אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה שכחה ועדת הריכוזיות בהמלצותיה

מה שכחה ועדת הריכוזיות בהמלצותיה

אם תמוסה העברת הרווחים בין חברות בנות כבר מ-2014, יגדיל המס את הכנסות הממשלה בטווח הקצר, ואילו בטווח הארוך הוא יחסל את תופעת פירמידות השליטה

26.04.2013, 07:44 | ברוך מבורך ותומר מינץ

הממשלה אישרה השבוע את החלת דין הרציפות בהצעת חוק הריכוזיות, כך שהכנסת תוכל להמשיך ולדון בה בצורה מואצת. רה"מ אמר כי "יש עליהום על אנשי עסקים ואנחנו נגד זה. אנחנו בעד תחרות ככל שניתן ואנחנו נגד מונופולים וקרטלים. את התחרות הזאת מבצעים נשות ואנשי עסקים. הערך המוסף הכלכלי לא מיוצר בעיקרו על ידי הממשלה או חברות ממשלתיות". 

 

המלצות הוועדה להגברת התחרותיות במשק הגישה בפברואר 2012 את המלצותיה לראש הממשלה הנוכחי ולשר האוצר הקודם. המלצות הוועדה כוללות מגוון רחב של עצות ופתרונות לצמצום תופעת הריכוזיות, אך המלצה אחת בולטת בחסרונה - מיסוי כפול על העברת רווחים בין חברות בנות. החלטה פשוטה, תיקון לפקודת מס הכנסה, אשר חיסלה את תופעת הריכוזיות במשק האמריקאי.

אז מה יש בחצי הכוס המלאה? הדיון בנושא הריכוזיות הפך מדיון צדדי, לאחד הנושאים המרכזיים בחיינו. תרמו לזה הוועדה ומחאת קיץ 2011, אך גם הטייקונים שביקשו מאיתנו תספורת אחר תספורת. להוציא כמה משפחות בודדות ומשרתיהן הנאמנים, הציבור הישראלי מוקיע את תופעת הריכוזיות. ולמרות זאת תמוהות גם ההמלצות המסורבלות של הוועדה, וגם העובדה שעד עתה כמעט ולא נעשה איתן דבר.

"בעברית קוראים לזה אי-צדק"

שיטת המיסוי הנוכחית מעודדת אחזקת חברות במבנה פירמידיאלי, והיא לא עומדת להשתנות גם אם ייושמו כל המלצות הוועדה. נניח כי בעל שליטה שומר לעצמו פירמידה בת 3 שכבות, אם-בת-ונכדה בהתאם להמלצות הוועדה. בכל שכבה הוא שומר לעצמו 60% ומוכר את ה-40% הנותרים לציבור. בצורה זו הוא מחזיק בשליטה מלאה בכל אחת מהחברות, אך רק ב-21.6% מהון המניות של החברה הנכדה (60%*60%*60%).

הפגנה המחאה החברתית בקיץ 2011, צילום: יונתן קסלר הפגנה המחאה החברתית בקיץ 2011 | צילום: יונתן קסלר הפגנה המחאה החברתית בקיץ 2011, צילום: יונתן קסלר

אם תקלע החברה הנכדה לקשיים ישא בעל השליטה ב-21.6% מההפסדים במקרה הטוב, ובמקרה הרע יבקש תספורת. אך מה יקרה אם היא תרוויח יפה? סביר להניח כי בעל השליטה לא יסתפק ב-21.6% מהדיבידנד. שיטת המס הישראלית מאפשרת לו לגלגל את הרווח אל חברת האם ללא תשלום מס על העברה, ולחלק ממנה את הדיבידנד - 60% לעצמו ורק 40% לציבור. כמעט פי 3 מחלקו היחסי בחברה הנכדה בה נוצר הרווח. בעברית קוראים לזה אי-צדק.

פקודת מס הממסה את העברת הרווחים הללו ב-7% לשכבה הונהגה בארה"ב במסגרת הניו-דיל, וחיסלה שם את תופעת הריכוזיות. היקף החברות הציבוריות האמריקאיות המוחזקות במבנה פירמידאלי עומד כיום על פחות מ-1%. בישראל היקפן עומד כיום על יותר מ-12%. מס חברות על העברת רווחים בין חברות מהנכדה לבת ולאם הוא ראוי ומוסרי מאין כמוהו.

