אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השקר שנקרא "השכר הממוצע"

השקר שנקרא "השכר הממוצע"

חיבור בין השכר הממוצע לחציוני מלמד כי רק העשירונים העליונים נהנים מעליית שכר

22.03.2013, 08:13 | עופר ברקן

משרד האוצר מפרסם את הנתונים שנוח לו ואנחנו מאמינים בתמימות. אז מי עומד מאחורי השקר של "השכר הממוצע"?

תארו לכם סצינה מתוך "בוס בהסוואה", שבה העובד הזוטר אומר למנכ"ל: "אז כמה אתה ואני מרוויחים בממוצע?". זו סדרה שעוסקת בקאסטות מעמדיות שמראות לנו את עומק הפערים החברתיים-כלכליים כאילו הוא גזרה משמים. כמו במקרה העובד והמנכ"ל, ככה גם בחברה הישראלית – ממוצע השכר לא רלוונטי.

השכר הממוצע בשנת 2012 עלה ל-9,022 שקל ברוטו. השכר של כולנו כביכול עלה והמשק צמח, במציאות רובנו נמצאים מתחתיו - יותר מ-70% מהשכירים בישראל מרוויחים מתחת לשכר הממוצע.

כשמפטרים עובדי קבלן ומורידים תקנים (מוציאים אותם מהסטטיסטיקה של השכר) – השכר הממוצע עולה. כשעולה השכר של מנהלי בנקים, שופטים, נבחרי ציבור, קצינים בכירים, עובדי נמל ומנכ"לים באלפי שקלים לכל תלוש – גם כאן השכר הממוצע עולה. כך שעליית השכר הממוצע היא לא תמיד בשורה טובה לאזרח ה"ממוצע".

למה מפרסמים את השכר הממוצע?

הנתון הזה לבדו מעיד על כלום, הוא חייב נתונים נוספים בצדו. לבחון את הממוצע בלבד זה כמו לאכול פסטה בלי רוטב, כמו ללמוד לשחות באמבטיה.

תלוש שכר (ארכיון), צילום: גלעד קוולרצ תלוש שכר (ארכיון) | צילום: גלעד קוולרצ'יק תלוש שכר (ארכיון), צילום: גלעד קוולרצ

הממשלה מביאה את השכר הממוצע כעדות שהמצב טוב, ואם אתם מתחת לממוצע משהו אתכם לא בסדר – אינכם מתאמצים מספיק, אינכם מוכשרים, אתם לא עובדים קשה, לא יוזמים ולא רוכשים השכלה מתאימה. בעלי ההון והשליטה במשק יכולים גם הם להתהדר בנתון, שכן הם כביכול חולקים ברווחים ובצמיחה עם מעמד העובדים.

ממה מושפע השכר שלנו? עליית השכר של מאות-אלפי עובדי שכר מינימום תלוי בהחלטה פוליטית של הממשלה. שכר בהסכם קיבוצי נקבע בהתאם להסכם ולמו"מ עם הוועד, ובחוזה אישי לפי עמדת המיקוח האישית והתוצאות בעבודה. כמובן שיש השפעה לכישורים, היצע וביקוש, השכלה ועוד. אבל בסופו של דבר, השכר של כלל המשרות מושפע יותר מעמדות כוח ולחץ ופחות מהמצב הכלכלי.

השורה התחתונה: השכר שלנו בידיים של מי שיש לו כוח ושליטה במשק. מתחת לשורה התחתונה: מספרים לנו שהשכר הממוצע עולה, וזה כמובן שקר.

צרפו עוד מספר

רק בצירוף נתונים נוספים, השכר הממוצע יכול לספר לנו משהו. אפשר למשל לחבר בין שני הנתונים – השכר הממוצע והשכר החציוני. המסקנה מצירוף הנתונים היא שעליית השכר קיימת אצל העשירונים העליונים בלבד. חלוקה לעשירונים מראה לנו שבעיקר העשירון העליון, הוא שמעלה לאורך השנים את הממוצע בצורה חדה.

אפשר להשוות את השינויים בשכר הממוצע אל מול מחירי הדיור. הרי עליית השכר אל מול עלייה חדה במחירים – היא בעצם ירידת השכר. גם הוצאות משק הבית על חינוך ובריאות גדלו עם השנים, מפני שהממשלה מקצצת בתחומים אלה. זאת בנוסף לעליית מחירי המזון, דלק ומוצרי בסיס אחרים. כך שבפועל השכר הממוצע בירידה מתמדת לא מעט שנים.

