אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נתן חץ: "אל למוסדיים להחליף את שיקול דעת הדירקטוריון" צילום: אסף שילה/ישראל סאן

נתן חץ: "אל למוסדיים להחליף את שיקול דעת הדירקטוריון"

הדיון על כוונת אגף שוק ההון לפטור מוסדיים מהשתתפות בהצבעות בחברות ציבוריות מעמיק — עימות בין האגף למשנה ליועמ"ש על טיבה של הרגולציה הנוכחית

13.05.2013, 09:14 | רחלי בינדמן

נתן חץ, בעל השליטה ומנכ"ל חברת אלוני חץ, תוקף את רמת האקטיביזם המוסדי, במסגרת פאנל שערכה בנושא רשות ני"ע לפני כשבוע.

קראו עוד בכלכליסט

"לכל בית משותף יש גם ועד בית. האחריות על התנהלות החברה מוטלת בראש ובראשונה על הדירקטוריון. לדעתי, רובם של הדירקטוריונים עושים את עבודתם נאמנה. לא ניתן להחליף את שיקול דעת הדירקטוריון בשיקול דעתם של המשקיעים המוסדיים. מתן כוח כה גדול בידי המוסדיים עלול להוביל להברחת משקיעים זרים".

נתן חץ, צילום: עמית שעל נתן חץ | צילום: עמית שעל נתן חץ, צילום: עמית שעל

לפני כמה חודשים הגיע נושא שכרו של חץ עצמו לאישור בעלי מניות המיעוט, וחץ נקלע לעימות עם חברת הייעוץ אנטרופי שממליצה לגופים מוסדיים ביחס לאופן הצבעה בנושאי שכר של בכירים בחברות. אנטרופי דרשה לבצע שינויים בתגמול של חץ כדי לזכות בהמלצתה, אך לבסוף ולאחר ששכנע כמה גופים מוסדיים לתמוך בשכרו, הצליח חץ לאשר את שכרו חרף התנגדותה של אנטרופי. חץ אף תקף את אנטרופי באומרו: "לא ראוי שאנליסט מטעם חברת ייעוץ יבוא ויחווה דעה על בסיס ניתוח של כמה שעות בודדות, על עבודה שנעשתה בחברה במשך חצי שנה ושעלתה כסף רב. חברות הייעוץ לא מכירות את החברה מספיק, לא מכירות את האסטרטגיה שלה ולא את מטרותיה ארוכות הטווח".

במסגרת הפאנל חשפה הילה בן חיים, סגנית בכירה לממונה על שוק ההון, כי באגף בוחנים אפשרות לצמצם חובת השתתפות המוסדיים באסיפות רק למקרים שבהם הגוף המוסדי מחזיק מעל שיעור מסוים במניות החברה או רק לאסיפות שבהן לציבור יש כוח השפעה. "אינני בטוחה שהתוצאה של ההסדרה הנוכחית שבה גוף מוסדי נדרש להצביע במאות אסיפות בשנה, משיגה את המטרה של אקטיביזם מוסדי. אין למוסדיים יכולת אמיתית או אינטרס לבצע בחינה ראויה ומקיפה ביחס לכל אחת מהאסיפות. מנגד, ייתכן שצמצום חובת ההשתתפות למקרים שבהם לגוף המוסדי יש אינטרס כלכלי, יוביל דווקא לכך שבמקומות שבהם יידרש הגוף להצביע, יעלה בידו להשקיע משאבים רבים יותר לצורך קבלת ההחלטה ודווקא בכך תושג המטרה של הגנה על שוק ההון. אנו חושבים שהרגולציה הנוכחית לא בהכרח משיגה את מטרתה".

שלומי ברכה, מנכ"ל חברת הגמל של פסגות, תמך בדברים ואמר: "אין הצדקה לחייב השתתפות רגולטורים במקום שבו לגופים המוסדיים אין יכולת להשפיע". אבי ליכט, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, חלק על הדברים: "תפקידם של גופים מוסדיים רחב בהרבה מהשאת תשואה לעמיתים. תפקידם הוא לשרת את שוק ההון בכללותו. פעילות אקטיבית בשוק ההון משרתת את טובת העמיתים בטווח הארוך. חזרה לגישה הצרה של תפקיד המוסדיים תהיה טעות וצעד גדול אחורה של שוק ההון באופן שיפגע בציבור".

פרופ' אסף חמדני, שעמד בראש ועדה שמסקנותיה יצרו את חובת ההצבעה של הגופים המוסדיים באסיפות הכלליות, הוסיף: "הציבור דורש יותר התערבות רגולטורית. השימוש בגופים המוסדיים לפקח על החברות הציבוריות הוא מודל רך שנועד להקל על נטל הרגולציה. זהו שלב לפני רגולציה כופה, כדוגמת ביטול היכולת לבצע עסקאות בעלי עניין".

תגיות