אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פורשה שוקלת לרכוש 10% ממובילאיי בסכום של 150 מיליון דולר צילום: נתי שוחט

בלעדי לכלכליסט

פורשה שוקלת לרכוש 10% ממובילאיי בסכום של 150 מיליון דולר

היצרנית הישראלית של מערכות ההתרעה למכוניות מעוניינת להכניס לחברה שותפים חדשים, ובהם יצרנית רכבי היוקרה הגרמנית. כמו כן, שתי קרנות השקעה פרטיות מהגדולות בעולם, בלקסטון ופידליטי, צפויות לבצע השקעה דומה

04.06.2013, 07:05 | גולן חזני

היצרנית הישראלית של מערכות ההתרעה למכוניות, מובילאיי (Mobileye), בדרך להכנסת שותף אסטרטגי ראשון לחברה. ל"כלכליסט" נודע כי יצרנית רכבי היוקרה הגרמנית פורשה מנהלת מו"מ לרכישת 10% ממניות מובילאיי לפי שווי של כ־1.5 מיליארד דולר תמורת כ־150 מיליון דולר.

המו"מ נערך במסגרת המהלך של מובילאיי להכנסת שלושה־ארבעה שותפים חדשים לחברה בהשקעה של 300–500 מיליון דולר תמורת 20%–30%. עוד נודע ל"כלכליסט" כי שתי קרנות פרייבט אקוויטי מהגדולות בעולם, בלקסטון ופידליטי, צפויות לרכוש חלק ממניות החברה ב־100–150 מיליון דולר כל אחת.

אמנון שעשוע, ממייסדי מובילאיי, צילום: נתי שוחט אמנון שעשוע, ממייסדי מובילאיי | צילום: נתי שוחט אמנון שעשוע, ממייסדי מובילאיי, צילום: נתי שוחט

מובילאיי מפתחת מערכות מבוססות מצלמה המשמשות לשמירה על בטיחות בנהיגה. בשנה האחרונה עלתה החברה למודעות הצרכנית כשהחלה לפרסם את מוצריה ולמכור אותם היישר לבעלי כלי הרכב הפרטיים ולא רק לחברות ייצור הרכב הגדולות, שהיא חותמת עמן על חוזים להתקנת המערכת כחלק מחבילה לרוכשי מכוניות. החברה נחשבת מובילה בתחומה בעולם ובעלת טכנולוגיה מתקדמת למניעת תאונות.

מובילאיי לא מגייסת בגיוס רגיל לקופת החברה, מאחר שאיננה זקוקה להון נוסף. במהלך כזה היא בוחרת את המשקיעים שמעוניינים להיכנס, ואז פונה לבעלי המניות הקיימים ובודקת מי מהם מוכן למכור את המניות בשווי מסוים. למהלך שתי מטרות: האחת, "קיבוע" שווי השוק של החברה לקראת ההנפקה בנאסד"ק (הצלחה של גיוס לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר, לדוגמה, תקבע שווי דומה להנפקה); השנייה, מתן אפשרות לעשות אקזיט ברווח נאה עבור משקיעים שנכנסו להשקעה בשלבים הראשונים של החברה.

עם זאת, השווי עלול להיראות גבוה מדי, ובתעשייה סבורים שהחברה תתקשה לגייס בו. אם וכאשר ייכנסו השותפים החדשים המשקיעים הישראלים של מובילאיי צפויים לרשום אקזיט של עד 300 מיליון דולר.

מובילאיי שילשה את שווייה בתוך שש שנים

מובילאיי הוקמה ב־1999 בידי פרופ' אמנון שעשוע וזיו אבירם, המכהן כיום כמנכ"ל. החברה רשומה בהולנד, שם גם יושבים משרדיה, ומרכז הפיתוח שלה בהר החוצבים בירושלים מעסיק כ־200 מהנדסים. כמו כן, היא מפעילה משרדי שיווק בניקוסיה שבקפריסין, בטוקיו שביפן ובדטרויט שבארה"ב.

המערכת שפיתחה מובילאיי מופעלת באמצעות מצלמה חכמה המוצבת על שמשת הרכב ומערכת מבוססת שבב לניתוח התמונה. המערכת מספקת התרעות על סטייה עתידית מהנתיב, מאתרת סכנת התנגשות ברכבים אחרים, עוקבת אחר שמירת מרחק, מזהה הולכי רגל ותמרורים, שולטת בעוצמת אורות הרכב ומזהירה בזמן אמת.

החברה הראשונה ששילבה את מוצריה של מובילאיי היתה ב.מ.וו, ובחודשים האחרונים החלה גם ג'נרל מוטורס לעשות זאת.

עד כה נמנעה מובילאיי מלהכניס שותף אסטרטגי בדמות של יצרן מכוניות מחשש שהדבר יפגע במכירותיה ליצרניות אחרות, אולם בשנה האחרונה יצרה החברה בסיס רחב של לקוחות, והוא אפשר לה לראות בחיוב הכנסת יצרן כזה. נוסף על כך, פורשה פועלת בתחום מכוניות היוקרה, כך שיש חשש נמוך להפרעה אפשרית במכירות של מובילאיי ליצרניות אחרות בעקבות שיתוף הפעולה.

