אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחלוקת באוצר על סוגיית היקפי הגז הטבעי שיותרו ליצוא צילום: אלבטרוס

מחלוקת באוצר על סוגיית היקפי הגז הטבעי שיותרו ליצוא

אגפי משרד האוצר חלוקים בדעותיהם לגבי היקפי הגז שיותרו למכירה ללקוחות זרים. באגף הכלכלה והכנסות המדינה תומכים בצמצום היצוא ל־40% מהגז במאגרים הקיימים, בעוד שאגף התקציבים מצדד בהצבת הרף סביב 48%, רמה הקרובה יותר להמלצות ועדת צמח

28.05.2013, 06:54 | ליאור גוטמן

מחלוקת במשרד האוצר לגבי היקף יצוא הגז מישראל. ל"כלכליסט" נודע שבדיון שנערך ביום ראשון האחרון בשעות הלילה - שעסק במשק הגז ובכמויות היצוא שיותרו למכירה בחו"ל - נרשמו אי־הסכמות בולטות בין נציגי אגף הכנסות המדינה לבין נציגי אגף התקציבים.

קראו עוד בכלכליסט

בדיון נכחו שר האוצר יאיר לפיד, מנכ"לית משרדו יעל אנדורן ופקידים בכירים במשרד. שם קיבל לפיד סקירה אחת מני רבות שמתוכננות לשבועות הקרובים לגבי משקי הגז והחשמל בישראל. ממידע שהגיע לידי "כלכליסט" עולה שאף אחד מאגפי האוצר לא שולל עקרונית את יצוא הגז מישראל, אולם בעוד אגף כלכלה והכנסות המדינה תומך באופן מפתיע בצמצום היקף היצוא לרף של 40% ממכסת המאגרים הקיימים, אגף התקציבים נוטה להשאיר את הרף ברמה שקרובה יותר למסקנות ועדת צמח, ומרף זה תקוזז כמות הגז ששוריינה בינואר האחרון עבור תחבורה, כלומר להציב את רף היצוא סביב 48% מהמאגרים הקיימים.

לפיד. קיבל סקירה על משק הגז והחשמל לפיד. קיבל סקירה על משק הגז והחשמל לפיד. קיבל סקירה על משק הגז והחשמל

לפיכך, בהתבסס על הודעות הבורסה של בעלי המאגרים השונים, ובהנחה שהיקף המאגרים המוכחים שבידי ישראל מגיע ל־950 מיליארד מ"ק גז טבעי, הפער בין אנשי האוצר נע סביב התרת יצוא של 380–450 מיליארד מ"ק גז טבעי. הדיון הסתיים ללא קבלת החלטה. במשרד האוצר סירבו להגיב לנושא הדיון או לדעות שהושמעו בו על ידי הנוכחים.

בתוך כך, במשרד האנרגיה מתכננים לסיים את בדיקת תמלילי דיוני ועדת צמח, זאת לקראת פרסומם באתר הוועדה ביום חמישי הקרוב. מדובר בתמלול של אלפי דפים שבו מביעים אנשי הוועדה ומוזמנים שונים את דעתם על משק האנרגיה, הגז והחשמל של מדינת ישראל.

למרות התכנון, הפרסום עלול להתעכב בכמה ימים ולו בשל העובדה שחלק מהדיונים, שבהם השתתפו נציגי המועצה הלאומית לביטחון (מל"ל), עסקו בתפיסת הביטחון של מאגרי הגז, וייתכן שפרסומם המלא יצונזר.

ממידע שהגיע לידי "כלכליסט" עולה שחברות הגז ביקשו במהלך השימוע להגדיל את מכסת יצוא הגז מעבר למסקנות ועדת צמח, דעה שיו"ר אבנר חזר עליה במסגרת הדיון שנערך ביצוא הגז בוועדת הכלכלה לפני כשבועיים.

