אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היחסים הבעייתיים של תאצ'ר עם הספורט צילום: אם סי טי

היחסים הבעייתיים של תאצ'ר עם הספורט

"אשת הברזל" יצאה נגד מוסד הכדורגל, לאחר שהאלימות במשחקים פגעה המוניטין של בריטניה

09.04.2013, 16:05 | סוכנויות הידיעות

מרגרט תאצ'ר לא טרחה במהלך כהונתה כראש ממשלת בריטניה להסתיר את סלידתה מספורט. למעשה, היא ניסתה להשתמש בארנה האתלטית כנשק בימי המלחמה הקרה, ואפילו יצאה נגד מוסד הכדורגל, לאחר שהאלימות במשחקים פגעה המוניטין של המדינה.

קראו עוד בכלכליסט

סבסטיאן קו. בספרו של קו, שפורסם ב-2012, הוא מספר כי אוסטין מיטצ סבסטיאן קו. בספרו של קו, שפורסם ב-2012, הוא מספר כי אוסטין מיטצ'ל ממפלגת הלייבור כינה את עמדתה "אכזרית, קטנונית וטיפשית, ותצוגה של אימפוטנציה יותר מכל דבר אחר" | צילום: איי אף פי סבסטיאן קו. בספרו של קו, שפורסם ב-2012, הוא מספר כי אוסטין מיטצ

11 שנות שלטונה של תאצ'ר בבריטניה היו כל כך מפלגות, שלאחר מותה ביום שני בגיל 87, לא פורסמו שום הספדים מטעם מוסדות הספורט המובילים במדינה. בפרמיירליג אף מסרו לקבוצות הכדורגל כי לא יצטרכו לערוך דקת דומייה לזכרה של המנהיגה המנוחה.

"היא מעולם לא באמת התעניינה בספורט, לפחות לא לפני שהידיעות בנושא עברו מתחומי העמוד האחורי, או השפיעו על תחומים אחרים של המדיניות", כתב בביוגרפיה שלו האצן האולימפי סבסטיאן קו, שהפך לאחר שפרש מהספורט למחוקק מטעם המפלגה השמרנית של תאצ'ר.

בשנה הראשונה שלה כראש ממשלה, תאצ'ר ביקשה מהספורטאים הבריטים להחרים את אולימפיאדת 1980, שנערכה במוסקבה, זאת בעקבות הפלישה הרוסית לאפגניסטן. על פי מכתבים שפורסמו לאחרונה על ידי הוועד האולימפי הבריטי, תאצ'ר הזהירה כי "ההשתתפות במוסקבה רק תסכל את האינטרסים של בריטניה".

אולם בספרו של קו, שפורסם ב-2012, הוא מספר כי אוסטין מיטצ'ל ממפלגת הלייבור כינה את עמדתה "אכזרית, קטנונית וטיפשית, ותצוגה של אימפוטנציה יותר מכל דבר אחר".

אף שחלק מהספורטאים הבריטים ויתרו על המשחקים, בתצוגה המקדימה למגבלות של הניסיונות של תאצ'ר לכפות עצמה על הבמה העולמית, רבים – כולל קו – הפרו את פיה של ראש הממשלה ולקחו חלק באולימפיאדה. ארצות הברית, לעומת זאת החרימה את המשחקים. "הפיכת הספורט לנשק הייתה הן פחדנית והן תבוסתנית", אומר קו, שזכה במרוץ 1,500 מטרים במוסקבה, וגרף את מדליית הזהב הראשונה מתוך שניים שהשיג במרוץ זה. קו עמד בראש צוות הארגון של אולימפיאדת לונדון 2012.

תאצ'ר שקלה גם להורות לנבחרות הכדורגל של בריטניה לא לנסוע למונדיאל 1982, לאחר שבריטניה פצחה במלחמה עם ארגנטינה על רקע המחלוקת סביב איי פוקלנד.

אף שהנבחרות של אנגליה, סקוטלנד או צפון אירלנד לא שובצו לאותו הבית עם ארגנטינה, החשש היה שהן עשויות להיפגש בשלבים המתקדמים של הטורניר, שנערך בספרד. בסופו של דבר הבריטים חששו כי הארגנטינאים ישתמשו בחרם ככלי פרופגנדה, ותאצ'ר נסוגה מהקרב שפתחה עם רשויות הכדורגל.

