־400 אלף שקל לכיסוי הוצאות מעבר מגוריו לישראל, מהשתתפות בהוצאות דיור בגובה 30.5 אלף שקל בחודש, מהשתתפות שנתית של כ־37 אלף שקל בעלות חינוך ילדיו ומעלויות כרטיסי טיסה לשתי חופשות שנתיות באירופה עבורו ועבור משפחתו.

איך הסביר דירקטוריון כיל את כל המענקים של מוזס? בדו"ח צוין כי "הדירקטוריון הגיע למסקנה כי סכום התגמול הכולל שניתן למר מוזס בשנת 2012 וכן כל מרכיביו הנם הוגנים וסבירים, וזאת בשים לב להיקף ומורכבות פעילותה של החברה, פריסתה הגלובלית הרחבה, מימוש האסטרטגיה העסקית שהותוותה לה ותוצאותיה הכספיות, לרבות ביחס לחברות השוואה; וכן כי תרומתו של מר מוזס לכיל הנה משמעותית וחשובה ביותר וראויה לתגמול שנקבע. החלטת הדירקטוריון נעשתה לאחר השוואת נתוני התגמול של נושאי משרה מקבילים בחברות ציבוריות גדולות בישראל ובחברות מובילות בחו"ל הפועלות בתחום עסקיה של כיל". החברה לא ציינה אילו חברות נכללו בהשוואה.

על המנכ"ל החדש נכתב כי "מכלול התגמול למר בורגס מביא בחשבון את היקף ומורכבות פעילותה של קבוצת כיל ופריסתה הגלובלית, וכן את העובדה שמר בורגס ומשפחתו מעתיקים את מקום מושבם לישראל. בפני חברי ועדות כוח אדם, ביקורת ודירקטוריון החברה הוצגו מכלול תנאי העסקתו של מר בורגס וכן סקירה השוואתית שבוצעה על ידי קסלמן פיננסים, אשר סקרה שכר, מענקים ותגמול הוני של נושאי משרה בתפקיד דומה בחברות בחו"ל בעלות מאפיינים דומים לעסקיה של החברה. כמו כן נעשתה השוואה גם לחברות ישראליות גדולות הכלולות במדד ת"א־25. בנוסף, הוצגו בפני הוועדות והדירקטוריון נתונים בדבר ציפיות התגמול של מועמדים פוטנציאליים לתפקיד מנכ"ל החברה. על בסיס הסקירה הגענו למסקנה כי רכיבי ומכלול התגמול שבכוונת החברה להעניק למר בורגס מצויים בטווח רכיבי ומכלול התגמול בחברות ההשוואה בחו"ל ובישראל".

תגיות