אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשקיעים בוכים בלילה צילום: עמית שעל

המשקיעים בוכים בלילה

רוצים דו"חות? תמשיכו לחלום. כך מחביאות חברות בישראל נתונים לא מחמיאים

30.05.2013, 15:55 | שי סלינס
עונת הדוחות הכספיים של הרבעון הראשון קרובה לסיומה. ואולם מי שחושב שהיא הייתה רגועה למדי ללא דרמות מיוחדות כנראה לא היה ער בלילות. אז התפרסמו הדוחות המעניינים באמת, אלה שחושפים את הבעיות הקיימות וגם את העתידיות.

המשקיעים בישראל התרגלו שארבע פעמים בשנה בסמוך לפרסום הדו"חות הרבעוניים של החברות הציבוריות מצפים להם לילות טרופים ללא שינה. לילות בהם ילחצו ללא הרף על כפתור F5 במחשב באתר ההודעות של הבורסה - המאיה. וכל זה על מנת להיחשף לדוחות הכספיים של החברה בהם הם מעוניינים. 

קראו עוד בכלכליסט

בשוק ההון הישראלי, אין דין ואין דיין בכל מה שקשור למועד פרסום התוצאות הרבעוניות של החברות הציבוריות. ההגבלה היחידה שיש היא לפרסם את התוצאות עד סיומו של חודש מסוים. לדוגמה, את דוחות הרבעון הראשון של השנה מחויבות החברות לפרסם עד סוף מאי. מתי בסוף מאי? מתי שמתחשק להן.

מי שרוצה להריח את הסדר החוב הבא שיחפש את החברות שמפרסמות בשעות מוזרות. חברות שרוצות ל"החביא" את תוצאותיהן מפרסמות אותם באישון לילה – או גרוע מכך בארוחת שבת. אתם שומרים שבת או עסוקים מדי כדי לשבת מול המחשב בלילה? תתמודדו.

דוגמה טריה ניתן למצוא בדו"חות סקיילקס לרבעון הראשון של השנה. הדו"חות פורסמו בלילה שבין רביעי לחמישי בשעה 3.19 לפנות בוקר. סקיילקס דיווחה על הפסד של 91 מיליון שקל.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

מתי הדו"חות של מיקרוסופט? 

בארה"ב למשל, לכל חברה יש את היום המיוחד שלה שבו היא מדווחת על התוצאות. החברות הגדולות מפרסמות גם את השעה המדויקת של פרסום הדו"ח.

אלקואה למשל, פותחת מסורתית את עונת הדוחות הרבעוניים בארה"ב. את תוצאותיה לרבעון השני של השנה תפרסם ענקית האלומיניום ב-8 ביולי 2013 אחרי תום המסחר בוול סטריט – בשעה 23:05 בדיוק. כך גם ניתן למצוא את המועד המדויק שבו יפרסמו חברות כמו פייסבוק, מיקרוסופט, אפל ואפילו טבע הישראלית שכפופה לחוקים של וול סטריט.

נשאלת השאלה, כיצד אלקואה שמעסיקה 61 אלף עובדים ובעלת שווי שוק של יותר מ-9 מיליארד דולר מצליחה לפרסם את תוצאותיה כשבוע בלבד לאחר תום הרבעון, בעוד שסקיילקס שלה 300 עובדים ושווי שוק של 30 מיליון דולר לא מצליחה לאסוף את הנתונים במשך יותר מחודשיים. כנראה שכשאין פעילות תפעולית של ממש, צריך להיות יצירתיים יותר בכתיבת דוח דירקטוריון.

כולם מודעים לבעיה הקשה של הירידה החדה במחזורי המסחר בבורסה והבריחה של המשקיעים מאחד העם. אולם, חלק נכבד מזליגת המשקיעים מהבורסה, נובע מהזלזול הן של החברות והן של הרגולטורים במשקיעים. גם לגברת המפורסמת מחדרה שמחזיקה בתיק ההשקעות שלה את מניית בנק לאומי, מגיע שתדע בדיוק מתי הבנק מפרסם את תוצאותיו.

בדיוק כמו שמועד פרסום ריבית בנק ישראל, מדד המחירים לצרכן ושערו היציג של הדולר מחוייבים להיות מפורסמים בשעה קבועה – אין סיבה לנהוג עם דוחות החברה לישראל (למשל) בדרך שונה. כל כך דאגו שהדוחות יהיו ארוכים ומנופחים, כשבפועל עדיף שהרגולטור היה פועל להסדרת מועדי הפרסום והגבלות יותר מהותיות לפרסום דוחות בלילה, מאשר מחייב 380 עמודים.

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
סוף סוף משהו נוגע בדברים היותר חשובים
פשוט בדיחה מה שקורה כאן. דרך אגב בשונה מהדוחות הרבעוניים הדחות השנתיים (שכוליים את הרבעון הרבעי) מתפרסמים עד סוף חודש מרץ כלומר לאחר שלושה חודשים כלומר בסוף הרבעון הראשון שאז המשקעים היו רוצים לדעת מה קרה ברבעון הראשון אז החברות מפרסמות מה קרה ברבעון הרבעי ובשנה כולה שהסתיימו מזמן ולמעשה כבר לא באמת רלוונטיות לקבלת החלטות רציונלית בהשקעות. ואז שואלים למה הציבור איבד אמון בבורסה. הוא איבד כי לא מדווחים לו וכאשר כבר מדווחים לא אומרים את האמת ומנסים ליפות את המצב במקום לספר מה קורה. כל החברות כולל אלו שמקבלות הזהרת עסק חי בטוחות שהכל מושלם. מפרסמות דוחות תזרים מזומנים שמבוססים על הזיות ולא על המציאות ובמקום שרואי החשבון או הרשות לניירות ערך תעמוד על רגליה ותדחה את הדוחות כלא מקובלים הכל ממשיך כאילו לא קרה כלום. ראו למשל את הדוחות של קרדן שמפרסמת שהיא תמכור נכסים בסך של 100 מיליון דולר עד סוף השנה (עד סוף השנה הכסף אצלם לא מזכר הבנות) ועכדין אין עסקה באוויר מבחינת הדיווחים. כלומר הם רוצים שנאמין שהם יסגרו עסקה בחצי מיליארד שקל ויקבלו את הכסף תוך 7 חודשים ומצד שני הם עדין לא דיווחו על משא ומתן רציני על איזה שהוא נכס שלהם. יש כמובן עוד הרבה מאוד דוגמאות.
חם או יפת  |  03.06.13