אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד האוצר מנסה לתרץ את הפגיעה בקשישים כהטבה צילום: חיים כץ

משרד האוצר מנסה לתרץ את הפגיעה בקשישים כהטבה

שניים מסעיפי התקציב פוגעים בשתיים מהאוכלוסיות החלשות בישראל: קשישים שאגרת הסיעוד שלהם תעלה ומרכזי השיקום לנכים שישלמו ארנונה

09.05.2013, 08:15 | מיקי פלד

מבין שלל הסעיפים המכילים גזירות בתכנית הכלכלית של שר האוצר בולטים שניים שפוגעים בציבור החלש ביותר בישראל, הקשישים הסיעודיים והנכים. לפיד, שידוע דווקא כמי שנושאים אלו קרובים לליבו, אולי לא נכנס מספיק לפרטים של סעיפי התכנית הכלכלית הרחבה שהוא מציע, אך יש להעריך שכשהתכנית תובא לאישורם של חברי הכנסת שני הסעיפים הללו צפויים לגרום למבוכה גדולה בלשכת שר האוצר, שיצטרך להסביר מדוע הוא נותן יד לפגיעה בשני המגזרים החלשים ביותר בישראל.

קראו עוד בכלכליסט

140 אלף מקבלי קצבת סיעוד יש בישראל, רובם ככולם קשישים. הקצבה שניתנת מדי חודש מהביטוח הלאומי נועדה בעיקר למימון הטיפול לו זקוק הקשיש לרוב באמצעות מטפלת זרה שצמודה אליו. רובם מקבלים את הקצבה ישירות לכיס, חלקם מקבלים במקום כסף כמות מסויימת של שעות סיעוד מחברת סיעוד שמקבלת את הקצבה לידיה.

 , צילום: חיים צח צילום: חיים צח  , צילום: חיים צח

אלו מהקשישים הסיעודיים שמקבלים את הגמלה לידיהם נאלצים לשלם 70 שקל בחודש ללשכת ייבוא ותיווך עובדים זרים. באוצר מציעים עתה להרחיב את האחריות של הלשכות הללו ובתמורה להגדיל את התשלום שהחולה הסיעודי מעביר להן ל־105 שקל בחודש. על מה מדובר? על יותר ביקורי בית ועל עזרה לחולה הסיעודי בפנייה אל הביטוח הלאומי וכדומה, כלומר כל אותם דברים שהעובדת הסוציאלית מלשכת הרווחה העירונית אמורה לעשות ועושה. זו למעש הפרטה כפולה - גם של השירות וגם של המימון.

באוצר מנסים לטעון כי בכך מעודדים קשישים לעבור להעסקה ישירה של המטפלת הזרה ולקבל את הקצבה לידיהם. ניסוי במתכונת הזו נערך ב־2010 ולדברי האוצר המשפחות דיווחו כי הן הגדילו את הכנסתן בנטו ב־400 עד 600 שקל. לכן, אומרים באוצר, אמנם מגדילים את האגרה, אך הקשישים שיעברו לקבל את גמלת הסיעוד בכסף ירוויחו מזה בנטו.

אפשר להתווכח על סכומי החיסכון, שכן הבדיקה נערכה על מספר מאוד קטן של קשישים ולא ברור האם החיסכון נשמר לאורך זמן. בכל אופן יש פסול בניסיון של האוצר להציג כאילו מדובר בתכנית משולבת ששני המהלכים הללו שזורים אחד בשני.

קשישה עם מטפלת (צילום אילוסטרציה). העסקת מטפל תעלה יותר, צילום: עמית שאבי קשישה עם מטפלת (צילום אילוסטרציה). העסקת מטפל תעלה יותר | צילום: עמית שאבי קשישה עם מטפלת (צילום אילוסטרציה). העסקת מטפל תעלה יותר, צילום: עמית שאבי

במקביל, הטיעון לפיו הגדלת האגרה נועדה כדי להרחיב את השירותים שמספקת הלשכה הוא לקוי, שכן בפועל הלשכות ממעטות לספק את מעט השירותים שהן מחוייבות בהם היום וספק אם שירותיהן שווים ולו 70 שקל בחודש מכיסו של קשיש סיעודי.