צירוף של השכר הממוצע עם נתוני דו"ח העוני, מלמד שיש יותר ויותר עובדים מתחת לקו העוני (אשר מחושב לפי החציון), ושעליית השכר הממוצע אינה מעידה על עליית שכרם. מדד ג'יני לפערים כלכליים יכול לחזק טענה זו, בייחוד בהשוואה לארצות אחרות, או בהשוואה לשנים עברו בישראל. האמירה "צאו לעבוד" לא עובדת על עובדים עניים.

לפיכך, הגיע הזמן להפסיק להאמין למלה היפה הזאת שנקראת השכר הממוצע במשק. זה נתון שמוצג מתוך מגמה ברורה כדי לעוור את עינינו. זה נתון שמזלזל באינטליגנציה של האזרח, ויותר מזה – צוחק עליו.

הכותב הוא פעיל המאבק לצדק חברתי

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
השכר בשוק הפרטי לא נקבע ע"י הסכמים אלא ע"י כישורים וניסיון
נכון שלעובדי מדינה השכר נקבע ע"י הסכמים שונים ומשונים, ולעלות בשכר אפשר רק דרך וותק או עלייה בדרגה, אבל בשוק הפרטי זה לא כך. אני עליתי בשכר מ-7,000 לחודש עד ל-18,000 לחודש בתוך שנתיים וחצי. פשוט עניין של צבירת ניסיון מתאים ושל יכולת אישית. כמובן שיש איזו שהיא תקרה לכל מקצוע, אבל הטווח הוא רחב ותלוי באדם עצמו איפה הוא יהיה על סקאלת האפשרויות.
24.03.13
2.
"פעיל למען צדק חברתי" - אל תטעה את האוכלוסייה
יציאה לעבודה היא המפתח ליציאה מהעוני. אחוז העניים בישראל הוא 20 אחוז, בעוד שאחוז העניים במשפחות עם 2 הורים עובדים הוא 3 אחוז בלבד (ובדרך כלל מדובר במשפחות מרובות ילדים או שההורים עובדים במשרה חלקית בלבד). זה לבד מראה שיציאה לעבודה היא המפתח. ולגבי שקר השכר הממוצע - רק ש,כחת להזכיר שהשכר החציוני הוא שיקרי לא פחות, ולמעשה שניהם מוטים כלפי מטה ולא כלפי מעלה. כשמחשבים את השכר הממוצע במשק לוקחים בחשבון גם משרות חלקיות, משרות סטודנטים, משרות צעירים משוחררי צבא ולפני צבא, וכדומה. מדובר במאות אלפי משרות שלא משקפות את יכולת ההשתכרות של הישראלי. מדובר במאות אלפי משרות מ"הצד".
עמית  |  23.03.13
1.
אתה צודק אבל יושרה נדרשת לשני הכיוונים
גם מדד העוני הוא "רמייה" סטטיסטית וצריך להתייחס אלייה בערבון מוגבל מאוד: " קו העוני הוא יחסי לרמת החיים הכללית של אותה מדינהבישראל קו העוני מוגדר כ-50% מההכנסה הפנויה החציונית, למשפחה. משמעות ההכנסה הפנויה החציונית היא הכנסה משפחתית (מעבודה, הון ונכסים, אחרי מיסים ישירים ותשלומי העברה), שלחצי מהמשפחות יש הכנסה גבוהה ממנה ולחצי נמוכה ממנה. כמובן שבשל צורת חישוב זו, קו העוני הוא יחסי ומושפע מרמת ההכנסה הכללית במשק. בחישוב קו העוני נלקח בחשבון גודל המשפחה על ידי שימוש ב"סולם שקילות" המאפשר השוואה של רמת החיים של משפחות בגודל שונה " ויקיפדייה זה נכון שהאי שיוויון גדל בשנים האלה וזוגות צעירים מתקשים לרכוש דירה (אני בינהם) אבל זה לא אומר שאיכות החיים ירדה ולגבי האמרה ששכר מינימום הוא החלטה פוליטית אם שכר מינימום הוא דבר כזה טוב למה לא להעלות אותו ל20000 אלף צריך לשקול ברצינות מה ייעשה טוב יותר למשק שלנו מלחמה עיקשת בריכוזיות ופתיחה אמיתית של השוק לתחרות אולי תביא לשינוי
בועז  |  22.03.13