אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עובדי הקבלן לא יכולים לעזור לעצמם צילום: אוראל כהן

עובדי הקבלן לא יכולים לעזור לעצמם

לעובדי הקבלן אין ועד שלוחץ על ההסתדרות לפעול או שיאיים בעיצומים או בשביתה

06.05.2013, 06:55 | מיקי פלד
כמה מיליוני שקלים עוברים מדי שנה מתלוש השכר של עשרות אלפי עובדי הניקיון והשמירה בישראל אל חשבון הבנק של ההסתדרות הכללית וההסתדרות הלאומית. השורה בתלוש של הסידור הזה נקראת "דמי טיפול ארגוני" והיא מנכה 0.8% מהשכר ברוטו, כל חודש. בתמורה אמורים ארגוני העובדים לדאוג שאותם עובדי קבלן מקבלים את מה שמגיע להם.  

קראו עוד בכלכליסט

אחרי שנהנו עשרות שנים מדמי הטיפול הארגוני בלי לעשות הרבה, החליטו פתאום בהסתדרות לעשות משהו. שני ההסכמים שנחתמו אי שם בפברואר 2012 מול המדינה ומול המעסיקים הפרטיים עדיין לא יושמו, ובינתיים רק נותר לדמיין מה היה קורה אם המעסיקים הפרטיים או המדינה לא היו מיישמים במשך שנה הסכם מול ועד עובדי נמל אשדוד.

הפגנה למעו זכויות עובדי קבלן, אוקטובר 2012, צילום: נועם מושקוביץ הפגנה למעו זכויות עובדי קבלן, אוקטובר 2012 | צילום: נועם מושקוביץ' הפגנה למעו זכויות עובדי קבלן, אוקטובר 2012, צילום: נועם מושקוביץ

עובדי הקבלן חסרי אונים. אין להם ועד שלוחץ על ההסתדרות לפעול או שיאיים בעיצומים או בשביתה לשיפור תנאי השכר אל מול המעסיק. לעובדי הקבלן אין ועד לא כיוון שאסור להם להקים אחד, ואף לא משום שאפשר בהינף עין להחליף אותם באחרים שיסכימו לעבוד תמורת שכר מינימום, אלא משום שכמעט אין טעם בוועד עובדים שכזה.

בעבודות קבלן אי אפשר לשפר את התנאים כי אם הקבלן יסכים לכך, ואפילו אם מזמין השירות יסכים לשפות אותו, החברות שהפסידו במכרז על השירות עשויות לפנות לערכאות משפטיות בטענה שמדובר בשינוי קריטריוני המכרז בדיעבד.

לכן עובדי הקבלן נאלצים להסתמך על עקשנות ההסתדרות, שכן רק היא יכולה לקבוע כללים שמעלים את הרף לכל השוק ולכל החברות בו בבת אחת. הגיע הזמן שההסתדרות תצדיק את מיליוני השקלים שעוברים אליה מכיסם של עובדי הקבלן, ותחייב את המעסיקים הפרטיים ואת המדינה ליישם את ההסכמים. למעשה, אם עיני מחפש עילה לשביתה או סתם להביך את הממשלה, זו יכולה להיות עילה לא רעה בכלל.

תגיות

תגובה אחת לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
עובדי הקבלן
עבדתי בתעשייה האווירית (עכשיו גימלאי) בזמן משבר הלביא. כחלק מתהליך ההבראה החלה תקופת עובדי הקבלן מפעל. פניתי לחבר ועד ואמרתי לו שזה לא הוגן שעובדים המבצעים אותה העבודה כמו עובד מהמניין יקבל סכום זעום וללא תנאים סוציאלים. חבר הוועד ענה לי שפיתרון זה יבטיח שמשכורתנו לא תיפגע ואל לנו להתערב . אני המשכתי בטענותי. ידידי טענו שעובדי הקבלן אינם יכולים לעשות מאומה מאחר שאין להם ועד והם אינם מאורגנים. אני טענתי בנגדם שאם יהיה בינהם עובד כריזמתי הוא יוכל לארגן את עמיתיו לשביתה פראית על ידי סגירת השערים ומניעת עובדים ומוצרים להכנס ולצאת את שערי מפעל. הצבעתי על כך שגם ברומא העתיקה כאשר מספר העבדים היה משמעותי אי אפשר היה להמשיך במצב הקיים. אך ברור שדבר לא השתנה. המצב השתנה כאשר יו"ר הוועד חיים כץ (כיום גם חבר כנסת-ליכוד) גילה שלאחר שבנו שירת את ארצו בנאמנות (3 שנים של שירות צבאי) נאלץ להיות עובד קבלן עם משכורת מינימום וללא תנאים סוציאלים. מאז חיים פעל רבות למען עובדי הקבלן. בתעשייה האווירית הם עוברים לאחר תקופה מסוימת להיות עובדים מהמניין וכמובן המצב השתפר גם במקומות עבודה אחרים, אבל התופעה זו הממיטה קלון על כולנו עדיין לא נעקרה מהשורש. אני מצפה מההסתדרות ומההעומדים בראשה לעשות הכל בכדי לעשות סוף לתופעה מבישה זו.
myaakov , מרכז  |  06.05.13