אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השקל נחלש - איך זה משפיע על העסקים ומה אפשר לעשות? צילום: ג'רמי פלדמן

השקל נחלש - איך זה משפיע על העסקים ומה אפשר לעשות?

חיים כהן, מנכ"ל דן אנד ברדסטריט מסביר מה ההשלכות של שער המטבע על העסק שלכם וכיצד תוכלו להתגונן מפני המשך ההיחלשות

23.05.2013, 14:17 | מעין מנלה
ההתחזקות או ההיחלשות של השקל מושפעת מהנעשה בשווקי העולם וכן מהמצב הגיאופוליטי בארץ. העסקים הקטנים והבינוניים מושפעים משער המטבע ומומלץ להם לטפל כבר עכשיו באסטרטגיית המטבע, אומר חיים כהן ,מנכ"ל דן אנד ברדסטריט ויו"ר האיגוד הישראלי למנהלי סיכונים.

קראו עוד בכלכליסט

שקל חלש משמעותו שצריך יותר שקלים כדי לקנות דולר אחד. שקל חזק משמעותו שצריך פחות שקלים כדי לרכוש דולר אחד. אם המצב הכלכלי של המדינה או המצב הגיאופוליטי משתנים וגורמים לכך שהשקל נחלש כל מי שצריך לשלם עבור דולרים יצטרך לשלם יותר וכל מי שיקבל דולרים וימיר אותם לשקלים יקבל יותר שקלים.

 

איך משפיע שער המטבע על העסק שלך?

עסקים קטנים ובינוניים שאין להם פעילות של ייצוא או ייבוא, החשיפה שלהם לשער המטבע מגיעה משני מקומות, מסביר כהן. ראשית אם יש להם ספקים או חומרי גלם או שירותים שהם רוכשים בחו"ל. למשל, אם העסק רוכש חומרי גלם שאינם מיוצרים בארץ אז העלות היא שונה כאשר השקל חזק או חלש יותר.

כדאי כבר עכשיו לתכנן את אסטרטגיית המט"ח, צילום:  צביקה טישלר כדאי כבר עכשיו לתכנן את אסטרטגיית המט"ח | צילום: צביקה טישלר כדאי כבר עכשיו לתכנן את אסטרטגיית המט"ח, צילום:  צביקה טישלר

החלק השני הוא התחייבויות דולריות או במטבע זר. אם לדוגמא העסק נטל הלוואה בדולרים אז כאשר השקל נחלש החשיפה השקלית הולכת וגדלה, כלומר הוא יצטרך יותר שקלים כדי לשלם את החוב בדולרים.

עסקים אשר יש להם סחר ישיר מול גורמים בחו"ל, כלומר הם מייצאים או מייבאים ההשפעה עליהם משתנה בהתאם לאם הם ספקים לחו"ל או רוכשים בחו"ל. אם הם ספקים, כלומר מוכרים בחו"ל ומקבלים תמורות במטבע זר, אז היחלשות השקל תגדיל את התמורה – כלומר עסק כזה ירוויח. אם, לעומת זאת, מדובר בעסק שקונה בחו"ל, כלומר הוא ייבואן, אבל כל המכירות שלו הן בשקלים הוא יצטרך יותר שקלים כדי לשלם עבור הסחורה המיובאת.

לעסקים כאלה ולכל מי שיש התחייבויות דולריות ממליץ כהן לתכנן מראש ולהגן על עצמם כדי שלא יגיע למצב בחודשים הקרובים שהשקל ממשיך להיחלש ושההגנה או ביצוע העסקה יעלו לו הרבה יותר.

"צריך לקחת בחשבון שלהגיע ל-4 שקלים מאיפה שאנחנו נמצאים היום זה לא רחוק בכלל", אומר כהן. לדבריו, צריך לקחת בחשבון שתנועה של 5% או 10% במטבע זה משהו שקורה בהרף עין, לא תמיד מספיקים להגיב ולכן חשוב לנהל את הסיכונים מראש. 

איך אפשר להתגונן מפני היחלשות השקל?

1. לקנות דולרים עכשיו

אם בעל העסק חושב שהדולר ימשיך להתייקר הוא יכול לקנות דולרים היום כשהם זולים, אומר כהן. לדוגמא, אם השקל ימשיך להיחלש והשער יעלה ל-3.8 שקלים או 4 שקלים אז כדאי היום לקנות דולרים בשער נמוך יותר במידה ואין לעסק בעיה של מימון. אם יש בעיה של מימון, בעל העסק צריך לקחת בחשבון כמה יעלה לו מימון רכישת הדולרים היום.  

2. עסקת "פורוורד"

המשמעות של עסקת "פורוורד" היא קנייה בשער עתידי למועד מסויים בעתיד. "בעסקה כזו יכול בעל עסק למשל לקנות 100 אלף דולר לתאריך 30 ביולי 2013 לפי שער של 3.8 שקלים. אז הוא יודע שבתאריך הזה הוא יצטרך לשלם 3.8 שקלים לא משנה מה יהיה השער האמיתי של הדולר באותו היום. אם השער ירד אז הוא הפסיד. אבל הוא יכול להגן על עצמו במקרה שהשער יעלה", אומר כהן.

3. רכישת אופציה

ניתן להתגונן מפני היחלשות השקל באמצעות רכישת אופציה, כאשר האופציה מתייחסת אך ורק להפרשי השער. "אם השער היום הוא 3.7 שקלים ובעל העסק חושב שהוא יגיע ל-4 שקלים אז הוא יכול לקנות אופציה של 30 אגורות על כל דולר", אומר כהן.

המשמעות של אופציה היא קנייה של חוזה שמאפשרת בשלב מסויים בעתיד לבצע עסקה במחיר שאתה קובע מראש. יש גם את האפשרות לא לבצע את העסקה. "נניח שאני קונה אופציה לקנות 100 אלף דולר בסוף יולי לפי שער של 3.80 שקלים. אז אני משלם היום פרמיה בשביל האופציה, למשל 10% מהמחיר שלה. אבל אם כשמגיע סוף יולי השער של הדולר הוא 3.6 ולא 3.8, אז אין שום סיבה בשבילי לממש את האופציה במחיר שהוא יותר גבוה ממחיר השוק", אומר כהן. במקרה כזה ההפסד הוא רק הפרמיה ששולמה בהתחלה.

תגיות