אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדינה ביקשה מרפאל להעביר דיבידנד חריג של 300 מיליון שקל צילום: רפאל

בלעדי לכלכליסט

המדינה ביקשה מרפאל להעביר דיבידנד חריג של 300 מיליון שקל

האוצר ובכירי רפאל הגיעו להסכמה על התשלום, כדי לסייע לסגור את הבור בתקציב, לאור רווחיות החברה. המדינה התחייבה להחזיר את הסכום עד 2018

04.06.2013, 07:04 | הדר קנה

רפאל נחלצת לעזרת משרד האוצר. רשות החברות ביקשה מהחברה הממשלתית להעביר למדינה דיבידנד בגובה 300 מיליון שקל מהרווח השוטף שלה כדי לכסות חלק מהגירעון התקציבי של המדינה, כך נודע ל"כלכליסט". זאת בנוסף לדיבידנד של 233 מיליון שקל שרפאל התחייבה להעביר למדינה על פי הדו"ח האחרון שלה לשנת 2012. הדיבידנד החדש יגיע למדינה בשני חלקים - 50 מיליון שקל ב־2013 ו־250 מיליון שקל נוספים ב־2014.

קראו עוד בכלכליסט

רשות החברות בחנה את החוסן הכלכלי של רפאל והגיעה למסקנה כי היא רווחית מספיק ותוכל לעמוד בתשלומים הנוספים. הרשות מצאה כי גם אם רפאל תחלק את הדיבידנד הנוסף עדיין תישאר בידה יתרה של מזומנים בשיעור של כ־400 מיליון שקל מהרווחים שצברה בשנים קודמות. ברשות החברות סברו כי סכום זה יהווה כרית ביטחון מספקת לחברה.

מרישומי האוצר עולה כי התוכנית להפיכת החברה מיחידת סמך לחברה הוכיחה את עצמה מבחינה כלכלית ומאז הקמתה כחברה ממשלתית ב־2002 העבירה רפאל למדינה דיבידנד ותשלומים נוספים בהיקף של כ־1.2 מיליון שקל.

מערכת כיפת ברזל של רפאל, צילום: רפאל מערכת כיפת ברזל של רפאל | צילום: רפאל מערכת כיפת ברזל של רפאל, צילום: רפאל

רפאל מפתחת ומייצרת מערכות מתקדמות במכלול תחומי ביטחון. על פי דו"ח החברה, רפאל סיימה את 2012 ברווח נקי בסך 569 מיליון שקל, עם מכירות בהיקף של 6.8 מיליארד שקל, ושיא בצבר ההזמנות שלה, שהגיעו ל־9.2 מיליארד שקל, מחציתן ממשרד הביטחון.

אנשי האוצר בראשות מנכ"לית המשרד יעל אנדורן, נציגים מרשות החברות והחשב הכללי ישבו בשבועות האחרונים עם יו"ר רפאל הקודם אילן בירן, המנכ"ל ידידיה יערי וסמנכ"ל הכספים דוד ואיש וקיבלו את ההחלטה לאשר את בקשת האוצר ולאשרה בדירקטוריון החברה.

נציגי האוצר הגיעו עם מנהלי החברה למתווה על החזר הדיבידנד בהדרגה. על פי המתווה שסוכם, במהלך השנים 2015–2018 יוחזר סך מצטבר של 300 מיליון שקל מהדיבידנד, בהתאם לשיקול דעתו של מנהל רשות החברות כך ש־50 מיליון שקל יועברו לרפאל ב־2015, 100 מיליון שקל ב־2016, 100 מיליון שקל ב־2017 ו־50 מיליון שקל נוספים ב־2018.

יש לציין שזוהי לא הפעם הראשונה השנה שהאוצר מבקש להפיק תועלת מהרווחיות של רפאל. בחוק ההסדרים הנוכחי, שטרם אושר, מציע האוצר להנפיק לציבור 20% ממניות החברות הביטחוניות הממשלתיות התעשייה האווירית ורפאל. זאת לאור מצבן הכלכלי האיתן של החברות והבור התקציבי שאליו נקלעה ישראל.

מרפאל נמסר בתגובה כי, "הדיבידנד המיוחד בסך 300 מליון שקל יינתן על ידי מתן מקדמה שתועבר במהלך 2013 ואמצע 2014 ועל חשבון דיבידנד עתידי. זאת מתוך הכרה בפוטנציאל מכירות החברה ותוך שמירה על חלוקת 50% דיבידנד למדינה. מקדמה זו תקוזז מדיבידנדים עתידיים של רפאל למדינה בשנים הקרובות. מדובר בסיכום והבנה של כלל הגורמים בצורך המהותי שלא לפגוע באיתנות וביציבות רפאל" .

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "רשות החברות רואה בהעברת דיבידנד נוסף בסך 300 מיליון שקל ביטוי מרשים להישגיה העסקיים ותרומתה למדינת ישראל".

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
יאללה בסדר במקום דוידנד המדינה קיבלה הלוואה אני מקווה
שהם לא לקחו למדינה ריבית של שוק אפור :-) כי אנחנו משלמים על המחדל הזה. ובכלל למה לא מניפיקים את החברה בבורסה???שנים מדברים על זה והאוצר לא עושה כלום?? מי אמון על ההנפקות באוצר - ללכת הביתה. לא רפאל לא תעש"א לא תע"ש שנים. מה זה?? מישהו מוכן להסביר??
חוקר פרטי , lo@relevanti.co.il  |  04.06.13
4.
אחיזת עניים - זה לא דיווידנד זה הלוואה של החברה למדינה
תראו איך המדינה מצליחה לסמא את עניינו אומרים שמשכו דיווידנד - הגיוני זה חברה באחזקת המדינה וזאת זכותה ואף חובתה להינות מהרווחים לטובת האזרחים כלומר לטובתנו. אבל מה המדינה לא שולטת שנים בחברות הממשלתיות והגוף המפקח - הרשות לחברות ממשלתיות לא מתפקדת ושדרת הניהול בה מפוררת ורקובה בלשון המעטה. אז החברה "הסכימה" להלוות לבעלים מרווחיה. ככה מנהלים חברות ממשלתיות שהם נכסי מדינה - בושה. לפחות תגידו את האמת.
מיניסטריון המידע , נובוסיבירסק  |  04.06.13
2.
משיכת דיבידנדים אגרסיבית תדפוק את ההנפקה
ביד אחת הם רוצים למשוך דיבידנד אבל הם גם רוצים למכור 20% מהמניות, ומה עושה חלוקת הדיבידנד? היא מלמדת את המשקיעים שזה יקרה בעתיד שוב, שהמדינה רוצה לחלוב את רפאל לפי הקשיים של המדינה ולא מתוך ראייה ארוכת טווח שתאפשר לרפאל לצמוח ולהניב מקסימום כסף בטווח הארוך. אנחנו כבר ראינו בעבר חברות מצליחות שמשיכת דיבידנדים אגרסיבית מידי מוטטה אותם.
כרגיל האוצר חושב קצר  |  04.06.13