אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עוד ליל מהומות: משרדי מפלגת ארדואן עלו באש צילום: איי פי

עוד ליל מהומות: משרדי מפלגת ארדואן עלו באש

הטורקים יצאו לדרוש שינוי גם הלילה: באיסטנבול הם התעמתו עם שוטרים שירו גז מדמיע, השחיתו תחנות אוטובוס ועקרו אבני מדרכה. באנקרה נעצרו מאות פעילי מחאה, באיזמיר הושלכו בקבוקי תבערה אל משרדי מפלגת השלטון, שעלו בלהבות

03.06.2013, 09:29 | סוכניות הידיעות
עימותים נרשמו גם הלילה ולפנות בוקר (יום ב') בין מפגינים נגד ממשלתו של רג'פ טאיפ ארדואן לבין משטרת טורקיה בכמה מוקדים ברחבי המדינה. פעילי המחאה העלו באש משרדים של מפלגת AK, מפלגת השלטון של ארדואן, וגל ההפגנות נגדה - החריף והאלים ביותר שידעה טורקיה זה שנים רבות - נכנס ליומו הרביעי.

קראו עוד בכלכליסט

הבוקר, אחרי לילה של מחאה רועשת ואלימה בכמה מהערים הגדולות של טורקיה, היו רחובות המדינה רגועים, אולם איש אינו מתחייב שהמפגינים לא ישובו ויתאספו בשעות הצהריים והערב, כפי שעשו אתמול.

 

הפגנות באיסטנבול טורקיה, צילום: אי פי איי הפגנות באיסטנבול טורקיה | צילום: אי פי איי הפגנות באיסטנבול טורקיה, צילום: אי פי איי

 

בעיר הנמל איזמיר שבמערב טורקיה השליכו הלילה מפגינים בקבוקי תבערה אל משרדי מפלגת השלטון של ארדואן, ובצילומי הטלוויזיה נראה חלק מהבניין עולה בלהבות. סוכנות הידיעות הטורקית דוגאן דיווחה כי כבאים כיבו את האש.

באיסטנבול עקרו מפגינים תחנות אוטובוס, אבני מדרכה ותמרורים. באזור הבוספורוס נרשמו כמה מהעימותים הקשים ביותר הלילה, וכתובות גרפיטי רבות רוססו על קירות. האזור הסמוך למשרדו של ראש הממשלה ארדואן באיסטנבול נסגר, ולפנות בוקר ירו שוטרים גז מדמיע.

ברחוב הראשי ליד משרדו של ארדואן באיסטנבול, אחד המפגינים נהג במחפרון קטן לעבר שוטרים, ומפגינים אחרים צעדו אחריו. במסגד סמוך, צוותים רפואיים ובהם רופאים מתלמדים טיפלו במפגינים שנפגעו במהומות. בבירה אנקרה פשטה המשטרה על מרכז מסחרי במרכז העיר, שהשוטרים חשדו כי בתוכו מסתתרים מפגינים. בסוכנות הידיעות רויטרס דווח כי הם עצרו שם כמה מאות בני אדם.

 

המהומות בטורקיה החלו בשבוע שעבר, וצברו תאוצה משמעותית ביום שישי כשהמונים התפרעו ברחובות איסטנבול. באופן רשמי, הם מחו על כוונת הממשלה בראשותו של ארדואן לעקור עצים ולהרוס שטח ירוק בכיכר טקסים המפורסמת בעיר לטובת בניית מרכז מסחרי חדש ומסגד גדול, אולם עד מהרה הפכה המחאה להפגנה המונית נגד מדיניותו של ארדואן, שלטענת מתנגדיו עושה במדינה כבשלו.

המפגינים נגד ארדואן מזכירים את ההשתלטות הבוטה של מפלגתו על הפוליטיקה ומערכת הביטחון בטורקיה, שכוללת החלשת כוחו של הצבא - שומר החילוניות המסורתי של המדינה, קידום ערכי האיסלאם במוסדות ציבור ובחיי היום-יום והצרת צעדיה של האופוזיציה, כולל על ידי מעצר עיתונאים המתבטאים נגד אנשיו.

 

לפי נתונים לא רשמיים, יותר מאלף בני אדם נעצרו ברחבי טורקיה מאז תחילת העימותים בין המפגינים לכוחות הביטחון, ומאות נפצעו. טורקים רבים התלוננו על כך שמאז שבת בערב הואטה מאוד הגלישה באינטרנט ונחסמה לפחות באופן חלקי הגישה לרשתות חברתיות כמו טוויטר ופייסבוק, בניסיון למנוע מהמחאה לצבור תאוצה. גולשים שכן הצליחו לגלוש באינטרנט הפיצו דיווחים גם על כמה הרוגים במהומות, אולם

טורקיה הרשמית טוענת כי איש לא נהרג בהן. רשתות טלוויזיה בטורקיה נמנעו מלדווח על המהומות, גם כן כדי למנוע מהן להתרחב.

אמש תקף ראש ממשלת טורקיה ארדואן את המפגינים המתפרעים, והבהיר כי אין בכוונתו לחזור בו מהתוכנית להרס השטח הירוק באיסטנבול, התוכנית ששימשה טריגר למהומות. ארדואן סימן גם אויב חדש - הרשתות החברתיות, על רקע פנייתם של טורקים רבים לאינטרנט בעקבות הדיווחים המוטים והדלים בתקשורת הטורקית המסורתית על המחאה. "יש עכשיו סכנה חדשה שנקראת טוויטר. מבחינתי, הרשתות החברתיות הן האיום הגדול ביותר על החברה", אמר ארדואן, וכינה את דיווחי הפעילים ברשת "שקרים". למרבה האירוניה, היה זה במקביל לשימוש שעשה שר החוץ שלו ברשת כדי לקרוא לרגיעה.

תגיות