אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משקולת על תקציב הביטחון צילום: אוראל כהן

משקולת על תקציב הביטחון

התנאים וההטבות הניתנים לאנשי הקבע עלולים להפוך את תקציב הביטחון לגדול על מדינת ישראל

09.06.2013, 07:04 | שאול אמסטרדמסקי
"בנושא הפנסיה (של אנשי הקבע) יש לא מעט אגדות אורבניות. כל מי שמתגייס לקבע מאז היותי רמטכ"ל (שנת 2004 - ש"א) מתגייס לפנסיה צוברת. אבל יש אנשים שעדיין עובדים לפי פנסיה תקציבית, ולכן יש כאן דור מעבר שעלינו לדעת לחיות איתו"

את הדברים האלה השמיע שר הביטחון משה יעלון לפני שבוע בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת בעת סקירת הקיצוץ התקציבי שהחליטה הממשלה להשית על משרד הביטחון בשנתיים הקרובות. "זהו אתגר כלכלי. נידרש לעשות את ההתאמות ולהיכנס מתחת לאלונקה כדי לסייע בנטל הכלכלי", הוסיף הרמטכ"ל בני גנץ יממה לאחר מכן.

האגדה האורבנית היא המציאות

הפתרון שמצאו הרמטכ"ל ושר הביטחון, שאנשי הצבא טוענים שהוא בלתי נמנע, היה לקצץ באימוני המילואים עד סוף השנה, לצמצם אימונים שתוכננו ולהתחיל בתהליך פיטורים שיימשך ארבע שנים. אפילו אם זו אכן הדרך היחידה להתמודד עם קיצוצים תקציביים בטווח הקצר, הרי שבטווח הארוך הפנסיה הצבאית היא אינה אגדה אורבנית, אלא שרירה וקיימת ומכבידה על תקציב הביטחון. ואיתה גם תקציב אגף השיקום, ושורה של הטבות שניתנות לאנשי הקבע. עוד לפני שהצבא מוציא שקל לטובת ביטחון, 10 מיליארד שקל יתוקצבו לפנסיות, שיקום והטבות. והסכום הזה גדל בקצב מהיר מדי שנה.

הרמטכ"ל בני גנץ, צילום: אלכס קולמויסקי הרמטכ"ל בני גנץ | צילום: אלכס קולמויסקי הרמטכ"ל בני גנץ, צילום: אלכס קולמויסקי

מי שבוחר לטמון ראשו בחול מול המספרים האלה שלא יתפלא אם בעוד כמה שנים תקציב הביטחון יהפוך גדול על מדינת ישראל. למעשה, זהו אינטרס של צה"ל לטפל בעניין, כדי שיישארו לו כמה שיותר תקציבים פנויים לביטחון, לרכש, לאימונים ולבניית הכוח הצבאי.

אנשי הקבע כאויבי העם

בצה"ל מרגישים מותקפים. הרי הציבור מחבק את חיילי החובה, מצדיע לחיילי המילואים, אבל תוקף את אנשי הקבע כאילו היו אויב העם, אף שהם עמוד השדרה של הצבא. צריך לומר ביושר: אם המדינה רוצה לוודא שבצבא הקבע יהיו אנשים איכותיים, בעיקר בתפקידי הלחימה שדורשים הקרבה משפחתית ולעתים אף הקרבה של חיי אדם, היא מוכרחה לוודא שמי שמגיע לו מקבל מה שמגיע לו.

אבל הזעם של הציבור לא מופנה כלפי ההטבות שמקבלים אנשי הקבע הקרביים. לא. הציבור כועס על כך שבעוד אנשי הקבע הקרביים מהווים רק 20% מכלל אנשי הקבע, כל אנשי הקבע מקבלים תנאים שרובנו יכולים רק לחלום עליהם. וכל זה ממומן, כמובן, מכספי המסים של הציבור.

