אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם עיני מקנא ביוונים?

האם עיני מקנא ביוונים?

הוצאות השכר של חברות במגזר הממשלתי עלו מאוד בשנה האחרונה, זאת ביחס הפוך לביצועים העסקיים הירודים שלהן. המדיניות הכושלת של ההסתדרות אחראית לחוסר פריון ותגמול לא הגיוני

24.05.2013, 09:16 | ישראל בוקסר

ספרד ויוון נפלו בגלל עודף תרבות סוציאליסטית, שחיזקה מאוד את העובדים. העניקה להם תנאים משופרים, ולא דרשה במקביל שיפור של פריון העבודה, או רווחיות כתנאי למתן העלאות שכר. בספרד למנהלי מפעלים אין יכולת לפטר עובד, אפילו הוא הגרוע ביותר. הכוח של האיגודים המקצועיים היה אולטימטיבי. מה התוצאה? שיעור האבטלה בספרד עומד כיום על כ-27% - שישה מיליון ומאתיים אלף מובטלים, כאשר בקרב הצעירים הוא מגיע ל-43%.

באם נדון במה שקורה בקרב הרבה חברות במגזר הממשלתי שלנו, אנחנו מגיעים לתובנה שניתן להחיל עליהם גזרה שווה ליוון ולספרד. הוצאות השכר של חברות במגזר הממשלתי כמו חברת החשמל הרכבת, הנמלים ואחרים עלו מאוד בשנה האחרונה. זאת ביחס הפוך לביצועים העסקיים הירודים שלהן. תופעה ייחודית זו - החסרת רציונל כלכלי אלמנטארי - מתקיימת גם בחלק גדול של השירותים הממשלתיים, המתאפיינים בוועדים חזקים הדואגים רק לרווחתם של העובדים, כאשר הצד השני, הצריך לדאוג לביצועים, שירותיות, תפוקות ורווחיות, נעדר מהמשוואה. האוצר מרבה להתגאות בשנים האחרונות על עד כמה שהביצועים הכלכליים שלנו משובחים ושונים מהותית מאלו של יוון וספרד. מה שקורה בשירות הממשלתי, שמשרד האוצר אמון עליו, מוביל ישירות למשבר המאפיין מדינות אלה ואף למחוזות גרועים יותר.

נמל אשדוד. 24 מכולות בשעה לעומת 52 באוסטרליה, צילום: צפריר אביוב נמל אשדוד. 24 מכולות בשעה לעומת 52 באוסטרליה | צילום: צפריר אביוב נמל אשדוד. 24 מכולות בשעה לעומת 52 באוסטרליה, צילום: צפריר אביוב

עלות השכר הממוצעת בחברות הממשלתיות בישראל עלתה בשנה האחרונה בכ-10% והיא עומדת על 26 אלף שקל לחודש, יותר מאשר כפול מהשכר הממוצע במשק וגבוה לאין שיעור משכר המינימום. אין עוררין על כך שלא מדובר ברמות שכר כלכליות, שהיו משולמות על ידי גוף עסקי כלשהו הפועל בתנאי תחרות. רמות שכר אלה יכול לשלם רק מונופול שיש לו ביטחון מלא בהכנסותיו – חברת החשמל, הרכבת והנמלים הנן מונופול מוגן לכל דבר ועניין. גם מונופול וגם מוגן. אין דברים כאלה והתוצאות ברורות, מי יסכים לוותר על מזבח הזהב?

לפיד נכנע ונכשל

הקונפליקט מתחזק על רקע העובדה שהמאזן של כלל החברות הממשלתיות מראה על הפסד של כ-95 מיליון שקל. כאשר רוב ההפסדים באים מחברת החשמל - 690 מיליון שקל, מהרכבת - 270 מיליון שקל, ומהתעשייה הצבאית שהפסידה כ-250 מיליון שקל. הנמלים יצרו רווח קטן שהיה צריך להיות גדול בהרבה, לו התפוקה שלהם הייתה מתקרבת לנמלי אוסטרליה למשל בה מטפלים ב-52 מכולות בשעת שהייה של אנייה, לעומת כ-24 מכולות בנמלי ישראל. בהתאם, אין הצדקה רציונלית לשלם עלות שכר ממוצעת של 38.2 אלף שקל בנמל חיפה (עלייה של 12% לעומת 2011), או 36.9 אלף שקל בנמל אשדוד, או 33.9 אלף שקל בחברת החשמל (עלייה של 18% לעומת 2011). מה שעמד לפני מקבלי ההחלטות שאישרו את תוספות השכר היה שקט תעשייתי ועלויות ההשבתה האפשרית ולא פריון, רווחיות ושירותיות. מהי התוצאה? כולנו בני ערובה למדיניות הכושלת שההסתדרות נותנת לה גיבוי כאשר על פניו הייתה מעין הסכמה בין לפיד לעיני על דחיית הרפורמה. עיני הצליח להגן על תומכיו בהסתדרות – הוועדים החזקים.