  

מטה המאבק לשמירת הגז הישראלי מסרו בתגובה: "אנו מקווים ששר האוצר לא ילך שולל אחרי הספין של כיסוי ה"בור" בתקציב בעזרת יצוא הגז הישראלי. אם שר האוצר באמת רוצה להבטיח את העתיד האנרגטי והכלכלי של מדינת ישראל – עליו להתנגד למסקנות ועדת צמח, אשר מעניקות במתנה למונופול דלק אנרגיה-נובל אנרג'י זכויות ייצוא אשר יפגעו קשות במשק הישראלי ובאזרחי המדינה".

תגיות

19 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

19.
ייצוא גז = ייבוא דלקים במקומו = הפסד כלכלי
ייצוא גז נותן לנו 3.5 $ ליחידת אנרגיה, אבל יעלה לנו 18$ עד 26 דולר לייבא דלקים במקום הגז שייצאנו. גז הוא מוצר שקשה מאד לנייד אותו ולישראל אין שכנים שימכרו לה גז מקומי זול . סולר עוד יותר יקר מגז. יוצא שסה"כ עלות הייבוא היא פי 5 מהתמלוגים . בשנת 2012 צריכת דלקים במקום הגז עלתה לנו 10 מילאירד ש"ח. סה"כ הנזק לישראל מייצוא הוא 600 מיליארד ש"ח.
דרור , תל אביב  |  28.05.13
18.
צריך להתיר במיידי יצוא של 40% מתמר ולויתן
היצוא יותר מיד לאחר שגם לויתן יחובר עד לחופי ישראל (לא כולל הקמת מתקן קליטה שיהיה באחריות המדינה). בעלי הזכיונות במאגרים הקטנים שנמצאו וימצאו (כריש, שמן, דלית , תנין) יצטרכו לבחור בין התחלת פיתוח השדה תוך 3 שנים או החזרת הזכויות (כולל כל המידע שנאסף) לידי המדינה. במקרה שהשדה יפותח ויחובר לישראל - בעלי הז\יכיון יוכלו לייצא 40% ממנו או למכור את זכויות היצוא למאגר אחר. במקרה של החזרת המאגר למדינה, בעלי המאגר הנוכחיים יוכלו למכור זכויות יצוא בגובה 50% מהיקף המאגר המוחזר למאגרים אחרים ובזה ותרו על כל תביעה עתידית בגין המאגר שהוחזר. במידה ותהיינה תגלית נוספות, אזי גם הן תוכלנה לייצא עד 40% משטח התגלית. ככל שבמועד מסוים בעתיד, היקף יתרות הגז שיתגלו בישראל בניכוי היתרות שהותרו כבר לייצוא יעלה על צריכת גז מקומית ל 30 שנה, תוגדל מכסת היצוא מכלל המאגרים כך שיתרת הגז הפנויה לשוק המקומי בעתיד תהיה לפחות ל 25 שנות שימוש בישראל.
איש יהודי  |  29.05.13
16.
הגז הטבעי צריך להישאר לשימוש בארץ. לא רק לשרוף אותו, אלא גם להקים תעשייה
כימית מבוססת על גז טבעי: דשנים (אמוניה) מתנול (כתוסף לבנזין) ועוד. כך מעלים את הערך של הגז הטבעי, מייצרים מקומות עבודה וחוסכים ייבוא. האינטרס של מי שהשקיע בחיפושי הגז ברור לגמרי: כמה שיותר כסף כמה שיותר מהר. זה ממש לא האינטרס של המדינה. כפתרון לניגוד האינטרסים המובנה הזה אפשר להתפשר על ייצוא חלק מהגז, כדי לפצות את בעלי הזכיונות על ההשקעה והסיכון, אבל בשום אופן לא בעשרות אחוזים מהגז שהתגלה (אגב, הרי לא יודעים בביטחון כמה גז באמת יש במאגרים, כך שכל דיבור על כמויות הוא ספקולציה בלבד).
יצחק , חיפה  |  28.05.13
לכל התגובות