פורשה מתמחה במירוצי מכוניות, ומכוניות שלה זכו ב־28 אלף מירוצים לאורך השנים. רכישת מניות מובילאיי תאפשר לפורשה להיות מזוהה עם הגוף המוביל בתחום הבטיחות בדרכים בהשקעה לא גדולה מבחינתה.

בתחילת מאי דיווח "כלכליסט" על סבב גיוס המשקיעים של מובילאיי. לפני כשבועיים שיגרה החברה מכתבים לכל המשקיעים שלה, והם נתבקשו לבחור אחת משלוש אפשרויות: למכור את כל המניות, למכור חלק יחסי של המניות או לא למכור כלל. שווי המניה שבו נקבה החברה במכתב היה 35.5 דולר, המשקף שווי של 1.5 מיליארד דולר לחברה.

גולדמן זאקס מחזיק ב־25% מהמניות והוא בעל המניות הגדול ביותר בפער גדול מהאחרים. בעלי המניות הישראלים הגדולים בחברה הם המייסדים זיו אבירם ואמנון שעשוע, וכל אחד מהם מחזיק בכ־10% ממניות החברה השווים למעשה 150 מיליון דולר. כמו כן מחזיקים בהן כלמוביל של משפחת חרל"פ (10%), גיל אגמון ודלק רכב (6%–7%), לאומי פרטנרס (3.5%) ומגדל, כלל ביטוח ומנורה מבטחים (1.5%–2% כל אחת). מחזיקים ישראלים נוספים הם פיבי שבשליטת צדיק בינו, ערי סטימצקי, אילן בן־דב, לב לבייב, איזי שרצקי, לני ולאון רקנאטי, יעקב שחר ואלדן. עם המשקיעים הזרים ניתן למנות את מוטורולה וג'נרל מוטורס. 

הדמיה של מערכת מובילאיי הדמיה של מערכת מובילאיי הדמיה של מערכת מובילאיי

הגיוס המשמעותי של מובילאיי התרחש ב־2007, אז נכנס בנק גולדמן זאקס להשקעה בחברה לפני שווי עצום של כ־500 מיליון דולר לפני הכסף (630 מיליון אחרי הכסף). כ־60 מיליון דולר נכנסו לקופת החברה וכ־70 מיליון דולר שימשו לרכישת מניות ממשקיעים ותיקים.

גולדמן זאקס צפוי למכור כמחצית ממניותיו

מרבית המשקיעים הישראלים נכנסו להשקעה בגיוסים הראשונים שלה. בסוף 2008 הצטרפה לאומי פרטנרס, זרוע ההשקעות של לאומי, להשקעה של כ־20 מיליון דולר בחברה בשווי דומה לזה שהוצב לה בעת ההשקעה של גולדמן זאקס. ב־2009 ביצעה החברה את הגיוס האחרון - 50 מיליון דולר לפי שווי של כ־750 מיליון דולר, ובגיוס זה השתתפו מוסדיים ישראלים כמו מנורה, מגדל וכלל ביטוח.

על פי ההערכות, גולדמן זאקס ימכור כ־10%–12% מאחזקותיו, ומרבית הגופים ואנשי העסקים הפרטיים הישראלים, להוציא משפחת חרל"פ אולי, יממשו נתח - וייתכן שאת כל אחזקותיהם - במהלך הזה. יצוין כי המשקיעים התעקשו ששני מייסדי החברה ימכרו רק אחוזים בודדים מאחזקתם במהלך כדי להמשיך להיות מחויבים לחברה.

מובילאיי היא חברה פרטית ותוצאותיה הכספיות אינן מתפרסמות. עם זאת, עבודת אנליזה על החברה שהגיעה לידי "כלכליסט" חשפה לראשונה כי בינואר־ספטמבר 2011 רשמה החברה הכנסות של 15.9 מיליון דולר והפסד תפעולי של 11.5 מיליון דולר. ב־2012 היה צפי המכירות 45 מיליון דולר, וככל הנראה החברה עמדה בו, נוסף להפסד תפעולי של כ־10 מיליון דולר. ככל הידוע, את 2013 עומדת החברה לסיים בתזרים מזומנים חיובי וברווח תפעולי - לראשונה בתולדותיה.

עוד נודע ל"כלכליסט" כי החברה מכרה כ־780 אלף מערכות ב־2012 וצפויה למכור כ־1.5 מיליון מערכות ב־2013 ו־6 מיליון מערכות ב־2014. הצפי בחברה כזו מדויק יחסית ומתבסס על חוזים עם יצרני המכוניות הגדולים.

מובילאיי

תחום פעילות: מערכות לבטיחות בנהיגה

שנת הקמה: 1999

מייסדים: פרופ' אמנון שעשוע וזיו אבירם

הכנסות ב־2012: 45 מיליון דולר (הערכה)

מערכות שנמכרו ב־2012: 780 אלף

תגיות