אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יאיר לפיד הפעיל לחץ, והוועדה לאסטרטגיה כלכלית בוטלה צילום: אלכס קולומויסקי

יאיר לפיד הפעיל לחץ, והוועדה לאסטרטגיה כלכלית בוטלה

שר האוצר חשש כי ועדת השרים שהיתה אמורה לדון באסטרטגיה הכלכלית לטווח של 15-5 שנה קדימה, תחזק את כוחו של נתניהו, שהיה אמור לעמוד בראשה. הפשרה: דיונים ייעודיים בנושא בקבינט הכלכלי־חברתי

09.06.2013, 07:07 | תומר אביטל

פשרה: במקום ועדת שרים לאסטרגיה כלכלית־חברתית, הקבינט החברתי־כלכלי ינהל דיון אסטרטגי לפחות שלוש פעמים בשנה. לקבינט יתווספו מוזמנים קבועים שחברים בצוות לגיבוש אסטרטגיה ובהם מנכ"ל משרד רה"מ הראל לוקר, והוגה הוועדה, ראש המועצה הלאומית לכלכלה יוג'ין קנדל.

קראו עוד בכלכליסט

זירת העימות הבאה בין ביבי ללפיד נתניהו צפוי להחליט השבוע על מינוי נגיד בנק ישראל הזירה הבאה שבה עשויים להתעמת ראש הממשלה ושר האוצר היא ההחלטה על זהות מחליפו של פישר אמנון אטדלכתבה המלאה

במהלך הדיונים האסטרטגיים יעלו לשולחן נושאים כמו המגמות הצפויות בשוק ובמשק, הערכות מצב, תוכנית מתאר אסטרטגית, סיכונים והזדמנויות ל־15 השנים הקרובות, סוגיות פנסיוניות ועוד.

לפיד חשש שהוועדה תחזק את נתניהו על חשבונו

הרעיון להקמת הוועדה גובש על ידי קנדל עוד בימי הממשלה הקודמת, ומטרתה היתה ליצור אסטרטגיה כלכלית ארוכת טווח, ל־5–15 השנים הבאות. כפי שנחשף ב"כלכליסט", קנדל הציע למנות את ועדת השרים לצד פורומים מקצועיים ממשלתיים נוספים שיתכננו לטווח הארוך וינסו לחזות משברים והזדמנויות עתידיים. זאת בניגוד להסתכלות קצרת רואי המאפיינת את הפוליטיקה הישראלית.

לפיד ונתניהו. חשש לערעור מערכת היחסים הרגישה בין השניים, צילום: אלכס קולומויסקי לפיד ונתניהו. חשש לערעור מערכת היחסים הרגישה בין השניים | צילום: אלכס קולומויסקי לפיד ונתניהו. חשש לערעור מערכת היחסים הרגישה בין השניים, צילום: אלכס קולומויסקי

בראש הוועדה היה אמור לעמוד ראש הממשלה בנימין נתניהו, ועם חבריה היו אמורים להימנות שר האוצר יאיר לפיד ושר הכלכלה נפתלי בנט. עם זאת, לפיד הסתייג מנוסח ההצעה שהיתה עשויה להעביר נתח מקביעת כללי המשחק הכלכליים למשרד ראש הממשלה.

אמנם גם בראשות הקבינט עומד נתניהו, אולם את מקומו ממלא שר האוצר דרך קבע, והוא ומשרדו הם אלו שחולשים על קביעת הדיונים ומסגרתם. עם זאת ל"כלכליסט" נודע כי לפי הפשרה, נתניהו הוא זה שינהל את הקבינט בדיונים האסטרטגיים.

חשאיות הדיונים תאפשר לקבל החלטות לא פופולריות

הקבינט החברתי־כלכלי מתכנס אחת לשבוע או שבועיים כדי לדון בנושאים כמו פרויקטים לאומיים, השכר במגזר הציבורי, סוגיות תקציביות ועוד. הקבינט מנהל דיונים בדלתיים סגורות והפרוטוקולים שלו אינם מפורסמים, אף כי החלטותיו מקבלות תוקף של החלטות ממשלה. מסיבות אלה הממשלה בוחרת לעתים להעביר בקבינט החלטות לא פופולריות.

יוג יוג'ין קנדל. יוזם הוועדה לאסטרטגיה כלכלית ארוכת טווח | צילום: עומר מסינגר יוג

נראה כי הפשרה הצליחה לרצות את כל הצדדים מסופקים ורגועים, גם אם מחירה היה הזנחת המבט ארוך הטווח על המשק - מהלך שכולם בממשלה מבינים שצריך לקדם.

עם זאת, בעוד שאת הסוגיה הזו הצדדים הצליחו ליישב במהירות, על הפרק מונחות סוגיות גורליות אחרות שעלולות לערער את מערכת היחסים הרגישה בין נתניהו ללפיד - אחת הנפיצות שבהן היא הגבלת זכות השביתה. נתניהו מנסה לקדם במרץ מהלך חקיקה להגבלת זכות השביתה של עובדים במגזר הציבורי בעזרת בכירים באוצר, בעוד שלפיד עצמו כלל לא תומך במהלך. אף שנתניהו התרחק יחסית מנושאים כלכליים מתחילת הקדנציה הנוכחית, בעניין הרפורמה בנמלים הוא לא יוותר על מעורבותו האישית.

כך או כך, השניים יידרשו לפעול יד ביד בשבועות הקרובים כדי לוודא שהתקציב וחוק ההסדרים יאושרו בכנסת חרף המחאות מחוץ למשכן הכנסת ובתוכו.

תגיות