חשוב להדגיש כי הטלת מס בגובה 7% על העברת רווחים בין חברות לא תביא לחלוקה צודקת, שכן בעל השליטה שיבחר לעלות את הרווחים שתי דרגות, מהנכדה דרך הבת אל האם, עדיין ישלשל לכיסו יותר מ-50% מהדיבידנד, שהם יותר מכפול מאחזקתו האמיתית. אך אם לשפוט לפי הניסיון האמריקני, יהיה זה צעד קטן למשרד האוצר וצעד גדול למשק ולכלכלה.

ישראל זקוקה לניו-דיל משלה, והוא חייב לכלול את השינוי הקל הזה בפקודת מס הכנסה. אם תמוסה העברת הרווחים בין חברות בנות כבר מ-2014, יגדיל המס את הכנסות הממשלה בטווח הקצר, ואילו בטווח הארוך הוא יחסל את תופעת פירמידות השליטה. גם וגם. לא מובן למה מס שכזה לא נכלל במסגרת המלצות הוועדה, אבל יש לנו שר אוצר חדש, וזה הזמן לדרוש אותו ממנו.

תומר מינץ הוא איש הייטק ופעיל חברתי. פרופ' ברוך מבורך הוא מרצה במוסדות אקדמיים שונים, מנהל מדעי - "מאגר מוחות" 

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
המאמר לא מספיק ברור - יש להדגיש שההעברה מהנכדה לסבתא *לא* נעשית באמצעות דיבידנד
אלא בדרכים אחרות על גבול החוקיות - למשל, הסבתא מוכרת לנכדה איזה נכס מאוד ביוקר, או קונה ממנה נכס מאוד בזול, או נותנת לה הלוואה מאוד ביוקר, או מקבלת ממנה הלוואה מאוד בזול, וכדומה. לאחר שהכסף הגיע כאמור מהנכדה לסבתא, הוא מחולק כדיבידנד לבעלי המניות של הסבתא (בעל השליטה שבדוגמה מקבל 60%).
אלון  |  28.04.13
3.
חוסר הבנה או הטעיה מכוונת?
גם כאשר מעלים דיבידנד הוא עולה בצורה פרופורציונלית, קרי 60% לבעל השליטה ו-40% לציבור עפ"י הדוגמא שנתתם. כך גם כאשר לא ממוסה הדיבידנד, בעל השיטה יקבל אותו סכום השווה להחזקותיו בחברה הנכדה. לדגומא: חברה נכדה מחלקת דיב' של 100 ש"ח. 60% עולה לחברה הבת - 60 ש"ח. החברה הבת מחלקת את הדיבידנד לחברה האם - אשר מקבלת 60% מתוך 60 ש"ח שהם רק 36 ש"ח. אם ירצה בעל השליטה לקבל שוב דיב' מהחברה האם, הוא יסתפק ב-60% שהם 21.6 ש"ח. ניתן להצביע על בעיות אחרות - למשל כאשר בעל השליטה יכול להיות שכיר בשלושת החברות ולקבל מהן משכורת. אבל הדיון במיסוי הוא טיפשי מיסודו, שכן בכל שלב שירצה בעל השליטה למשוך כסף ממשי לכיסו, יישא או בתשלום מס הכנסה על יגיעה אישית (במידה והוא שכיר באחת החברות) או בתשלום מס רווחי הון, במידה ויקבל דיבידנד מהחברה בתור עוסק מורשה למשל. דיבידנד שכזה כן מחויב במס חברות, ושוב במס רווחי הון. אני מניח שאם הכותבים היו מקימים חברה ועובדים קשה כדי שהיא תצליח, ובסוף על כל שקל שהיו רוצים לקבל מהחברה היו צריכים לשלם מס של כמעט 50 אגורות - הם היו מדברים אחרת.
כלכלן , ירושלים  |  28.04.13
2.
הסבר נוסף - העברת כספים בתוך קבוצת חברות
ניתן למצוא הסבר נרחב לתופעה הזו בחיבורו של פרופ' אסף חמדני, ריכוזיות השליטה הישראל, עמ' 25-26: "העברת משאבים זו, המכונה בספרות המימונית ”tunneling“ (תיעול), יכולה להתבצע במגוון דרכים, לרבות עסקאות פיננסיות בין החברות הנמנות עם הקבוצה, העברת נכסים ושירותים שלא במחירי השוק ותשלומים מופרזים תמורת שירותי ניהול. תימוכין לחשש זה אפשר למצוא במחקרים המראים כי ערך התאגיד עולה בד בבד עם הגידול בשיעור ההחזקות בהון של בעל השליטה (cash flow rights), אך יורד ככל שגדל הפער בין כוח השליטה של בעל השליטה לזכויות ההוניות שלו."
תומר מינץ , תל אביב  |  26.04.13
לכל התגובות