הבעיה במונופולים המוגנים בישראל היא שהציבור צריך לממן אותם, אותו ציבור שעומדות לנחות עליו גזרות רבות צריך לשאת בהוצאות השכר המופרזות ולממן גם את ההפסדים, ואת הפריון הנמוך. מי שמדבר על יוון וספרד ראוי שיחשוב פעמיים.

ד"ר ישראל בוקסר, מרצה לכלכלת ישראל במרכז ללימודים אקדמיים באור יהודה

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

15.
לפיד ישר הלך להסכם עם עיני וההסתדרות ניצחה בקלות בסיבוב הראשון
שר האוצר החדש שלנו, יאיר לפיד, טירון פוליטי, חשש מהשבתת המשק ע"י ההסתדרות ורץ להשיג הסכם בו הוא ויתר על מרבית הדרישות הלגיטימיות בתחומי-שכר, משמרות, רפורמות, כמובן שפריון ויוקר המחיה. כך עיני ניצח בהליכה ואפילו הוא הופתע...
נעמה , ק. אונו  |  26.05.13
13.
בעיית פריון העבודה במגזר הציבורי בישראל חריפה ובעייתית
המגזר הציבורי בישראל, לא רק הממשלתי אלה גם המקומי, ידוע כבעל פריון נמוך בהשוואה לעולם המערבי המתקדם. רק היום קראנו על עובדי רש"ת שיסעו לנופש בניו יורק או מוסקבה בתקציב מכובד וזאת כאשר בשאר המשק, בעיקר במגזר העיסקי, נערכים לגזרות וקיצוצים-ברור שרגישות אינה קיימת במונופולים שמפנקים את עובדיהם ואינם דואגים לעובדים חסרי הקביעות או לעובדי הקבלן באותו מקום עבודה עצמו. גרוע מכך, חלק מהפריון בנמלים וברשות שדות התעופה וגם בחברת החשמל נקבע לפי נורמות מלפני 20 שנה שהשתנו מהותית בעידן המחשוב ומודרניזציה. מיותר להכביר מילים על ההסתדרות שמגינה ומונעת שינוי נורמות או מתנה שינוי בתשלום "פיצויים" לעובדים הקבועים דבר שאינו קיים כלל במגזר הפרטי. מי שמצפה לשינוי בפריון יתאכזב כי בתחום הזה אין ולא יהיה שינוי של ממש חוץ מפטפטת על רפורמות שנעלמות מהר...
מאיר דולגין , י"ם  |  25.05.13
12.
אפקט העבודה המאורגנת נפגע בגלל המונופולים
עבודה מאורגנת ששכרה בצידה הוא בסיס אידיאולוגי בסוציאליזם בכל העולם. שמעו את ח"כ שלי יחימוביץ' שמהללת את העבודה המאורגנת כבסיס הגון לפועלים. הבסיס הזה בישראל מעוות מיסודו בגלל המונופולים שהופכים את העבודה המאורגנת לשכר מנופח ולאי פריון.כך ההסתדרות עצמה מסייעת ,בעקיפין, לפגיעה בדימוייה בגלל הגנתה על העיוות בכל מחיר או תנאי.
צחי גרינוולד , ת"א  |  25.05.13
11.
מונופולים מאופיינים בחוסר יעילות ואי פריון
הדבר מאפיין מונופולים מכל העולם (קיינר-סמית 1989) ואינו שונה בישראל . אצלנו המצב גרוע יותר בשל עודף סוציאליזם ותנאי עבודה משופרים וחריגים שמשיגה ההסתדרות לועדים הגדולים במשך שנים. חורה במיוחד שההסתדרות נלחמת עבור החזקים ולא עבור החלשים- עובדי קבלן ואחרים. עיני מאבד מאמינותו בגלל התנהגות כושלת מול הועדים הגדולים.
ד״ר רחל פדרמן , ת״א  |  25.05.13
לכל התגובות