אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"השקל ימשיך להתחזק משום שהכלכלה הישראלית במצב מצויין" צילום: אריאל בשור

"השקל ימשיך להתחזק משום שהכלכלה הישראלית במצב מצויין"

כך לפי ראש מחלקת מט"ח בדויטשה בנק, בילאל חפיז. "בעוד כעשור ארצות הברית עשויה להיות בעצמאות אנרגטית, ולא תזדקק לעתודות הנפט במזרח התיכון"

29.04.2013, 10:50 | ענת ציפקין

"בעוד כעשור ארצות הברית עשויה להיות בעצמאות אנרגטית, ולא תזדקק לעתודות הנפט במזרח התיכון", כך לפי בילאל חפיז, ראש מחלקת אסטרטגיית מט"ח של דויטשה בנק בלונדון. חפיז השתתף הבוקר בוועידה שעסקה בתחזיות של בכירי הבנק הגרמני בתחום המט"ח והמגמות בכלכלה העולמית.

קראו עוד בכלכליסט

חפיז מתייחס לנושא הגז הישראלי, ולדבריו מדובר באחת הסיבות להתחזקות של השקל. "המטבע הישראלי יישאר חזק וימשיך להתחזק. זו אחת הסיבות שהבנק המרכזי לא מתערב יותר מדי. השקל מתחזק כי לכלכלה הישראלית ביצועים מעולים ופרופיל הצמיחה העתידי שלה נראה טוב מאוד, ובמיוחד בהשוואה לכלכלות האחרות של העולם המפותח. "הסיכונים היחידים לשקל הם הגיאו פוליטיים".

"הפוקוס בשווקים מבחינה גיאו  עבר לאיזור קוריאה", מסביר חפיז. לדבריו, סיכון קיים בכל מקום אחר בעולם, אולם הקושי הוא לחזות את ההשפעה של מתיחויות גיאו פוליטיות על השווקים. "מה הסיכויים שקונפליקט במקום כלשהו יהיה ניתן לניבוי בכל הקשור להשלכותיו הכלכליות". חפיז מסביר כי בראייה היסטורית ישנם הרבה מושגים שאנו כבר רגילים אליהם, שומעים אותם תדיר , אבל לא מפנימים את השינוי שעומד מאחוריהם. "גלובליזציה: המשמעות בעולם הפיננסי היא בעיקר הכבדת הרגולציה והמגבלות שהיא מטילה על השווקים בעצם הופכים את המשמעות של המונח. הם מגבילים אותה לחלוטין".

בפברואר 2013 העריך חפיז כי השקל ימשיך להתחזק אל מול הדולר וייסחר סביב רמה של 3.5 שקל לדולר עד סוף השנה.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

 

"יש לעודד את הצמיחה"

גם בראיון שהעניק חפיז ל"כלכליסט" באפריל 2011 הסביר כי ישנן כמה סיבות התומכות בהתחזקות השקל, וכי כולן קשורות לנתונים הבסיסיים המצוינים של המשק הישראלי, ולא לפעילותם של ספקולנטים. כשבודקים בראי ההיסטוריה את הקשר בין חוזקו של מטבע, התנאים הפונדמנטליים באותה מדינה ופעילות הספקולנטים, רואים שאין מתאם ישיר בין התחזקות של מטבע לספקולציה בשוק המט"ח", כך אמר אז חפיז.

אחת הסיבות שמנה אז חפיז להתחזקות השקל היא העודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים. סיבה נוספת לטענת חפיז היא סביבת ריבית עולה. "מדינות שבהן שיעור הריבית עולה הן מדינות עם כלכלה בריאה, ובשבוע שעבר העלה הבנק המרכזי בישראל את הריבית בשיעור הגבוה מציפיות השוק, ואותת שהשיקול המרכזי העומד לנגד עיניו הוא המלחמה באינפלציה", הסביר חפיז. הוא הסביר אז כי התחזקות השקל נתמכת על ידי היחלשות הדולר, וזאת בין היתר בגלל שיעור הריבית בארה"ב שהוא עדיין נמוך, והגירעון התקציבי של ממשלת ארה"ב הולך וצומח. שני אלמנטים אלו שליליים מאוד עבור המטבע האמריקאי והם ימשיכו לתמוך בהיחלשותו של הדולר.