בנוסף, מציעים לפיד ופקידיו לבטל את הפטורים מארנונה שמקבלים מוסדות שונים. הפטורים הללו שווים לקופת המדינה כ־30 מיליון שקל בשנה, כאשר חלקם של המרכזים לנכים הינו כ־6 מיליון שקל בשנה. במקרה שמרכז כזה יהיה צפוי להיסגר הממשלה גם כך תצטרך לממן את הגרעון שלו שכן האפשרות השנייה, לפיה הנכים ישהו בבתיהם ולא יעבדו ויפנו לקבל עזרה מלשכת הרווחה, תעלה למדינה לא הרבה פחות.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
תשלום לחברה שמיבאת עובדים
התשלום לה זו אחת התועבות הגדולות מבין כל שאר ההוצאות המרובות. באופן דומה אפשר לקחת את 70 השקלים (שדרך אגב משולמים מראש לשנה) ולהניח בפח. מאותו רגע שהעובד הזר הגיע והוא נרשם אצלה הפעילות שלה ה ס ת י י מ ה. החברה לא עושה יותר כלום, ולא צריכה לעשות כלום, והיא מיותרת הן לעובד והן לקשיש. לעניין התשלומים של ביטוחים הבראות וכו' גם עכשיו למרות החברה המיותרת הזו המשפחה של הקשיש מטפלת בכך. בקיצור מה שצריך לעשות זה לבטל ומייד את התשלום לחברת ההשמה ולא להגדיל אותו. לא יאומן כמה אנשים מתפרנסים ולא בצדק על גבו של הקשיש הסיעודי או הנכה הסיעודי. אבל הכי לא סביר זו החברה הזו שמיבאת את העובדים.
ירדנה , ראשון לציון  |  19.05.13
7.
לבטל בכלל את "הלשכות הפרטיות". זה גזל של הקשיש בחסות החוק.
"הלשכה הפרטית" אינה תורמת דבר לקשיש וחבל על הכסף שהיא גובה. א. הביקור שעושה הנציגה פעם בשנה או אפילו פעם בשלושה חדשים לא תורמת דבר לאיש. מה היא יכולה לראות או לעשות בביקור נדיר כזה בלי להכיר את הקשיש ובעיותיו הספציפיות. בפועל, הפיקוח על הקשיש נעשה היום ע"י האחות של קופת החולים במסגרת בדיקת דם שגרתית או טיפול שנדרש בית החולה. היא יכולה גם להפנות את הבעיה לרופא האישי או לעובדת הסוציאלית של הקופה. ב. בכל פעם שצריכים משהו מהביטוח הלאומי, לוקח כל-כך הרבה זמן עד ש"הלשכה הפרטית" זזה, שבסופו של דבר משפחת הקשיש מסדרת את הכל בעצמה. ג. ל"לישכה הפרטית" אין מענה לחופשות של המטפל הזר ובפועל אין לה מחליפים. את הפתרון ממילא צריכה לחפש משפחת הקשיש, אז מי צריך את "הלשכה הפרטית"?
איש עתיר שנים , ישראל  |  13.05.13
5.
בושה לנו כעם לפגוע באנשים זקנים,חולים,ונכים.צריכים לעלות להם קיצבה,
הם לא אנשים שיכולים לעבוד! מגיע להורינו הקשישים חיים טובים יותר. תעלו את קיצבת ביטוח לאומי זה כסף שהם שילמו עליו כשעבדו, וזה כסף שאנחנו משלמים שתהיה מדינת רווחה לזקנים ולנכים. שרי ממשלה מנופחים שאינם יודעים מה זה רעב. משכורות מדושנות. כול שר וחבר כנסת שיקבל 3000 ש"ח תחודש ירגיש מה זה להיות רעב!!!!!!!!!!!!!!!!!.
המתבייש , אור עקיבא  |  09.05.13
לכל התגובות