בצה"ל טוענים שכבר מזמן אין קביעות בצבא, שרק אחד מכל עשרה אנשי קבע יישאר בצבא לקריירה מלאה, שאנשים מפוטרים מהצבא בגיל 40 ומתקשים למצוא עבודה, ושאפילו הפנסיה התקציבית שלהם די קטנה. כל הדברים האלה נכונים. אלא שהתופעות האלה חמורות שבעתיים במגזר הפרטי. גם במגזר הפרטי אין ביטחון תעסוקתי, קלושים הסיכויים למצוא עבודה אחרי גיל 40, ועם כל הכבוד לפנסיה המצומצמת של אנשי הקבע - לפחות הם מקבלים משהו, וכבר מגיל 40.

הפנסיה של כל יתר האזרחים העובדים תגיע רק בגיל 67 והיא תהיה הרבה יותר קטנה. מלבד זה, ישראל כבר אינה מדינה שחיה על חרבה. יש כאן עוד תחומים ומקצועות שזקוקים לעידוד וטיפוח. בלי המורים הכי טובים והרופאים הכי טובים ואנשי התעשייה הכי טובים, כל עוצמת הביטחון שבעולם לא תעזור לנו.

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
אנשי קבע מפוטרים אחרי 19 שנה
קרוב משפחה שלי מפוטר בגיל 37 לאחר 19 שנה בשירות צה"ל , הסיבה הינה צמצומים... ולא , הוא לא יקבל את הפנסיה שצבר במהלך ה 19 שנה מגיל 40, אלא רק מגיל 67 . תראו לי מקום ממשלתי אחר שמפטר אנשים אחרי 19 שנה !!! זה הוגן?,זה לא קיים לא אצל מורים , לא אצל אחיות ולא בשום משרד ממשלתי. מי שמערכת רצתה אותו במשך 19 שנה צריכה לתת לו קביעות . ודרך אגב אם הוא היה ממשיך בקבע גיל הפרישה שלו היה כבר 50 ולא 40 , אין כזה גיל פרישה היום מצהל
22.06.13
8.
שאול - אם אפשר
קודם-כל תודה על הכתבות ותודה על זה שיש מישהו (אחד מני לא כל-כך רבים) שלוקח על עצמו לנתח את המצב הכלכלי כדי לנסות ולהבין/למצוא סיבות לגורמים ולפתרון. כרגיל, כשמנסים להבין (ולנסות לפתור) את הבעיה של גביית המסים של מדינת-ישראל (או בצורה יותר פשוטה - ההכנסות וההוצאות) , אפשר להתחיל לחפש "מלמעלה", כלומר במה שמכונה "המאקרו" ומשם לנסות ולהכנס למיקרו. האם יש אפשרות לבדוק את היסטוריית ההכנסות וההוצאות של מדינת-ישראל? בנושא ההכנסות - קודם לנקוב במספרים (ובשינויים באחוזים) בכמה עלו (או ירדו) כמות המסים שהמדינה גובה, ולמה (האם להפרטות של החברות יש קשר? האם למכירות החד-פעמיות שגרמו לאקסיטים ולבריחת הון? האם לבריחת המוחות של ישראלים מבריקים? אולי זאת הבירוקרטיה שהביאה כל כך הרבה משקיעים להרים ידיים ולא להשקיע בארץ? אולי הסיבות בעולם של ירידה בייצוא - או שכל התשובות נכונות בתמהיל כזה או אחר?)? אם אפשר לנתח את העליה או הירידה של הגביה במסים לפי מגזרים (תעשייה, פיננסים וכו') - מה-טוב. בנושא ההוצאות - לבדוק את ההיסטוריה של תקציבי המדינה- האם יש גידול/קיטון בתקציב, ולבדוק איך זה שכל כך הרבה שנים (כנראה מקום המדינה?) בכל שנה מכריזים על קיצוצים, ובהרבה שנים הגרעון רק גדל (כנראה היו הוצאות לא-צפויות) - האם אפשר להשוות את התקציב המתוכנן מול התקציב בפועל ולנסות לנתח לאורן שנים ולמצוא את ה"אשמים" (למשל - האם הוצאות לא-מתוכננות של משרד-הבטחון גרמו לזה, או אולי "שוחד בחירות"?)