אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבעלים של פורמולה 1 מרוויחים על חשבון הקבוצות הקטנות צילום: איי אף פי

הבעלים של פורמולה 1 מרוויחים על חשבון הקבוצות הקטנות

CVC, חברת ההשקעות שמחזיקה כעת ב-35.5% בפורמולה, גרפה למעלה מ-4 מיליארד דולר על ההשקעה המקורית שלה. הקבוצות הקטנות בסבב משלמות את המחיר

17.03.2013, 17:33 | בלומברג

היום (א') התחילה עונת הפורמולה 1 של 2013 באוסטרליה עם ניצחון של קימי רייקונן. אבל הסיפור הגדול בתעשייה מתרחש מאחורי הקלעים.

קראו עוד בכלכליסט

  

סבסטיאן פטל מרד בול.  הקבוצות הגדולות ביותר מקבלות לרוב סכום הגבוה פי 10 מהסכום שמקבלות הקבוצות הקטנות, צילום: אם סי טי סבסטיאן פטל מרד בול. הקבוצות הגדולות ביותר מקבלות לרוב סכום הגבוה פי 10 מהסכום שמקבלות הקבוצות הקטנות | צילום: אם סי טי סבסטיאן פטל מרד בול.  הקבוצות הגדולות ביותר מקבלות לרוב סכום הגבוה פי 10 מהסכום שמקבלות הקבוצות הקטנות, צילום: אם סי טי

  

CVC קפיטול, מבעלי הפורמולה 1, מכעיסה את הקבוצות הקטנות יותר בשל האמצעים שבהם היא נוקטת כדי להמשיך ולהרוויח מההשקעות שלה בסדרת מירוצי המכוניות.

חברת ההשקעות החלה בשנה שעברה למכור את המניות שבבעלותה (63.4%) לאחר שהגיעה להסכם עם תנאים חדשים עם רד בול, פרארי ומקלרן. הקבוצות הללו, שנחשבות למצליחות ביותר ב-15 השנה האחרונות, חולקות ביניהן תשלומים של 180 מיליון דולר ממענקי חתימות, וכל אחת מהן מקבלת מושב במועצה של הסדרה, כך עולה מתשקיף לקראת הנפקה ציבורית ראשונה (IPO), שהושעתה ביוני בשל התנאים בשוק.

רוברט פרנלי, מנהל קבוצת פורס אינדיה המדורגת שביעית, מזהיר כי הענקת עסקה עם תנאים מועדפים לקבוצות החזקות ביותר היא "אסון", מכיוון שתפחית את קצב ההשקעות החדשות בפורמולה 1. "CVC אינה מעוניינת לפתח את הספורט, היא מעוניינת רק להרוויח כמה שיותר כסף ואז למכור את האחזקה שלה", טוען פרנלי. "פיצול ההכנסות לא תומך בפורמולה 1".

לפי התשקיף, CVC הלונדונית חילקה לקבוצות 699 מיליון דולר מתוך הכנסות הפורמולה 1 בגובה 1.5 מיליארד דולר ב-2011. הקבוצות הגדולות ביותר בדרך כלל מקבלות סכום הגבוה פי 10 מהסכום שמקבלות הקבוצות הקטנות, מסביר זנדר היינן, שותף בחברה שמייעצת ליצרניות הרכב בנוגע לתחרויות.

דובר CVC ג'יימס אולי סירב להגיב לגבי האופן שבו מחלקת החברה את ההכנסות.

ב-1 במרץ הודיעה קבוצת מארוסיה כי היא ויתרה על הנהג הברזילאי לואיז רזיה לטובתו של ג'ולס ביאנצ'י הצרפתי, וזאת על מנת לעזור לקבוצה ב"עתיד ארוך הטווח". המממנים של רזיה פספסו מועד תשלום למארוסיה, שנסמכת השנה על הנהגים שידאגו לספונסרים, כך לפי דיווח באתר autosport.com.

על פי מקורבים, שביקשו להישאר בעילום שם, הקבוצה, שבבעלות יצרנית הרכב הרוסית מארוסיה מוטורס, ניהלה נכון לשבוע שעבר מגעים עם מנכ"ל התחרויות ברני אקלסטון סביב התנאים של העונה הנוכחית.

אקלסטון (82) לא השיב על בקשות לקבלת תגובה, גם מארוסיה לא הגיבה.

היינן מדגיש כי כבר עשורים שהקבוצות הגדולות מקבלות חלק גדול יותר בהכנסות בהשוואה לקבוצות הקטנות, בהתאם ל"חוק הג'ונגל" בפורמולה 1."לעולם לא נשיג שוויון בפורמולה 1, זהו חלום מקסים, אך הוא לא יתממש", מוסיף פול סטודארט, שמכר ב-2005 את קבוצת מינארדי."כל הקבוצות יודעות למה הן נכנסות כאשר הן מצטרפות לסדרת התחרויות". לדבריו, התשלום שמקבלות קבוצות המדורגות במרכז הטבלה, כמו פורס אינדיה, שולש למעשה ל-35 מיליון דולר בשנה, במסגרת הבעלות של CVC על הספורט.

"הייתי מוכן לזחול על גחלים לוהטים כדי לקבל את התנאים שמוצעים לפורס אינדיה", מכריז סטודארט. אולם בעוד שחלק מהקבוצות נאבקות לשרוד, CVC מרוויחה מרכישתה ב-2006 את הפורמולה 1. היא מכרה בשנה שעברה אחזקות בשווי 1.6 מיליארד דולר לבלאקרוק, Waddell & Reed Financial ו- Norges Bank Investment Management, ולאחר דחיית ההנפקה חילקה מיליארד דולר בדיבידנדים לבעלי המניות באמצעות מכירת אג"ח.

חברת ההשקעות, שמחזיקה כעת ב-35.5% מהעסק, גרפה למעלה מ-4 מיליארד דולר על ההשקעה המקורית שלה, שעמדה ב-2006 על מיליארד דולר. בראיון שנערך עם דניאל מקנזי, שותף בחברה, ב-29 באוקטובר הוא טען כי הבעלים מצפים להרוויח בסופו של דבר 7 מיליארד דולר. לפי תשקיף ההנפקה, ההכנסות של הפורמולה 1 עלו בין 2011-2003 בשיעור צמיחה שנתי של 9.6% .

פרנלי, שבעלי המניות של הקבוצה שלו, ויג'אי מאלאי וסהרה אידיה פאריוור, מממנים את החיפוש אחר נהג פורמולה 1 הודי, אומר כי CVC לא השקיעה מספיק בפיתוח התחרויות. בעונה שעברה נרשמה ירידה בשיעורי הצפייה במירוצים בסין, רוסיה וארצות הברית. מהתשקיף מתברר כי ב-2011 הוציאה CVC כ-0.3% מההכנסות, בעיקר על ציוד הפקה לטלוויזיה.

"צריך משקיע שמקבל החזר טוב , אך יש לו גם עניין בפורמולה 1", אומר פרנלי. "CVC חלבה את ההשקעה, וכל משקיע נוסף צריך לבחון היטב את מה שהיא מקבלת".

תגיות