הבוקר בילאל התייחס בדבריו בעיקר למצבה של אירופה. "היקף החובות באירופה דווקא עולה, למרות הדיבורים והמעשים על צנע. הבעיה באירופה היא כזו, שמרוב הורדת חובות, מה שקורה הוא ירידה בהיקף הצמיחה, וזה הרבה יותר גרוע. המטרה הוחמצה. כיום, אירופה חייבת למצוא לעצמה דרכים חדשות לייצר צמיחה. בניגוד לארצות הברית, שם חלק מהסקטורים מורידים את היקף החובות שלהם באמצעות הורדת מינוף, אך סקטורים אחרים ממשיכים לצרוך ולהגדיל חובות, כך שהיקף הצמיחה הכולל לא יורד באותו היקף. משכך, הגידול בתמ"ג באירופה נע סביב אפס, ובארצות הברית סביב 1.5%. הגישה הנכונה להורדת חובות היא ראשית, עידוד הצמיחה".

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
ל2. בוא נבחן מה שאתה אומר...
"שקל חזק אומר שיצואנים מקבלים פחות כסף על התוצר שלהם" נכון. אז מה? במשך שנים ארוכות הדולר היה המטבע הכי חזק בעולם. האם זה אומר שהאמריקאים הפסיקו לייצא? פשטו את הרגל? לא, הם פשוט יצאו דברים שונים מאשר הסינים, ומצאו את התחומים שבהם הם יכולים להיות תחרותיים (מוצרים עתירי ידע ועיצוב, שאין להם תחרות בעולם). "הממשלה מעלה מיסים על האזרחים" - לממשלה יש הכנסות ממסים אחרות מלבד מיסים שמשלמים היצואנים. אנחנו משלמים למשל מע"מ מאוד גבוה על מוצרי צריכה, ואם כתוצאה משקל חזק אנשים יקנו יותר תוצרת חוץ, אז המדינה יכולה להרוויח גם מזה. מעבר לכך, יש עוד דרך להתמודד עם הכנסות ממסים פחותות, כמו למשל לקצץ בהוצאות הממשלה? "לא תהיה מוטיבציה לשרת בצבא, המדינה תיבלע וכו'" - אם מה שאתה אומר יקרה, הרי מייד שער השקל יצנח עקב ירידה בביטחון הלאומי, וממילא הסיבה שנתת לכל הרעות החולות הללו תיעלם. מספיק עם השטויות. במשך שנים שיקרו לנו ואמרו ששקל חלש זה טוב. לא, שקל חלש פירושו עלות מחייה גבוהה, דלק יקר, מזון יקר, ועם עני מרוד. אם הכלכלה בריאה, שער השקל אמור לעלות. תנו לשוק לקבוע את שער השקל הראוי, ותפסיקו לבצע מניפולציות. ואגב - אני עצמי יצואן זעיר, כך ששקל חלש מועיל לי. אני פשוט מספיק הגון כדי לא לצפות שכולם ירקדו לפי האינטרס הפרטי שלי.
אורן  |  29.04.13
3.
הטעיה
מהי המשמעות של התחזקות השקל מול שאר העולם. המשמעות היא שהיצואנים מקבלים פחות כסף על התוצר שלהם. המיסים פוחתים. ואידך גיסא, הממשלה מעלה מיסים על האזרחים. בעלי עסקים הקטנים( שהם המנוע היחידי לצמיחה יציבה), מעלים מחירים. כתוצאה מכך, השכר הריאליטי במשק נשחק. תוסיפו לסלט הזה גם עליית מחירי הדיור( כי את המיסים מגלגלים על הרוכשים/שוכרים). בסופו של התהליך, למדינה לא יהיה מטבע זר לרכוש מוצרי גלם בסיסיים. שלא לדבר על נשק לצהל. תהא ירידה במוטיבציה של העם לשרת בצבא. ובסופו של של דבר המדינה תבלע ע״י מדינה מוסלמית במלחמה כוללת. אופטימיות לא רלוונטית כאן. המציאות חזקה מהפנטזיה.
נביל הזעם  |  29.04.13
2.
חפיז לא מעודכן
בשנת 2013, לראשונה מזה שנים, בישראל גרעון בחשבון השוטף (עודף יבוא). אם השקל ימשיך להתחזק, אני לא רואה את הגרעון הזה מצטמצם בקרוב אלא אם כן יעבירו קיצוץ משמעותי בתקציב (שכמובן ישפיע על הצמיחה). לא הייתי ממהר להגיד שהכל מצויין, אבל בהחלט יכול להיות הרבה יותר גרוע.
דורנבוש  |  29.04.13