? ואם אפשר - בכמה עלו המשכורות לפי ניתוח של שנים-עברו? וכמובן, לאחר-מכן, אפשר לבדוק את מדד היעילות של העובדים (או במלים פשוטות - אם מישהו שעובד במשרה ממשלתית/פרטית מצדיק את השכר, תורם למדינה או רק מפריע) - אבל נראה לי שזה יהיה כבר פרוייקט אחר. תודה רבה
11.06.13
7.
כל הגאונים שיודעים הכל משתלחים ללא הרף באנשי הקבע וגמלאי צהל
רק חבל שהם יותר רדודים מהאמבטיה שיש לי בבית. בוא ונראה את החוכמולוג התורן למשל אברמוביץ מהטלויזיה שיחשוב על רשימת פרמטרים להשוואה .פרמטרים עם בסיס משותף כמו סכנת חיים .היקף השעות שבהם נמצאים במקום העבודה .מקצוענות ועד הרבה כאלה אאז אני מבטיח להם שהם עצמם ידרשו תוספות שכר למשרתים בצהל וגם לגימלאים.
מיקיס  |  10.06.13
6.
זה לא רק המשכורות
קחו למשל את נכי צה"ל עלות של כ-3-4 מילארד שח בשנה. כל(!!) נכי צה"ל שנפגעו בפעילות מבצעית כבודם במקומם מומח ואין(!!) לגעת בזכויות שלהם. אבל מה עם חייל שבאת חופשתו נהג שיכור במכונית של אבא שלו? למה הוא נחשב "לנכה צה"ל"? מה עם חייל ששיחק כדורסל בבסיס החליק ונפגע בגבו? האם הוא נכה צה"ל? נכי צה"ל שנפגעו בפעילות מבצעית מהווים רק כ-25% מכל "נכי צה"ל" כ-75% הם נכים שלא נפגעו בפעילות מבצעית או בפעילות שתומכת פעילות מבצעית? בקיצור אפשר לחסוך רק כאן יותר מ-2 מילארד שח.
דן החסכן  |  09.06.13
5.
"ישראל כבר אינה מדינה שחיה על חרבה"?
טעות מרה. שוו בנפשכם שברגעים אלה יושב וקורא ב"כלכליסט" מפתח "כיפת הברזל" או "החץ" או מערכת ההגנה הבאה. והוא אומר לעצמו, למה לי השנאה הזאת? כל כך הרבה אנשים קוראים לי עלוקה, אשתי מתלוננת כשמקפיצים אותי בשבתות או כשאני יוצא לאבט"ש, חברים שלי בשוק הפרטי מרוויחים יותר ומקבלים הטבות אחרות - נמאס לי. בכל מערכת גדולה יש שומנים. ניתן ורצוי לקצץ אותם עד כמה שניתן. הבעיה היא רמת השטנה שהתפתחה בציבור כלפי אנשי הקבע - לא כל מי שאינו לוחם הוא מיותר בצה"ל! לא כל "ג'ובניק בקריה" הוא פקיד חסר תועלת! התרחיש הזה שבמסגרתו לאנשים טובים שנשארו בקבע מתוך שליחות יימאס לספוג את זה מאוד מדאיג אותי. טוקבקיסטים נהנים לצעוק. התמונה מורכבת, זה לא שחור ולבן. אולי יש גם מחלקות קרביות שהיום הפכו ללא רלוונטיות ולא מוצדק להחזיק אותן? אולי דווקא מצוות של ג'ובניקים בקריה תצא מערכת חדישה שתחסוך בחיי אדם? עד כמה כל טוקבקיסט שונא כזה בוחן, ולו לדקה, את מורכבות הנושא וחושב לרגע את מי כן מוצדק לתגמל ואת מי לא? ההסתה הזו מסוכנת.
טעות  |  09.06.13
לכל התגובות