בעיות כדורגל קרובות יותר לבית הפריעו לתאצ'ר גם כן, בייחוד ההתפרעויות של האוהדים, שפגעו במוניטין של המדינה. הבעיה הגיעה לשיאה ב-1985, כאשר התפרעויות של אוהדי ליברפול בגמר הגביע האירופי נגד יובנטוס, שנערך בבריסל, הוביל למהומת ולמנוסת אוהדים, שגרמה למותם של 39 אנשים, רובם אוהדים איטלקיים. תאצ'ר מסרה בתגובה כי האחראיים למהומות "גרמו בושה וחוסר כבוד למדינה ולכדורגל שלהם".

"עלינו לנקות את המשחק מהחוליגנים", הוסיפה תאצ'ר, והקבוצות האנגליות אף הושעו מהשתתפות בתחרויות אירופיות עד 1990.

תאצ תאצ'ר עם ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון (ארכיון) | צילום: אי פי אי תאצ

לטרגדיה בבריסל הייתה עם זאת השפעה חיובית בטווח הארוך על ההתנהגות באנגליה. הגברת האבטחה במגרשים, איסור על מכירת אלכוהול במשחקים ותחושה כללית של גועל בקרב האוהדים הובילו לירידה חדה באלימות.

אולם תגובתה של תאצ'ר לטרגדיית כדורגל גדולה נוספת – האסון בהילסבורו – הכעיסה את האוהדים מחדש וחיזקה את חוסר הפופולאריות המתמשך שלה בקרב חלקים של הציבור. 96 מאוהדי ליברפול נהרגו במשחק חצי גמר הגביע ב-1989 בין ליברפול ונוטינגהם פורסט, לאחר שנדחפו ונמחצו באצטדיון המלא.

אחת הסיבות למספר הגבוה של ההרוגים היא ההתעלמות מצד המשטרה ושירותי החירום, שנכחו במקום. אולם רק בשנה שעברה זכו משפחות הקרבנות להתנצלות רשמית מטעם הממשלה, שהסירה מהאוהדים כל אחריות לאסון בשפילד. עם זאת, תאצ'ר הואשמה שהייתה מעורבת בטיוח לאורך עשור, שנועד למנוע הטלת אשמה על משטרת שפילד. "אנחנו יודעים שהיא קיימה פגישות נכלוליות בערב האסון ולמחרת בבוקר במגרש, ושם התחיל הטיוח", טוענת מרגרט אספינל, יו"ר קבוצת התמיכה במשפחות קרבנות הילסבורו.

תא'צר ניצלה את האסון כדי לקדם תכניות להשקת תעודות זהות, שאוהדי הכדורגל יחויבו להציג. אולם לנוכח ההתנגדות שהביעה מפלגת הלייבור, שתיארו את תעודות הזהות כ"עלבון להגינות הבסיסית", התכנית לא יצאה לפועל.

השינוי שכן חל בכדורגל – בעקבות חקירה ציבורית עליה הורתה תאצ'ר – היה הכנסת מושבים בכל האצטדיונים, שהפכו את המשחקים באנגליה לבטוחים ביותר בעולם. שדרוג האצטדיונים החל ב-1990, לאחר פרישתה של תאצ'ר, שהוחלפה בתפקיד על ידי ג'ון מייג'ור.

אף שתאצ'ר כמעט ולא הזכירה ספורט באוטוביוגרפיה שלה, מייג'ור כתב בספר הזיכרונות שפרסם, כי ספורט לא היה "עניין מנחה בחייה" – זאת על אף שבעלה, דניס תאצ'ר, היה שחקן גולף חובב, ואף שימש בעבר כשופט רוגבי. "היא ניסתה לעיתים רחוקות להפגין עניין, ומתוך מילוי חובתה צפתה באירועי ספורט מרכזיים, אך היא תמיד נראתה לא קשורה", הוסיף מייג'ור.

תגיות